Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Jij hield meer van Jimi Hendrix dan van jezelf

(voor Monika Dannemann (1945 - 1996))

Jij bent geboren als Monika Charlotte Dannemann op 24 juni 1945 in Düsseldorf. Jij was een kunstschaatsster en een kunstschilderes. Als schaatsster heb jij veel prijzen gewonnen en deed jij voor de club Düsseldorf EG mee met het nationale kampioenschap. In 1965 werd jij 16-de bij de Duitse kunstschaatskampioenschappen. Na jouw schaatscarrière werd jij schaatscoach. Op 12 januari 1969 ging jij in Düsseldorf naar een concert van Jimi Hendrix. Na het concert ontmoette jij Jimi, met wie jij de nacht gedeeld hebt. De volgende dag vergezelde jij hem naar Keulen, waar hij een concert gaf. Daarna ging jij naar Düsseldorf terug. Jimi was de laatste nacht van zijn tournee samen met het modemodel Ursula Uschi Obermaier. Ze werden de volgende dag elkaar kussend en knuffelend voor het Berlijnse hotel Kempinski aan Unter den Linden gefilmd. Uschi had ook affaires met Mick Jagger en Keith Richards.

Jimi schreef jou op 25 maart 1969 en hij nodigde jou uit om hem in New York City te ontmoeten. Jij verliet jouw baan als schaatscoach en op 25 april 1969 reisde jij naar Londen en trof jij hem in de Speakeasy Club op 48 Margaret Street. De volgende negen dagen was jij wat met hem samen en deelde jij één nacht met hem. In september 1970 begon Jimi ook een relatie met het Deense model Kirsten Nefer. Nadat Kirsten Londen verliet voor haar werk, maakte hij weer contact met jou en was jij vier nachten bij hem in jouw woonverblijf in het Samarkand Hotel in Notting Hill Gate. Jij ontdekte dat Jimi verlegen was en geen wild beest. Zijn moeder Lucille was een alcoholistische danseres, die op 2 februari 1958 door levercirrose overleed en 33 jaar werd. Jimi was toen 15 jaar. Zijn alcoholistische vader Al gaf hem toen whisky te drinken om het intense verlies te verwerken. Jimi is als kind seksueel misbruikt door iemand in een uniform. Op 17 september 1970 waren Jimi en jij het grootste deel van de dag samen. Op die dag maakte jij de laatste foto's van Jimi, zonder dat jij dat wist. Hij poseert bij de theetafel in de tuin. Hij houdt een gesprek met zijn gitaar, die op een stoel staat. Verder plukt hij iets van takjes, die hij in een mandje draagt en meeneemt. Heel idyllisch allemaal, precies wat hij wilde, om meer de zachte kant van zichzelf te tonen.

Om 23 uur bereidde jij een maaltijd bij een fles wijn. Om 1.45 uur 18 september 1970 reed jij Jimi naar een kennis, waar jij hem een uur later weer ophaalde. Hij had daar minimaal 1 amfetaminepil geslikt. In jouw woning spraken jullie tot 7 uur. Hij sprak over zijn muziek en ideeën, zoals filmplannen. Hij ratelde maar door, terwijl jij in slaap viel en hij vervolgens ook. Om 20 over 10 ben jij opgestaan, zonder Jimi wakker te maken, en ging jij het ontbijt klaarmaken. Daarna ging jij sigaretten halen. Rond 11 uur kwam jij terug en zag jij dat er iets uit Jimi's mond liep. Je kon hem niet wakker krijgen. Hij was bewusteloos en niet reagerend. Hij lag op zijn buik. Om 11.18 uur belde jij een ambulance en 9 minuten later was die gearriveerd. Jimi leefde nog toen jullie bij het St Mary Abbot's Hospital aankwamen. Om 12.45 uur werd Jimi doodverklaard. Hij werd 27 jaar en hij is in het Greenwood Memorial Park in Renton begraven. Zijn doodsoorzaak werd: verdronken in rode wijn in zijn longen. Verder had hij 9 van de 40 aanwezige Vesparax slaappillen genomen. Hij is in zijn eigen braaksel gestikt. Hij wist dat hij niet oud zou worden, een inschatting, die hij gezien zijn levensstijl maakte. Overigens gebruikte hij nooit heroïne, maar wel LSD, cocaïne, hasj en amfetaminen.

Jij was de laatste geliefde van Jimi, die hem levend heeft meegemaakt. Er was een andere geliefde van Jimi, die flink haar zegje ging doen en terecht. Dat is de schrijfster Kathy Etchingham, geboren op 18 juni 1946 op 7 Raven Street in Derby. Ze ging naar de kloosterschool Holy Faith in Skerries, tot haar moeder haar daar wegplukte en mee naar Engeland nam. Op haar 20-ste ontmoette Kathy Jimi in de nachtclub The Scotch of St. James, waar Jimi op 24 september 1966 voor het eerst optrad. Kathy werd zijn vriendin en muze. Na een ruzie tussen hen schreef Jimi 'The Wind Cries Mary'. Hij schreef ook voor haar 'Foxy Lady', 'Send My Love to Kathy' (later veranderd in Linda) en '1983... (A Merman I Should Turn to Be)'. Kathy was DJ in de Cromwellian Club en The Scotch of St. james en kapster. Zij had van 24 september 1966 tot 9 april 1969 een relatie met Jimi. Zij woonden samen op Montagu Square, Berkeley Square en vooral op 23 Brook Street, waar Händel beneden zijn 'Messiah' had gecomponeerd. Jimi is de 'Messiah' meteen gaan beluisteren. In 1968-1969 woonden Jimi en Kathy op 23 Brook Street in Mayfair, Londen.

Jimi en jij waren met elkaar verloofd en jullie zouden het volgende jaar gaan trouwen. Hij wilde zijn zoon Watharee (Donder) noemen. Hij wilde een gezin met jou stichten, maar hij was natuurlijk wel onder invloed van drugs en drank. Jij was naïef en hij was een fantast. Hij werd continu door de ideeën en fantasieën overspoeld. Ik vermoed dat jij hem te serieus nam en dat jij hem onterecht verafgoodde. Jij vond hem een serene, spirituele, drugsvrije, goddelijke profeet. Die visie zei meer over jou, dan over hem. In jouw huis stond een enorm, gouden Boeddha-beeld. Jimi? Lieve schat toch! Kathy's visie over Jimi is totaal tegengesteld aan die van jou, zij vond hem 'een onrustige, drank en drugs misbruikende man!'. Onder invloed was Jimi ook heel agressief en vernielzuchtig. Volgens Kathy was jij niet Jimi's vriendin en heb jij iedereen bedrogen, wat zeker niet klopt, maar jullie claimden allebeide dé vriendin van Jimi te zijn geweest, terwijl de losbol er honderden vriendinnen op na hield en het zeker allemaal niet zo nauw nam. Jij noemde Kathy een leugenares, die van Jimi stal. Jij had een relatie en een verloving van 18 maanden met Jimi en Kathy had een kleine 3 jaar een relatie met hem. Volgens Kathy leefde Jimi in jouw woning al niet meer. Kathy beschuldigde jou zelfs van moord en jij haar. Volgens jou had Kathy Jimi aan de dodelijke drugs geholpen.

Toch heeft Jimi zichzelf aan de drugs en drank geholpen en was hij uiterst verslavingsgevoelig. Dat gebeurde allemaal allang in Amerika, waar één van zijn vriendinnen, Devon Wilson, drugs en jongedames voor hem regelde. Devon is in februari 1971 van acht hoog van het Chelsea Hotel neergestort. Zij werd 27 of 28 jaar. Drugs. Verder is er de theorie, dat Jimi door de CIA, de Maffia en zijn manager Michael Jeffery is vermoord. Die zouden hem gedwongen hebben om die rode wijn in te slikken. Michael, die veel geld van Jimi gestolen heeft, zou zelfs in een dronken bui de moord beaamd hebben, maar niet lang daarna overleed hij door een vliegtuigongeluk. Jij geloofde in de moordtheorie. Na het overlijden van Jimi kreeg jij een liefdesrelatie met de rockgitarist Uli Jon Roth van de Scorpions. Jij werkte met hem samen aan diverse nummers, zoals 'We'll Burn the Sky'. Jij ontwierp de albumhoezen van Uli's andere band Electric Sun en jij verzorgde artwork. In 1995 verscheen jouw biografische boek 'The Inner World of Jimi Hendrix', met een voorwoord van Uli. Kathy kreeg met haar tweede man, de dokter Nick, twee zonen. Zij woont op het platteland in Surrey. Zij zag Jimi voor het laatst op de antiekmarkt van Kensington, de dag voor zijn overlijden. Hij kocht wat sjaals en riemen. Kathy en jij waren zijn grote liefdes. Uli woonde 17 jaar bij jou in Seaford, maar jouw hart bleef voor altijd bij Jimi. In jouw huis had jij allemaal schilderijen van Jimi, door jou gemaakt. Daar kon niemand meer tussen komen.

Op 3 april 1996 verloor jij een langdurige rechtszaak met Kathy. Jij had de rechtbank geminacht en de smaad jegens Kathy herhaald in jouw boek. Op 5 april 1996 pleegde jij zelfdoding door koolmonoxidevergiftiging in jouw Mercedes Benz nabij jouw huis. Jij werd 50 jaar en jij bent gecremeerd. In 1998 verscheen Kathy's boek 'Through Gypsy's Eyes', over haar leven, de jaren 60 en Jimi. De biografische dramafilm 'Jimi: All Is by My Side' van John Ridley vond Kathy 'absolute onzin'. De kustplaats Seaford ligt bij de Seven Sisters krijtrotsen. In de vroegere St. Andrew abdij in Seaford werd de heilige maagd en martelares Lewina bewaard en vereerd. In 1058 werden haar overblijfselen naar de St. Winok's abdij in Bergues gebracht, samen met de overblijfselen van Sint Idaberga (Eadburh) en een deel van St. Oswald. Die Belgische abdij lag nabij de Sint-Bertinusabdij.

Schrijver: Joanan Rutgers
7 september 2021


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 63Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)