Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

In het Bois de Boulogne in het nauw gedreven

(voor Ottilie Assing (1819 - 1884))

Jij bent geboren als Ottilie Davida Assur Assing op 11 februari 1819 in Hamburg. Jouw moeder was de Lutherse dichteres/schrijfster/silhouettenkunstenares Rosa Maria Antonetta Paulina Varnhagen, geboren op 28 mei 1783 in Düsseldorf. Haar broer was de biograaf/diplomaat Karl August Varnhagen von Ense. Jouw jongere zus was Rosa Ludmilla Assing, geboren op 22 februari 1821 in Hamburg. Zij was een schrijfster. Jouw vader was de Joodse arts/dichter David Assur Assing, geboren op 12 december 1787 in Königsberg. Bij de salons van jouw ouders kwamen o.a.: Heinrich Heine, de schrijver Karl Gutzkow, de dichter/toneelschrijver Friedrich Hebbel, die met de beeldschone actrice Christine Enghaus trouwde, met wie hij twee kinderen kreeg, Emil en Christine, en de andere dichters van Junges Deutschland, zoals Richard Georg Spiller von Hauenschild (1825 - 1855), bevriend met de dichter/pantheïst Leopold, en Georg Herwegh, getrouwd met de salonnière/briefschrijfster Emma Charlotte Siegmund, met wie hij vier kinderen kreeg; Horace, Camille, Ada Virginie en Marcel. In haar salon ontving Emma o.a. Heinrich Heine, George Sand, Victor Hugo, Franz Liszt, Ivan Toergenjev, Alphonse de Lamartine, Pierre-Jean de Béranger en de schrijfster/gravin Marie D'Agoult.

Jouw moeder was bevriend met de arts/schrijver David Veit, die met de schrijfster Rahel Varnhagen correspondeerde, de schoonzus van jouw moeder en jouw tante. Jouw moeder was ook bevriend met de schrijfster Amalie Schoppe, de schrijfster Fanny Tarnow, bevriend met de dichteres/schrijfster Elisa von der Recke, die in 1797 door Anton Graff zo weelderig geportretteerd is, met rode wangen en de helaas bedekte, prachtige borsten als blikvanger. Elisa correspondeerde met Goethe, Schiller, de dichter/schrijver Christoph Martin Wieland en de dichter/filosoof/theoloog Johann Gottfried Herder. Elisa woonde een tijd samen met de dichter Christoph August Tiedge. Jouw moeder was tevens de vriendin van de schrijfster Luïse Mühlbach, getrouwd met de schrijver Theodor Mundt, en de Joodse schrijfster Fanny Lewald. De mensheid leek wel één grote schrijversfamilie. Jouw moeder overleed op 22 januari 1840 in Hamburg en zij werd 56 jaar. Jouw vader overleed op 25 april 1842 in Hamburg en hij werd 54 jaar. Daarna gingen jouw zus Ludmilla en jij bij jullie oom Karl August Varnhagen von Ense wonen. Zijn vrouw Rahel Varnhagen was op 7 maart 1833 overleden. Zij werd 61 jaar en zij is in het Dreifaltigkeitsfriedhof in Berlijn begraven.

Jij bent al snel bij Karl August vertrokken en in 1852 ging jij in New York City wonen en daarna in Hoboken. Jij schreef artikelen voor het 'Morgenblatt für gebildete Stände', in 1806 opgericht door Johann Friedrich Cotta. Jij publiceerde o.a. 130 artikelen over de slavernij en de slavenhouders. Je gebruikte vaak een mannelijk pseudoniem. Na het lezen van 'Narrative of the Life of Frederick Douglass' uit 1845 bezocht jij de voormalige slaaf/sociale hervormer/abolitionist/schrijver/staatsman Frederick Douglass in Rochester om hem te interviewen. Jij ging zijn werk in het Duits vertalen en jullie werden vrienden. Jullie gingen samen naar vergaderingen en conventies, 28 jaar lang. Jij was geregeld op bezoek bij zijn familie, waar jij maandenlang woonde. Frederick was vanaf 1838 getrouwd met Anna Murray, met wie hij vijf kinderen kreeg; Rosetta, Lewis Henry, Frederick Jr., Charles Remond en Annie. In 1860 verscheen 'Sklaverei und Freiheit. Autobiografie von Frederick Douglass' bij Hoffmann und Campe in Hamburg. Het kan heel goed zijn dat jij de minnares van Frederick was.

In oktober 1859 heeft de abolitionist John Brown de federale wapenopslagplaats op Harpers Ferry aangevallen om de slaven te bewapenen voor een bevrijdingsopstand. Frederick had John in Detroit ontmoet en hij verzette zich tegen een gewapend ingrijpen. Gezien de verhitte omstandigheden heb jij Frederick een schuilplaats geboden. John was gevangen genomen en ter dood veroordeeld. De open brief van Victor Hugo kon de gratie voor John niet bewerkstelligen. John's eerste vrouw was Dianthe Lusk, met wie hij acht kinderen kreeg. Na haar overlijden hertrouwde hij met Mary Ann Day, met wie hij dertien kinderen kreeg. Op 2 december 1859 werd John door ophanging vermoord. Walt Whitman was erbij aanwezig en heeft het beschreven. Volgens jouw vriendin Helone von Racowitza was jij intens verliefd op Frederick. Ludmilla trouwde in 1874 op haar 53-ste met de 25-jarige Bersaglieri-luitenant Cino Grimelli, wat men gezien het leeftijdsverschil schandalig vond. Na een jaar zijn zij gescheiden en in 1878 pleegde Cino zelfdoding. Op 25 maart 1880 overleed Ludmilla door meningitis in Florence. Zij werd 59 jaar en zij is in de Cimitero Evangelico Agli Allori aan de Via Senese in Florence begraven. Met een buste van haar, gemaakt door de beroemde Cesare Sighinolfi, op haar graf.

Frederick's vrouw Anna overleed op 4 augustus 1882 in Washington, D.C. en zij werd 69 jaar. Zij is in de Mount Hope Cemetery in Rochester begraven, waar Frederick later naast haar is begraven. Jij kreeg borstkanker en jij was in Europa om het landgoed van Ludmilla op te eisen. Op 24 januari 1884 hertrouwde Frederick met zijn blanke secretaresse Helen Pitts. Jij was in Europa, toen jij van dat huwelijk hoorde. Jij had een groot deel van jouw leven onder depressie geleden en jouw arts wist van jouw suïcideneigingen. Jij was er van overtuigd dat de borstkanker niet te genezen was. Het overlijden van Ludmilla en de nare nasleep en het nieuwe huwelijk van Frederick zullen jouw somberheid en eenzaamheid absoluut vergroot hebben. Op 21 augustus 1884 heb jij in het Bois de Boulogne in Parijs zelfdoding gepleegd door cyanide in te nemen. Jij had dit gif altijd bij je. Jij werd 65 jaar en jouw ontzielde lichaam is naar het mortuarium op Île de la Cité gebracht. Op 15 maart 1907 is dit mortuarium voor publiek gesloten en in 1914 werd het naar de Quai de la Rapée verplaatst. Volgens jouw testament van 9 november 1871 is jouw correspondentie met Frederick verbrand. Frederick erfde 13.000 dollars, jouw persoonlijke album en een eigen keuze uit jouw bibliotheek.

Schrijver: Joanan Rutgers
14 september 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 39Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)