Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Niet thuis in de grote, boze wereld

(voor Sophie Brzeska (1872 - 1925))

Jij bent geboren als Zofia Suzanne Brzeska op 8 juni 1872 in Laczki, nabij Krakau. Jouw moeder was een vermoeide vrouw en jouw vader was een rokkenjager. Ze hadden elf kinderen en zij vonden jou 'een last, die moet worden uitgehuwelijkt'. Jij vluchtte naar Parijs om een schrijfster te worden. Jij werkte als gouvernante, waardoor jij enkele jaren in Amerika verbleef. Door het werken bij diverse families overwoog jij zelfdoding. In 1909 ontmoette jij de kunstschilder/beeldhouwer Henri Gaudier in de Bibliothèque Sainte Geneviève op 10, place du Panthéon in Parijs. Deze bibliotheek is gebaseerd op de boekencollectie van de abdij van St Geneviève, in 502 door koning Clovis I en koningin Clothilde gesticht. Jij was 38 jaar en verraden door de man, waar jij van hield. Jij wilde een boek over jouw tragedie schrijven en daarna zelfdoding plegen. De 18-jarige Henri studeerde 's avonds anatomisch tekenen in de bibliotheek. Hij werd verliefd op jou en jullie gingen samen wonen.

Jij had een intense, symbiotische relatie met Henri. Henri was geboren op 4 oktober 1891 in Saint-Jean-de-Braye bij Orléans. In 1910 gingen jullie naar Londen, waar Henri kunstenaar wilde worden. Hij had geen officiële opleiding genoten. Hij gebruikte ook jouw achternaam. In Londen werd hij lid van het vorticisme van Wyndham Lewis en Ezra Pound. In 1912 raakte hij door Jacob Epstein beïnvloed en hij bezocht het British Museum en het Victoria and Albert Museum. In 1913 raakte hij goed bevriend met de Joodse kunstenaar Alfred Wolmark. In 1913 maakte Henri een kleurrijk en vrolijk portret van jou, met vlinders. Henri en jij leden beiden aan geestelijke gezondheidsproblemen. Jij deed kil en afwijzend jegens zijn romantische avances en jullie hadden hooguit twee keer seks met elkaar. Jij betaalde prostituées voor hem om maar niet zelf met hem te hoeven. Henri diende in het Franse leger. Hij vocht nogal roekeloos en op 5 juni 1915 werd hij in de loopgraven van Neuville-Saint-Vaast vermoord. Hij werd 23 jaar. Jij was radeloos.

De Engelse kunstverzamelaar Jim Harold Stanley Ede verkreeg via jou veel werk van Henri. Ook talrijke brieven van Henri en jou, wat hij gebruikte voor zijn boek 'Savage Messiah', over Henri's leven en werk. Ken Russell maakte daar in 1972 de gelijknamige film over, met Scott Antony als Henri en Dorothy Tutin als jou. In jouw autobiografie 'Matka and Other Writings' schrijf jij over jouw eerste ontmoeting met Henri en jouw leven met hem en over de naam Gaudier-Brzeska. Jij schrijft over wat er allemaal met jou gebeurde, nadat Henri op het slagveld werd vermoord. Jij hebt het over jouw inspanningen en beproevingen om een herdenkingsexpositie van zijn werk te organiseren. En jij bent openhartig over hoe Henri's vrienden Ezra Pound, de dichter Thomas Ernst Hulme, de kunstschilder/tekenaar Robert Polhill Bevan en anderen zich tegenover jou gedroegen. Jouw boek is inclusief ansichtkaarten en brieven van de kunstenares/schrijfster Nina Hamnett, die voor Henri naakt poseerde, waar hij bronsbeelden van maakte. Nina had ook een liefdesrelatie met Henri en later met Amedeo Modigliani en Roger Fry.

T.E. Hulme werd op 28 september 1917 in Oostduinkerke met een zware granaat vermoord en hij werd 34 jaar. Zijn overgebleven restanten zijn in de Militaire Begraafplaats in Koksijde begraven. Robert Bevan was bevriend met Paul Gauguin en zijn werk is door Van Gogh en Gauguin beïnvloed. Bevan was getrouwd met de adellijke, Poolse schilderes Stanislawa de Karlowska, met wie hij twee kinderen kreeg, Edith Halina en Robert Alexander. In 1916 verhuisde jij naar Wotton-under-Edge, Stroud, vlakbij Kingswood Abbey, een cisterciënzerabdij uit 1139, waarvan alleen nog het 16-de eeuwse abdijpoortgebouw bestaat. Elizabeth de Berkeley, gravin van Warwick en barones Lisle (1386 - 1422) is in Kingswood Abbey begraven. Het landhuis Newark Park en Owlpen Manor liggen ook nabij Wotton-under-Edge. De geest van Margaretha van Anjou, koningin van Engeland, spookt nog steeds in de grote kamer van Owlpen Manor, waar zij in mei 1471 sliep. De huidige bewoners zijn Sir Charles Nicholas Mander en zijn vrouw Karin Margareta Norin. Hun vijf kinderen woonden daar ook. In jouw nieuwe woonplaats staat ook de spookachtige Ancient Ram Inn uit 1145, wat een herberg en een pub was.

In Wotton-under-Edge staat eveneens de St Mary the Virgin kerk, in 1283 door bisschop Godfrey Giffard ingewijd. Godfrey's zus Mabel was abdis van de benedictijnse Shaftesbury Abbey, in 888 door koning Alfred the Great gesticht, wiens dochter Aethelgifu de eerste abdis was. De heilige Aelfgifu (Elgiva), de eerste vrouw van koning Edmund I, is in Shaftesbury Abbey begraven. Zij gaf dure kleren aan de armen en zij had profetische en genezende krachten. Bij haar graf werden via de almacht van God veel zieke mensen genezen. De heilige koning Edward de Martelaar is er ook begraven. Edward werd bij Corfe Castle vermoord en hij werd 15 of 16 jaar. Zijn halfbroer van 12 jaar Aethelred zat achter de moord en werd de volgende koning. Jouw psychische gesteldheid verslechterde en in 1922 werd jij in het Gloucestershire County Mental Hospital in het Clocktower Park in Barnwood opgenomen. Onder de naam Sophia Susanna Gaudier Brzeska. Op 17 maart 1925 ben jij in dit psychiatrische ziekenhuis overleden. Jij werd 52 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers
28 juli 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 45Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)