Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Zo'n mooie ziel met zoveel verdriet

(voor Madalina Manole (1967 - 2010))

Jij bent geboren als Magdalena-Anca Manole op 14 juli 1967 in Valenii de Munte in Roemenië. Jouw ouders waren Ion en Eugenia Manole. Jouw broer Marian is in 1968 geboren. Jij bent in een spiritueel gezin opgegroeid en jij ontwikkelde een passie voor muziek, vooral door jouw moeder, die volksmuziek maakte. Jouw oma leerde jou het Onze Vader bidden en hoe jij elke nacht kan bidden. Op jouw 14-de heb jij jouw idool Ana Ionescu Tetelea zien optreden, een volkszangeres uit Ploiesti. Jij was vooral geraakt door haar song 'Weed Girl'. Zij gaf jou gitaarles en zij gaf jou de gitaar, die zij tijdens het optreden bespeelde. Op jouw 15-de werd jij lid van de Cenacle Youth of Prahova, geleid door de dichter Lucian Avramescu. Daarnaast studeerde jij aan de Hoge School van Chemie, waaraan jij succesvol afstudeerde. Voorts ben jij aan de Luchtverkeersleidingschool in Baneasa, Boekarest, afgestudeerd en werkte jij vier jaar in deze branche.

Samen met Stefania Ghita vormde jij het duo Alfa si Beta, die aan de shows van Cecaclul Flacara meedeed, wat door de dichter Adrian Paunescu werd geleid. Jij was het jongste lid en jij werkte o.a. met de kunstenaars Victor Socaciu en Rosu si Negru samen. Van 1982 tot 1985 ging jij naar de kunstacademie Scoala Populara de Arta, als deel van de groep, die de popzangeres Mihaela Valentina Runceanu en Ionel Tudor had begeleid. Mihaela werd op 1 november 1989 in de slaapkamer van haar appartement in Boekarest door Daniel Stefanescu vermoord. Hij verstikte haar met een kussen, waarna hij van alles stal en het appartement in brand stak. Mihaela werd 34 jaar en zij is in de begraafplaats Dumbrava in Buzau begraven. Daniel werd in 2006 vrijgelaten. In 1988 zong jij het lied 'A Sentimental Man' op het Mamaia muziekfestival, gecomponeerd door Serban Georgescu. In 1989 zong je op het festival Amara Gala en in 1990 gaf je diverse recitals in Roemenië. In 1991 kreeg jij succes met het lied 'Lovely Girl' en in 1991 verscheen jouw debuutalbum 'Fata Draga' bij Electrecord. De studenten Ciprian Antochi en Claudia Panaite hebben de eerste fanclub opgericht.

In 1993 verscheen 'Ei, si ce?', met acht folkrocknummers, wat een groot succes was. Georgescu schreef de meeste nummers. In 1994 ben jij met Serban Georgescu getrouwd, nadat jullie al zes jaar samenwoonden. Serban was op 5 april 1952 geboren in Boekarest. De pers en jouw fans beschuldigden jou van financiële motieven, omdat Serban veel ouder was. Pure lariekoek. Na de scheiding in 2002 van Serban zei je: 'Er waren dagelijks momenten dat ik hem aanbad en momenten dat ik hem wilde neerschieten!'. In 1994 verscheen het album 'Happy New Year', in 1995 'The Best of Madalina Manole', in 1996 'Traiesc pentru tine', in 1997 'Lina, lina Mandalina', in 1998 'Canta cu mine', in 2000 'Dulce de tot', in 2003 'A fost (va fi) iubire' en in 2010 '09 Madalina Manole'. Songs die er uit springen zijn o.a. 'Tu n-ai avut curaj', 'Suflet gol', 'A fost iubire', 'Te-am vazut mi-ai placut', 'As da orice', 'Tu nu ma cunosti' en 'Fata Draga'. Het is vooral die rauwheid/wildheid in jouw stem, dat willen losbreken en het ook doen. Je bent een vrouwelijke Eros Ramazzotti.

Jij had als bijnaam 'Meisje met haar van vuur', vanwege jouw haarkleur, wanneer jij in de schijnwerpers stond. Jij verscheen in honderden televisie- en radioshows. Jij was blij met de vele bloemboeketten, die je kreeg, met de vreugdevolle gezichten die jou live zagen, met de poppen van de kinderen en de brieven van de fans, die de songs regel voor regel meezongen. In 1997 presenteerde jij samen met de presentator Octavianus Ursulescu het Golden Stag Festival in Brasov. Voor Procter & Gamble lanceerde jij een cosmetisch product in Roemenië. Op 4 maart 2007 overleed Serban Georgescu in zijn huis in Boekarest. Hij werd 54 jaar. Hij is met de actrice Eniko Bartos hertrouwd, met wie hij de dochter Alessia Ana Maria kreeg. Op 8 juni 2009 werd in de Giulesti Maternity kraamafdeling in Boekarest jouw zoon Petru geboren. Begin oktober 2009 trouwde jij met de vader van Petru junior, Petru Mircea. Je kende Petru senior vanaf 2003, toen hij de geluidstechnicus in de studio was, waar jij het album 'A fost (va fi) iubire' opnam. Jij was een echte christin en over Petru en Petru junior zei je: 'Nu wil ik alleen dat God me de kracht geeft om deze edelstenen te beschermen die ik door Zijn goedheid heb verworven!'.

Je zei ook: 'Maar het belangrijkste aspect is, dat ik van mening ben, dat iemand daarboven van me houdt, dat God zijn stempel op mij heeft gedrukt, dat Hij nog steeds over mij waakt. Ik geloof sterk in het Hogere!'. Op 19 februari 2010 verscheen jouw negende en laatste album '09 Madalina Manole'. Tijdens het werken aan dit album werd jij ziek door een opgespaarde vermoeidheid, een burnout. Op jouw verjaardag, op 14 juli 2010, werd jij om 5.30 uur door jouw man Petru gevonden. In jullie huis aan de Griviteistraat in Otopeni. Jij had zelfdoding gepleegd door zo'n 400 milliliter carbofuran op te drinken, een zeer giftige pesticide, waarvan 1 milliliter al dodelijk kan zijn. Volgens de opdravende hulpdiensten lag jij in een plas bloed en was jij op jouw hoofd gevallen, wat later werd ontkend. Op 17 juni 2010 deed jij een poging tot zelfdoding met pillen. Jouw zelfdoding gebeurde enkele uren nadat jij in een studio een muzikale repetitie uitvoerde. Jouw afscheidswoorden waren: 'Mijn excuses aan Petru. Het spijt me, maar ik kan er niet meer tegen. De mensen om me heen hebben geen schuld. Ik bied ook mijn excuses aan mijn kind, Petru, de engel van mijn leven, van wie ik heel veel hou!'. En je schreef: 'Ik weet dat veel mensen van mij houden en het spijt mij. Ik voel me niet meer mooi.'.

Jij werd net 43 jaar en jij bent in de begraafplaats Bolovani in Ploiesti begraven. Er waren zo'n 5000 mensen bij de begrafenis. De begrafenisdienst was in de Heilige Keizers Constantijn en Elena Kerk. Nico, Ovidiu Komornic, Maria Dragomiroiu en George Nicolescu waren er ook. Van de Roemeens-orthodoxe kerk kreeg jij geen volledige begrafenisdienst, omdat jij zelfdoding pleegde. Vergeef ze dat onchristelijke, onbarmhartige aspect maar, want ze weten niet beter. Jouw ouders beschuldigden jouw man Petru ervan, dat hij schuldig was aan jouw suïcidale depressie. En zij mochten van hem Petru junior niet zien en jouw vader nog steeds niet. Jouw moeder overleed in 2018. Jouw familie gelooft dat jij onder verdachte omstandigheden bent overleden. Jouw broer Marian geeft jouw man Petru de schuld van jouw overlijden. Petru probeert Marian de mond te snoeren en Marian mag van hem geen foto's meer van jou en Petru junior op Facebook plaatsen. Marian blijft desondanks aan de doofpot schudden. Feit blijft dat jij heel alleen was in jouw ongedeelde lijden, wel of niet door Petru aangewakkerd, en wat jij alleen nog met God kon delen. En voor een psychiater, antidepressiva of een opname is het nu te laat.

Schrijver: Joanan Rutgers
29 juli 2021


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 4 stemmen 48Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)