Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een tragische schoonheid, verblind door één rotkereltje

(voor Joan Dowling (1928 - 1954))

Jij bent geboren op 6 januari 1928 in Chertsey, Surrey, ontstaan rond de Chertsey Abbey, een benedictijns klooster uit 666, gesticht door de heilige abt Earconwald, die ook het nonnenklooster Barking Abbey stichtte, samen met zijn heilige zus AEthelburh, de abdis van dit dubbelklooster. De heilige abdissen Hildelith en Wulfhilda zaten ook in dit klooster. Koning Edgar de Vreedzame was verliefd op Wulfhilde en hij maakte haar tot abdis. Zijn jaloerse echtgenote koningin AElfthryth heeft Wulfhilda daarna als abdis ontslagen. Jouw ongehuwde moeder was Vera Martin Dowling van Upton Park. Jouw vader heb jij nooit gekend. Jij bent in het huis 'Carlyle' aan de Laindon High Road North geboren en opgegroeid. Op jouw 7-de ging jij naar Uxbridge, waar jij door jouw overgrootmoeder Elizabeth Dowling bent opgevoed. Jij had veel liefde voor de acteerkunst en jij bent niet officieel opgeleid. Jij speelde rollen in kleine toneelstukken en pantomimes en op jouw 14-de ging jij naar een acteerbureau in Londen, waardoor jij jouw eerste, serieuze rol in een kleine productie kreeg.

De theaterregisseur Anthony John Hawtrey castte jou voor de rol van Norma Smith in het toneelstuk 'No Room at the Inn' uit 1945 van Joan Temple. De première was op 10 juli 1945 in het Embassy Theatre op 64, Eton Avenue in Londen. Later werd het in het Theatre Royal, Drury Lane in Covent Garden gespeeld. Met Frida Jackson, Ursula Howell en Ruth Dunning. In 1947 speelde jij de tomboy Clarry in de komedie 'Hue and Cry' van Charles Crichton, gemaakt in de Ealing Studios. Crichton regisseerde ook 'A Fish Called Wanda', met John Cleese. In 'Hue and Cry' speelde je naast Henry James (Harry) Fowler, geboren op 10 december 1926 in Lambeth, Londen. Hij speelde Joe Kirby. In 1948 verscheen de verfilming, geschreven door Dylan Thomas en Ivan Foxwell. Met jou als Norma Bates. Op jouw 17-de tekende jij jouw eerste filmcontract bij Associated British Pictures. In 1948 speelde jij ook als Norma in de portmanteau dramafilm 'Bond Street' van Gordon Parry. Met Joan Summerfield in de hoofdrol en met Kathleen Harrison, Hazel Court, Paula Valenska (1922, Melnik), Patricia Ruth Plunkett en Adrianne Allen.

In 1949 speelde jij Joan in de komedie 'A Man's Affair', met Diana Decker en Cliff Gordon. In 1949 speelde jij ook in de misdaadfilm 'For Them That Trespass', naar een roman van Ernest Raymond, die in 1922 de bestseller 'Tell England' publiceerde, over jonge mannen in de Eerste Wereldoorlog, opgedragen aan de in de strijd vermoorde jongelingen Reginald Vincent Campbell Corbet en George Frederick Francis Corbet. Raymond schreef ook over de homoseksuele liefde. De titel komt van een epitaaf van de dichter Fydell Edmund Garrett, getrouwd met de vertaalster Ellen Marriage. Fydell overleed op zijn 41-ste door tuberculose. Harry Fowler speelde ook in 'For Them That Trespass'. In 1949 speelde jij ook in 'Train of Events', naast Valerie Hobson, Irina Baronova en Susan Shaw, die op haar 49-ste door levercirrose overleed. Zij was getrouwd met de acteur Bonar Colleano, met wie zij in 1955 de zoon Mark kreeg, die ook een acteur werd. Bonar overleed op 17 augustus 1958 door een ongeluk met zijn Jaguar XK140 in Birkenhead en hij werd 34 jaar. Daarna is Susan zwaar alcoholistisch geworden. Met haar eerste man Albert Liévin kreeg zij een dochter. In 1949 speelde jij ook in 'de oorlogsfilm 'Landfall' van Ken Annakin.

In 1950 speelde jij Grena in de misdaadfilm 'Murder Without Crime', met Patricia Ruth Plunkett en de biseksuele Dennis Price, die met de actrice Joan Shofield getrouwd was, met wie hij twee dochters kreeg. In april 1954 probeerde hij in een Londens pension met gas zelfdoding te plegen. In 1950 speelde jij ook in 'Pool of Londen', met Bonar Colleano in de hoofdrol en met Susan Shaw, Renée Asherson en Moira Lister. In 1951 speelde jij in 'The Magic Box', met Maria Schell, die in 1991 probeerde zelfdoding te plegen. Lieve God, wat was zij knap in 'Le Notti Bianche' uit 1957!, waarin zij naast Marcello Mastroianni speelde. Op 15 september 1951 ben jij met Harry Fowler getrouwd. In de Tweede Wereldoorlog bouwde Harry vliegtuigen voor de Royal Air Force. In 1952 speelde jij in de romantische dramafilm '24 Hours of a Woman's Life', soepel gebaseerd op de novelle van Stefan Zweig. Met Merle Oberon in de hoofdrol en met Elisabeth Yvonne Scatcherd (1928, Parijs). En tenslotte speelde je in 'Women of Twilight', met Freda Jackson, getrouwd met de kunstenaar Henry Bird, met wie zij de zoon Julian kreeg, die psychiater en later acteur werd. Henry schilderde prachtige muurschilderingen in en rondom Northampton. Freda en Henry woonden in Hardingstone House aan de rand van Northampton en Henry had een atelier in het centrum van Northampton, waar hij talloze, naakte vrouwen schilderde. Hij schilderde het liefste naakte vrouwen, groot en mooi, met cream cakes, sherry en gin. Ik geef hem zeker geen ongelijk. Zijn vader, de bakker Bill, kwam gedesillusioneerd en getraumatiseerd uit de Eerste Wereldoorlog terug en hij pleegde zelfdoding.

In de lente van 1954 ontdekte jij dat Harry een affaire had en gingen jullie uit elkaar. Harry ging bij een vriend wonen. Op 31 maart 1954 ging jij in een nachtclub nabij Piccadilly Circus dansen. Jij was opgewonden en vrolijk. Een echte actrice hé! Je wilde niemand iets van jouw suïcidale somberheid laten merken. Misschien was het nog een laatste poging om weer gelukkig te worden. Later die avond pleegde jij zelfdoding door gasvergiftiging in de keuken van jouw huis in Farmer Street te Kensington, Londen. Verstikt door de ontrouw van Harry. Jouw ontzielde lichaam werd de volgende middag gevonden. Jij werd 26 jaar en jij bent in het Golders Green Crematorium gecremeerd. Voor een liefdesobsessie uit het leven stappen, getuigt van onervarenheid en kortzichtigheid, want er waren zeker honderden mannen, die voor jou in de rij stonden, maar dat was het niet alleen met jou, want jouw psychische leed was verbonden met de onbekende en afwezige vader in jouw getormenteerde leven. Die fnuikende leegte in jouw fragiele ziel. Malle Harry hertrouwde met Catherine Palmer en hij overleed op 4 januari 2012 in Londen.

Schrijver: Joanan Rutgers
16 september 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 37Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)