Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De verdronken liefdesengel in de Saale

(voor Louise Brachmann (1777 - 1822))

Jij bent geboren als Karoline Louise Brachmann op 9 februari 1777 in Rochlitz aan de Zwickauer Mulde in Mittelsachsen, met Schloss Rochlitz, waar hertogin Elisabeth von Hessen (1502 - 1557) woonde, getrouwd met Johann von Saksen, die vooral van alcohol, eten en feesten hield en op 11 januari 1537 overleed. Hij werd 39 jaar. Als weduwe ging Elisabeth in Schloss Rochlitz wonen. Zij is in de Elisabethkirche uit 1235 in Marburg begraven. Lucas Cranach der Ältere maakte een opvallend modernistisch portret van haar, waarop zij niet erg vriendelijk kijkt, maar toch haar schoonheid weet te bewaren. Jouw vader was de districtsecretaris Christian Paul Brachmann en jouw moeder was Friederike Louise Vollhard. Jij woonde ook in Döbeln, Kölleda en vanaf 1787 in Weissenfels. Jouw moeder worgde voor jouw opleiding en zij was nauw verbonden met de familie Hardenberg, waaronder de dichter/mysticus Georg Philipp Friedrich Freihern von Hardenberg, beter bekend als Novalis, geboren op 2 mei 1772 in Wiederstedt en overleden op 25 maart 1801 in Weissenfels door tuberculose. Hij werd 28 jaar.

Jouw moeder heeft jou aan Novalis voorgesteld en hij erkende jouw schrijftalent en belofte voor de toekomst, zodat hij jou bij Friedrich von Schiller aanbeveelde, met wie hij een hechte band had. Johann Christoph Friedrich von Schiller was geboren op 10 november 1759 in Marbach am Neckar en hij had een affaire met de getrouwde schrijfster Charlotte Sophia Juliana von Kalb. Op 22 februari 1790 trouwde Schiller met Charlotte Luise Antoinette von Lengefeld, met wie hij 4 kinderen kreeg; Karl, Ernst, Karoline en Emilie. Jij hebt bijgedragen aan Schiller's dagboeken 'Die Horen' en 'Musenalmanach'. Op 9 mei 1805 is Schiller door tuberculose in Weimar overleden. Hij werd 45 jaar. Novalis was verloofd met Sophie von Kühn, die op haar 15-de door een levertumor overleed en 4 maanden later overleed zijn broer Erasmus door tuberculose. Tot zijn overlijden was Novalis met Julie von Charpentier verloofd. In 1796 deed jij een eerste poging tot zelfdoding. In 1800 overleden jouw ouders, een zus en drie goede vrienden, zoals jouw beste vriendin Sidonie von Hardenberg. In 1800 verscheen jouw dichtbundeldebuut 'Lyrische Gedichte', waarvan Schiller de redacteur was. In 1800 deed jij een poging tot zelfdoding na een affaire, die met laster eindigde. In 1801, zoals gezegd, overleed Novalis en in 1805 Schiller. In 1808 verschenen 'Gedichte' en 'Einige Züge aus meinem Leben in Beziehung auf Novalis'.

In Jena ontmoette jij de dichteres/schrijfster Sophie Friederike Merau-Schubart, geboren op 27 maart 1770 in Altenburg, met het imposante Schloss Altenburg. Zij was getrouwd met de advocaat Karl Mereau en via hem ontmoette zij Schiller. Zij kregen twee kinderen, Gustav en Hulda. Sophie had minnaars en na het overlijden van Gustav is zij gescheiden. In Camburg redigeerde zij 3 literaire tjdschriften en in 1803 verscheen haar roman 'Amanda und Eduard'. Zij hertrouwde met schrijver Clemens Brentano. Hun zoon Achim Ariel overleed na zes weken. Haar vierde kind overleed na een paar weken en haar 5-de kind was een miskraam. Sophie overleed op 31 oktober 1806 door een bloeding na de bevalling van haar zesde kind. Zij werd 36 jaar. In Jena publiceerde jij gedichten en korte verhalen in moderne tijdschriften. Jij publiceerde in 'Becker's Taschenbuch', 'Kind's Harp', 'Taschenbuch der liebe und Freundschaft', 'Urania' en 'Aglaja'. In 1817 verscheen 'Romantische Blüten', in 1818 'Das Fottesurteil. Rittergedicht in fünf Gesängen', in 1819 'Novellen und kleine Romane', in 1820 'Schilderungen aus der Wirklichkeit' en in 1822 'Novellen'.

Jij was verliefd op een Franse officier, die in 1913 nabij Leipzig werd vermoord. Jij werd verliefd op een Pruisische officier, die 20 jaar jonger was en met wie jij verloofde. Jij betaalde zijn reis naar Wenen, waar hij acteur wilde worden. Hierbij gebruikte jij jouw contacten met Grillparzer en August Wilhelm Schlegel, maar dat mocht niet baten. Kort daarna verbrak jouw verloofde per brief de relatie. Het was hem wel heel erg om zijn eigen carrière te doen. Jouw opdrachtgevers waren Clemens Brentano en de romantische dichter/baron Friedrich de la Motte Fouqué. Verder had jij een positief contact met Adolf Müllner. Baron La Motte Fouqué was getrouwd met de schrijfster Caroline Philippine von Briest, die met haar eerste man Friedrich von Rochow drie kinderen had gekregen. Deze Friedrich had zichzelf vanwege gokschulden doodgeschoten. Hij werd 29 jaar. De baron en zijn familie woonden zomers in Schloss Nennhausen.

Begin september 1822 ging jij naar het huis van een vriend in Halle. Jouw tweede poging tot zelfdoding werd verhinderd, maar een paar dagen later, op 17 september 1822, heb jij jezelf in de rivier de Saale in Halle verdronken. In Halle staan het 9-de eeuwse Schloss Giebichenstein en het Schloss Moritzburg uit 1503 naast de Saale. De eerste bewoner van Schloss Moritzburg was aartsbisschop Ernest II van Saksen. Jij werd 45 jaar. Jouw lichaam werd pas een week na jouw verdwijning ontdekt. Louise von Francois schreef dat jij onbegrepen, belachelijk gemaakt, verlaten en vol schaamte over jezelf was. Ze schreef: 'Ze had een verlangen naar de dood, omdat haar onvoorwaardelijke toewijding altijd zo verkeerd werd begrepen.'. Je hebt jezelf vanuit het Gimritzer Gutspark verdronken, onder het huis van Augustus Lafontaine bij Neuwerk. Op de Peissnitzinsel in het park is een steen, die ruim 150 jaar daar staat, gemaakt door jouw Halle-vrienden als monument voor jou. De gedenkplaat is verdwenen.

Schrijver: Joanan Rutgers
6 september 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 122Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)