Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De diepbeminde prinses van Marcel Proust

(voor Elizabeth Bibesco (1897 - 1945))

Jij bent geboren als Elizabeth Charlotte Lucy Asquith op 26 februari 1897 in Londen. Jouw moeder was de schrijfster/socialite Emma Margaret Tennant en jouw vader was de politicus Herbert Henry Asquith, 1th Earl of Oxford and Asquith, die van 1908 tot 1916 de premier van Engeland was. Zijn eerste vrouw was Helen Kelsall Melland (1854 - 1891), met wie hij 5 kids kreeg. Helen overleed door de tyfus. Ze heeft hetzelfde geboorte- en sterfjaar als Arthur Rimbaud. Op jouw 12-de vroeg jij aan George Bernard Shaw om een toneelstuk te schrijven, wat jij voor een goed doel zou gebruiken. Dat werd 'The Fascinating Founding', wat jij regisseerde en met andere kinderen als de acteurs. Shaw schreef het in het huis van zijn vrouw Charlotte Payne-Townshend en hem 'Shaw's Corner' in Ayot St Lawrence. Jij ging naar het internaat 'Les Ruches' in Fontainebleau, opgericht door Marie Claire Souvestre en haar geliefde Caroline Dussault. In 1883 zijn deze dames gescheiden. Caroline is geboren op 26 juni 1833 en zij overleed op 5 juli 1887. Zij pleegde zelfdoding door een overdosis drugs en zij werd 54 jaar.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog trad jij op voor de soldaten. In 1916 speelde jij samen met de acteur Nelson Keys in het literaire 'Off and On' in het Palace Theatre. In 1916 organiseerde jij ook een expositie van portretten van John Singer Sargent in de Grafton Galleries. In 1918 speelde jij in 2 oorlogsfilms van David Wark Griffith, 'Hearts of the World' en 'The Great Love', met koningin Alexandra van Denemarken en de schrijfster Violet Keppel, die een lange liefdesrelatie met de schrijfster Vita Sackville-West had. Op 29 april 1919 trouwde jij in de St Margaret's Church met prins Antoine Bibesco. Koningin Alexandra, koningin Mary van Teck en G.B. Shaw waren er ook. De bruiloft is gefilmd. Antoine was geboren op 19 juli 1978 in Parijs en hij werkte als Roemeens diplomaat in Londen. Hij was ook schrijver en advocaat. Zijn moeder Hélène Epourano hield een Parijse salon, waar Antoine o.a. de volgende personen ontmoette: Édouard Vuillard, Marcel Proust, Claude Debussy, Pierre Bonnard en Anatole France. Antoine was bevriend met Vuillard en Proust. Hij publiceerde de brieven, die zijn levenslange vriend Proust aan hem schreef. Jouw moeder vond Antoine een voorbeeldige heer. Toen jij hem ontmoette, had hij een relatie met de schrijfster Enid Bagnold, maar hij vond jou blijkbaar leuker. Enid trouwde met de journalist Roderick Jones, met wie zij 4 kids kreeg. Roderick was van 1915 tot 1941 algemeen directeur van het persbureau Reuters. Zij woonden op 29, Hyde Park Gate, naast Winston Churchill, Jacob Epstein en de schrijfster Margaret Kennedy.

In 1920 werd jullie dochter Priscilla Helen Alexandra geboren. Jullie woonden op 45, Quai Bourbon in Parijs. De muren waren versierd met grote schilderijen van Vuillard. Jij werd een favoriete vriendin van Marcel Proust, die jou qua intelligentie superieur aan jouw tijdgenoten vond en hij vergeleek jou met een mooi figuur uit een Italiaanse fresco. Hij bezocht jullie laat in de nachten om met jou over Shakespeare te praten en om tot zonsopgang met Antoine te roddelen. Nadat Marcel op 18 november 1922 overleed, schreef jij een prachtig overlijdensbericht: 'Voorzichtig, opzettelijk, trok hij mij in die magische cirkel van zijn persoonlijkheid met de ultieme zekerheid van een blik die geen aanraking nodig heeft om het te verzegelen. Onuitsprekelijk werd je meegetrokken in dat ingewikkelde spinnenweb van iriserend staal, zijn geest, die, verweven met de jouwe, patronen van licht en schaduw verspreidde over jouw meest intieme gedachten.'. Zo typerend en scherpzinnig wist jij jouw dierbare vriend te omschrijven. Het bruist van jouw warme hartekrachten.

Van 1920 tot 1926 woonde jij in Washington, D.C. en van 1927 tot 1931 in Madrid. In 1921 debuteerde jij met de bundel korte verhalen 'I Have Only Myself to Blame' en in 1922 met 'Balloons'. In 1922 verscheen ook het toneelstuk 'The Painted Swan'. In 1924 verscheen jouw eerste roman 'The Fir and the Palm', wat ook in The Washington Post verscheen. In 1925 verscheen jouw derde bundel korte verhalen 'The Whole Story'. In 1927 verscheen de roman 'There Is No Return', het toneelstuk 'Points of View' en de dichtbundel 'Poems'. Op 15 februari 1928 overleed jouw vader, die 75 jaar werd. In 1931 volgde de roman 'Portrait of Caroline' en in 1940 tenslotte de roman 'The Romantic', opgedragen aan de fascistische politicus José Antonio Primo de Rivera, die jij gekend hebt en die op 20 november 1936 door een vuurpeloton werd vermoord. Hij werd 33 jaar.

Tijdens zijn huwelijk met jou bleef Antoine een onstuitbare vrouwengek. De reisschrijfster Rebecca West, oftewel Lady Cicily Isabel Fairfield, had in 1927 een korte affaire met hem en tijdens een feest op de Franse ambassade in Londen constateerde zij, dat alle aanwezige vrouwen zijn minnares waren geweest. Jij had een relatie met John Middleton Murray, de man van Katherine Mansfield, die dat zeer ongepast vond en jou vroeg of jouw man jou de onmogelijkheid van zoiets wilde uitleggen. Virginia Woolf deed ook erg lelijk tegen jou. Die schreef over jou: 'Ze is plakkerig en pafferig, met ogen van een krentenbol.'. Daar klopte helemaal niets van, want jij was een buitengewoon aantrekkelijke vrouw en Virginia was gewoon stinkend jaloers op jou en jouw welvarende positie.

In de Tweede Wereldoorlog waren Antoine en jij in Roemenië. Op 7 april 1945 overleed jij door een longontsteking in Boekarest. Jij werd 48 jaar en jij bent in het familiegraf van de Bibesco's begraven, in het park bij het Mogosoaia Paleis op 10 kilometer vanaf Boekarest. Jouw grafschrift luidt: 'My soul has gained the freedom of the night'. De laatste regel uit jouw dichtbundel uit 1927. Jouw moeder overleed op 28 juli 1945 in Londen. Zij werd 81 jaar. Na de oorlog hebben de communisten de landgoederen van Antoine afgepakt, waarna hij Roemenië voorgoed verliet. Hij overleed op 1 september 1951 in Parijs, waar hij is begraven. Priscilla bleef tot haar overlijden in 2004 in het herenhuis op 45, Quai Bourbon wonen.

Schrijver: Joanan Rutgers
18 augustus 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 50Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)