Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Zeer hoog risicogebied

Werkelijk het hele land Montenegro staat op Code Oranje. Zowel van Noord naar Zuid, ofwel van Orina naar Kotor, als van West naar Oost, dit wil zeggen van Maocíci naar Podgorica.

Goed voorbereid was ik om 'Zwarte Bergen', lees: Montenegro te bezoeken, maar helaas gooit COVID-19 roet in zowel ontbijt, lunch als diner. 'Oranje boven' op een wijze die ik zeker mijzelf, maar verder ook niemand toewens, maar dit zal dat virus één grote zorg zijn; hoe desastreuzer hoe verwoestender, is waar dit virus voor gaat.

Montenegro is door het coronavirus een ZEERHOOGRISICOGEBIED; 'alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan'. Eigenlijk bijna gelijk aan 'niet reizen', ofwel code rood. Bij code geel zijn er veiligheidsrisico's, bij code groen tenslotte zijn deze er niet, althans geen bijzondere. Montenegro wordt ingesloten door Bosnië en Herzegovina in het Noordwesten, door Servië in het Noordoosten, een stukje Kroatië en de Adriatische Zee in het Zuidwesten en door zowel Albanië als Kosovo in het Oostzuidoosten.

Cetinje, de oude hoofdstad van Montenegro, is historisch vanwege een aantal indrukwekkende gebouwen. Als voorbeeld noem ik de voormalige ambassades. Bovendien wordt Cetinje daarnaast gezien als de Museumstad van Montenegro. Dit Balkanland heeft als hoofdstad Podgorica, in het Zuidoosten van Montenegro gesitueerd aan de samenvloeiing van de rivieren Ribnica en de Moraca. De Montenegrijnse hoofdstad heeft ruim 600.000 inwoners, inclusief de stedelijke gebieden rond Podgorica. Gedurende het jaar is het in Montenegro 1 uur later dan in Nederland, maar tijdens de zomer 2. Podgorica op zich heeft ruim 136.000 inwoners. 'Aan de voet van de heuvel' betekent Podgorica. New York daarentegen, 33 jaar geleden, onderweg naar Californië, begroette mij als 21-jarige. Wat een avontuur was dat; deze stad slaapt echt nooit of nooit echt...!

Volgens auteur Philip Huff is New York de hele wereld in het klein en in veelvoud.


Titel: De Grote Appel

'k Fantaseerde en droomde
De Grote Appel
De grootste happen
Niet te versmaden
Met de Yellow Cab naar
't Metropolitan, Central
Park en The Empire State
Building
Kunt u wel raden

Eropuit tot 's-avonds laat
In The Big Apple
Happen werden klei-
ner, de smaak bleef raak
Hoewel The City ne-
ver sleeps, heb ik dat wel ge-
daan. 'After breakfast' via
J.F.K.
(Naar) San-Francisco, vaak


New York, Los Angeles en San-Francisco, zomer 1988

Schrijver: Annejan Kuperus
14 september 2021


Geplaatst in de categorie: werk

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 694Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)