Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Anna Joerjevna Netrebko - Solveig's Song

Anna Joerjevna Netrebko is geboren op 18 september 1971 in Krasnodar, net als de concertpianiste Violetta Egorova. Zij stamt af van Kuban Kozakken. Haar vader heet Yury en haar zus Natalia. Zij studeerde aan het Conservatorium van Sint-Petersburg, terwijl zij als conciërge in het Mariinsky Theater werkte. In 1993 won zij de eerste prijs bij de International Glinka Vocalists Competition. In 1994 debuteerde zij als Susanna in 'Le nozze di Figaro' van Mozart in het Mariinsky Theater. In 1994 was zij ook de nachtkoningin in 'Die Zauberflöte' van Mozart. In 1995 voltooide zij haar studie aan het conservatorium. Haar vocale mentor was de operadirecteur/dirigent Valery Dzebisova, getrouwd met de muzikante Natalya Dzebisova, met wie hij 3 kinderen kreeg. Met de taallerares Lena Ostovich kreeg hij eerder de dochter Natasha. Hij is bevriend met Vladimir Poetin. Rijkaards onder elkaar.

Zij speelde o.a. in 'Ruslan en Lyudmila' van Mikhail Glinka, 'Il barbiere di Siviglia', 'Parsifal' en 'Lucia di Lammermoor'. Zij zong op de BBC Proms, in het Tokyo Bunka Kaikan, op het Mikkeli Music Festival, op het Ravenna Festival en in het Concertgebouw. In 1995 debuteerde zij in Amerika, in de San Francisco Opera, waar zij gastzangeres werd in 'L'elisir d'amore', 'Idomeneo', 'La bohème', 'The Tsar's Bride', 'Don Giovanni' en 'Falstaff'. In oktober 1999 speelde zij Gilda in 'Rigoletto' van Verdi bij de Washington National Opera. In 1999 ontmoette zij in de Washington National Opera de basbariton Simone Alberghini (1973, Bologna), met wie zij een relatie begon en verloofde.

In februari 2002 debuteerde zij bij de Metropolitan Opera op Lincoln Center Plaza 30 in NYC, als Natasha in 'Wat and Peace' van Sergei Prokofjev. Bij de Opera Company of Philadelphia speelde zij Giulietta in 'I Capuleti e i Montecchi' van Bellini. In augustus 2002 speelde zij Donna Anna in 'Don Giovanni' bij het Festival van Salzburg, waarmee zij internationaal doorbrak. In september 2002 ging zij naar de Royal Opera in Londen voor drie opera's en daarna naar de Washington National Opera terug voor 'Idomeneo'. In 2003 debuteerde zij in de Weense Staatsopera en de Beierse Staatsopera als Violetta in 'La traviata'. Zij ging van de ene opera naar de andere opera en van het ene land naar het andere land. In 2004 kreeg zij van Poetin de Staatsprijs van de Russische Federatie. In 2006 won zij de Bambi Award voor klassieke muziek. Vele grote prijzen en titels volgden. In mei 2007 zijn Simone en Anna uit elkaar gegaan. Simone trouwde met de mezzosopraan Anna Goryachova, met wie hij twee kinderen kreeg, Andrea en Valentina. Op 30 mei 2007 debuteerde zij in de Carnegie Hall. In december 2007 verloofde Anna met de basbariton Erwin Schrott (1972, Montevideo). In mei 2008 debuteerde zij in de Opéra Bastille, met de lyrische coloratura mezzosopraan Joyce DiDonato als Romeo. Op 5 september 2008 werd hun zoon Tiago Aruã geboren. Tiago is licht autistisch.

Anna en Erwin hebben samen opgetreden. Anna heeft huizen in Sint-Petersburg, Wenen en NYC. In Wenen heeft zij vanaf 2010 een penthouseflat bij de Franziskanerplatz. Zij heeft een appartement aan Lincoln Square in Manhattan. In oktober 2010 speelde zij Norina in de komische opera 'Don Pasquale' van Gaetano Donizetti, die op zijn 50-ste door neurosyfilis overleed. Op 7 december 2011 debuteerde zij in La Scala in Milaan. Op 25 november 2013 gingen Erwin en Anna als vrienden uit elkaar. Tiago bleef bij Anna wonen. In februari 2014 begon zij een relatie met de Azerbeidzjaanse tenor Yusif Eyvazov, met wie zij in Rome in 'Manon Lescaut' van Puccini speelde. Yusif is geboren op 2 mei 1977 in Algiers en hij is in Bakoe opgegroeid. Op 29 december 2015 zijn Yusif en Anna in Wenen getrouwd. De officiële huwelijksceremonie was in Hotel Palais Coburg, Seilerstätte 3, als laatste privé bewoond door Sarah Aurelia Halász von Sachsen-Coburg und Gotha (1914 - 1994) en haar familie. Sarah was met prins Philipp Josias getrouwd. Bij haar trouwjurk droeg zij een witgouden en diamanten tiara van zo'n één miljoen euro. Er was ook een bruiloftsfeest in het Gartenpalais Liechtenstein op Palace Fürstengasse 1 in Wenen, wat een privé-kunstmuseum is, met veel werk van Rubens en een Frans Hals, Gerard Dou en Jan Miense Molenaer, getrouwd met Judith Leyster. Er staat ook een Gouden Koets van Joseph Wenzel 1. van Liechtenstein, die we mooi kunnen ruilen met de onze. Onder de 180 chique gasten was Plácido Domingo.

In 2017 debuteerde zij in het Semperoper in Dresden, als Elsa in de romantische opera 'Lohengrin' van Wagner. In 2017 kreeg Yusif de titel Volkskunstenaar van Azerbeidzjan. Op 14 juli 2018 was zij in het Bolshoi Theater. In 2020 debuteerde zij in het Teatro di San Carlo in Napels met haar man en de bariton Ludovic Tézier. In het ziekenhuis in Moskou is zij een week behandeld voor een aan corona gerelateerde longontsteking. Zij is eredirectrice van de Russian Children's Welfare Society en ambassadrice voor SOS Children's Villages. Zij is Russisch én Oostenrijks staatsburgeres. 'Solveig's Song' komt uit 'Peer Gynt' van Edvard Grieg. Anna, Yusif en Tiago wonen in Wenen.

Schrijver: Joanan Rutgers
4 september 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 41Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)