Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Traditionele keffiyehs

Een paar jaar geleden was ik in Santiago, de hoofdstad van het Zuid-Amerikaanse Chili. Eerder al schreef en publiceerde ik over deze reis.

De diaspora gaat door; Afghanen willen om begrijpelijke redenen Afghanistan verlaten, aangezien zij niet (opnieuw) onder het juk van de Taliban willen leven. Ook de Palestijnse, net zo begrijpelijke landverhuizing kent voorlopig geen eind met een stug en star Israël dat met de in koelen bloede vermoorde Rabin de juiste Premier had. Helaas werd die mening door Kolonisten niet gedeeld.

>Als ze er hier achter komen dat jij Palestijn bent, behandelen ze je beter dan in Arabische landen<

Zo'n uitspraak zegt alles. Met wederzijds respect kom je doorgaans een stuk verder; precies waarom voor mij de grote vraag is, en naar het zich laat aanzien, zal blijven: waarom ontbreekt het vaak aan de essentie? 'Wantrouwen' en 'misgunnen' zijn twee begrippen die geenszins positief te benaderen zijn. 9/11 is natuurlijk een splijtzwam geweest in zowel mondiaal-geestelijk- als spiritueel vertrouwen als geloven op zich. Zowel vertrouwen als gunnen werden met de vlammen waarmee de Twin Towers werden neergehaald helemaal weggevaagd. Als de mensheid elkaar meer zou vertrouwen, zou men elkaar automatisch meer gunnen en zou deze wereld en die van ons er een stuk vriendelijker en aantrekkelijker uit (hebben ge-) zien.

Helaas is, zeker op moment van schrijven van deze beschouwing, het tegendeel het geval; de Taliban heeft zich gehergroepeerd en buitenlandse troepen, onder aanvoering van (de Verenigde Staten van) Amerika, trekken zich terug. De Taliban ziet zijn kans schoon en het Amerikaanse leger trekt zich terug, met alle gevolgen van dien. 'Boring-Biden' denkt, hoe naïef, dat de Taliban de landsgrenzen van hun eigen land Afghanistan zal respecteren, terwijl absolute wereldheerschappij hun ultieme doel is...! Het woord Taliban is het meervoud van Talib dat student (van de Koran en overige islamitische geschriften) betekent.

Voor Palestijnen is het goed toeven in Chili:

'Als ze er hier achter komen dat je Palestijn bent, behandelen ze je beter dan in Arabische landen'.

In Palestina kennen ze Chili goed; dit komt door de voetbalclub PALESTINO en daar veel Palestijnen familie in Chili hebben. Opzoek naar een veiligere toekomst zijn deze Palestijnen in Chili terechtgekomen. Daarnaast zijn er ook vele (nazaten van) migranten. De reden van emigratie naar het Zuid-Amerikaanse Chili is dat dit land geografisch gezien veel op Palestina lijkt. Na de stichting van Israël in 1948 kwam er een tweede golf migranten. Ondanks gesprekken mét grote leiders tússen mannen die weten van de hoed en de rand is er nog immer geen structurele vrede. Kolonisten, één van hen bracht een zingende Rabin om het leven, zijn van mening dat zij het uitverkoren volk van een (naar mijn mening) niet-bestaande God zijn en daarom recht hebben op geheel Israël...!

Schrijver: Annejan Kuperus
4 september 2021


Geplaatst in de categorie: wereld

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 483Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)