Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

In de hel van een onverwerkt kindertrauma

(voor Inger Stevens (1934 - 1970))

Jij bent geboren als Ingrid Stensland op 18 oktober 1934 in Stockholm. Jouw ouders waren de emotioneel afstandelijke hogeschoolleraar Per Gustaf en Lisbet Stensland. Jij was hun oudste kind. Op jouw zesde verliet jouw moeder het gezin en nam zij haar jongste zoon Peter mee. Kort daarna verhuisde jouw vader naar Amerika. Jouw broer Carl Ola en jij bleven achter en jullie werden door de dienstmeid van de familie verzorgd. Later gingen jullie naar een tante in Lidingö, nabij Stockholm. In 1944 verhuisden Ola en jij naar jullie vader in New York City. Jullie vader had een nieuwe vrouw en hij doceerde aan de Columbia University. Op jouw 13-de verhuisden jullie naar Manhattan in Kansas, waar jouw vader aan de Kansas State University doceerde. Jij studeerde aan de Manhattan High School aan Poyntz Avenue en in 1952 ben jij afgestudeerd. Op 16 juni 1940 liep jij weg van huis en ging jij naar Kansas City, waar jij in de burleske shows ging werken. Op jouw 18-de ging jij naar NYC terug, waar jij koormeisje in het Garment District was. Daarnaast volgde jij acteerlessen in de Actors Studio op 432 West 44th Street.

Jij kreeg rollen in tv-series, commercials en toneelstukken. In 1954 speelde jij in de serie 'Kraft Television Theatre', net als o.a. James Dean, Grace Kelly, Marlon Brando, Paul Newman en Leslie Nielsen. In 1955 speelde jij als gastster in 'Robert Montgomery Presents'. Van 1955 tot 1958 was jij met jouw agent Anthony Soglio getrouwd. In 1957 speelde jij als Nina Wylie een hoofdrol in de film 'Man on Fire', naast Mary Fickett en Bing Crosby, met wie jij een liefdesaffaire had. Bing was 31 jaar ouder. Deze film was jouw grote doorbraak. In 1958 speelde jij een hoofdrol in de thriller 'Cry terror!', naast James Mason, een goede vriend van Charlie Chaplin, en Angie Dickinson, die met Burt Bacharach trouwde. Hun dochter Lea Nikki Bacharach had het syndroom van Asperger en zij zat negen jaar in een psychiatrische instelling en daarna studeerde zij geologie. In 2007 pleegde zij zelfdoding door zichzelf in haar appartement in Thousand Oaks te verstikken met een plastic zak en helium. Zij werd 40 jaar. In 1958 speelde jij ook in de piratenfilm 'The Buccaneer', naast Yul Brynner en Claire Bloom.

In 1959 speelde jij een hoofdrol in de sciencefictionfilm 'The World, the Flesh and the Devil', naast Harry Belafonte, met wie jij een liefdesaffaire had. Harry was getrouwd. In 1959 deed jij een poging tot zelfdoding met een overdosis pillen. Op 18 november 1961 trouwde jij met de Afro-Amerikaanse acteur/filmproducent Isaac (Ike) Lolette Jones, geboren op 23 december 1929 in Santa Monica. De geheime huwelijksplechtigheid was in Tijuana, Mexico. Door jullie werk leefden jullie vaak apart, wat het huwelijk verwoestte. In 1964 speelde jij in de dramafilm 'The New Interns', naast Telly Savales (Kojak) en Stefanie Powers. In 1966 werd jij lid van de Advisor Board van het UCLA Neuropsychiatric Institute. Jij werd ook voorzitster van de California Counsil for Retarded Children. Jouw tante Karin Stensland Junker publiceerde het boek 'The Child in the Glass Ball', over haar twee gehandicapte kinderen, waarvan er één autisme heeft. In 1967 speelde jij een hoofdrol in de misdaadfilm 'The Borgia Stick', naast Don Murray, die in 1956 samen met Marilyn Monroe in 'Bus Stop' schitterde. In 1967 speelde jij ook een hoofdrol in de komedie 'A Guide for the Married Man' en de hoofdrol in 'A Time for Killing'.

In 1968 speelde jij in de western 'Firecreek', naast Henry Fonda, James Stewart en Jacqueline Scott. In 1968 speelde jij ook in de misdaadthriller 'Madigan' van Don Siegel, de western '5 Card Stud', naast Dean Martin en Robert Mitchum, de misdaadfilm 'House of Cards', in een hoofdrol naast Orson Welles en George Peppard, en de western 'Hang 'em High' van Ted Post, waarin jij als Rachel Warren een hoofdrol naast Clint Eastwood speelde. In 1969 speelde jij als Anna een in de dramafilm 'A Dream of Kings' van Daniël Mann, naast Anthony Quinn en Irene Papas-Lelekou (1929, Chiliomodi), die een relatie met Marlon Brando had, de passie van haar leven. In 1970 speelde jij nog in de tv-avonturenfilm 'The Mask of Sheba', de thriller 'Run, Simon, Run', naast Burt Reynolds, en 'The Most Deadly Game'. In april 1970 waren Ike Jones en jij vervreemd van elkaar en leefden jullie gescheiden. De liefdesaffaires, die jij had, waren gevaarlijk voor jou, omdat jij daarna de zeer heftige gevoelens van verlatenheid ervoer, die jij als kind had gevoeld. Dat triggerde psychotische duisternissen, angsten, extreme wanhoop en verdriet, suïcidaliteit. Je voelde jezelf vaak hopeloos depressief. Je zei: 'Ik kom van een gebroken huis, mijn huwelijk was een ramp en ik voel mij continu alleen.'.

Op 30 april 1970 pleegde jij zelfdoding door een overdosis barbituraten in jouw huis in Hollywood Hill. Lola McNally heeft jou op de keukenvloer gevonden. Lola was een tijd jouw kamergenote en metgezellin. Toen Lola jouw naam riep, opende jij jouw ogen en tilde jij jouw hoofd op. Jij probeerde te praten, maar jij kon geen geluid maken. Lola had de vorige nacht nog met jouw gepraat en zij bespeurde geen problemen bij jou. Op weg naar het ziekenhuis ben jij in de ambulance overleden. In het ziekenhuis verwijderde men een klein verband van jouw kin, waaronder bloed uit een snee sijpelde. Jij werd 35 jaar en jouw as is in de Stille Oceaan verstrooid. Ike erfde jouw landgoed en een deel van de financiële opbrengst gebruikte hij voor het openen van een kliniek voor geestelijke gezondheidszorg in Watts, Los Angeles.

Schrijver: Joanan Rutgers
6 augustus 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 50Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)