Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De ware zielsliefde verbindt het meest

(voor Phyllis Haver (1899 - 1960))

Jij bent geboren als Phyllis Maude Haver op 6 januari 1899 in Douglass, Kansas. Jouw ouders waren James Hiram Haver (1872 - 1936) en Minnie Shanks Malone (1879 - 1949). Jij was jong toen jullie naar Los Angeles verhuisden, waar jij aan de Washington Boulevard, hoek Flower Street, naar de Polytechnic High School ging. De schrijfster en hoofdredactrice van 'Cosmopolitan' ging ook naar deze school. Na jouw afstuderen studeerde jij piano om de nieuwe, zwijgende films in de lokale theaters te begeleiden. In een vrolijke opwelling deed jij auditie voor de comedy-producer Mack Sennett, de bedenker van slapstickroutines, zoals taartgooien en achtervolgingen. In 1912 heeft hij de Keystone Studio's opgericht, waar vele beroemdheden hun filmcarrière begonnen, o.a. Charlie Chaplin, Mabel Normand, die op haar 36-ste door longtuberculose overleed, Harold Lloyd (alleen al door 'Safety Last' uit 1923 een komisch topfenomeen!), Gloria Swanson, Bing Crosby en Polly Moran.

Jij werd één van de Sennett Bathing Beauties, vrouwen in badkleding, maar niet zo karig als tegenwoordig, die vaak kort en komisch in beeld verschenen. Voor veel vrouwen was dit het opstapje naar grote roem, zoals voor marie Prevost, die op haar 40-ste door alcoholvergiftiging overleed, Juanita Hansen, die drugsverslaafd was en met slaappillen een poging tot zelfdoding deed, Clare Anderson, Mirte Lind, Carole Lombard, die op haar 33-ste door een vliegtuigongeluk overleed, Marion Aye, die op haar 48-ste met bi-chloride kwiktabletten zelfdoding pleegde, omdat ze depressief en moedeloos was, Mary Thurman, die op haar 30-ste door een longontsteking overleed, Thelma Hill, die op haar 31-ste door een hersenbloeding overleed, als gevolg van depressie, alcoholisme, vitaminetekort en ondervoeding, Marvel Rea, die op haar 35-ste met mierengif zelfdoding pleegde, en jij.

In 1917 speelde jij naast Gloria Swanson in de stille film 'Whose Baby'. Op een schitterende foto tilt Gloria jou op haar rug door het zeewater. In 1917 speelde je ook in 'The Sultan's Wife', met Teddy the Dog, in de western ''49 - '17' en in 'The Pullman Bride'. In 1919 speelde jij een hoofdrol in 'Salome vs. Shenandoah', in 1920 in 'Love, Honor and Behave' en in 1921 in 'A Small Town Idol' van Mack Sennett, met Mildred June, die op haar 34-ste door een alcoholistische levercirrose overleed. In 1923 kreeg jij van de komiek Buster Keaton de hoofdrol in 'The Balloonatic'. In dat jaar speelde jij ook in 'The Bolted Door' en 'The Common Law'. In 1924 speelde jij in 7 films, o.a. in 'Lilies of the Field', met Sylvia Breamer, die op haar 45-ste door een hartaanval overleed, en Myrtle Stedman, die op haar 52-ste door een hartaanval overleed. In "Single Wives', met de Nederlandse Lou Tellegen, die op zijn 50-ste zelfdoding pleegde door met een naaischaar zeven keer in zijn hart te steken, en in 'Foolish Virgin', met Gladys Brockwell, die op haar 34-ste door een auto-ongeluk overleed.

In 1925 speelde jij in 5 films, o.a. in 'After Business Hours', met Elaine Hammerstein, die op haar 51-ste door een auto-ongeluk overleed. In 1926 speelde jij in 8 films, o.a. in 'Don Juan', met Helen Lee Worthing, die op haar 49-ste door een barbituraatvergiftiging overleed. Zij deed eerder een poging tot zelfdoding met vergif vanwege liefdesverdriet. In 'Hard Boiled' speelde jij naast Helene Chadwick, die op haar 42-ste overleed door een eerder gekregen ongeluk, ze struikelde over stoel, waardoor ze zeer ernstige en uiteindelijk dodelijke verwondingen kreeg. In '3 Bad Men' speelde jij naast Olive Mary Borden, die op haar 41-ste door een longontsteking overleed. In 1927 speelde je in 8 films, o.a. in 'The Way of All Flesh', met Belle Bennett, die op haar 41-ste door kanker overleed, in 'Your Wife and Mine' speelde jij de hoofdrol, net als in 'The Wise Wife' en 'Chicago'. In 1928 speelde jij in 4 films, de hoofdrol in de dramafilm 'The Shady Lady', in 'Sal of Singapore' en in 'Tenth Avenue', naast Casson Ferguson, die op zijn 37-ste door een longontsteking overleed, zijn vrouw Catherine Mallon overleed twee dagen later door een longontsteking en zijn moeder snel daarna ook door een longontsteking. In 1929 speelde jij in de melodramafilm 'Thunder' en had jij de hoofdrol in 'The Office Scandal'.

In 1929 trouwde jij met de miljonair William Seeman en stopte jij met jouw filmcarrière, al speelde jij in 1930 nog een kleinere rol in 'She Couldn't Say No', naast Winnie Lightner, Sally Eilers en Louise Beavers. Jullie trouwden in het huis van de Joodse ingenieur/cartoonist/schrijver Reuben Goldberg, getrouwd met Irma Seeman, de zus van William. In dit huis op 98 Central Park West deed de burgemeester van NYC James Village Walker de trouwceremonie. William en jij woonden in een penthouse met 11 kamers in New York City. In 1945 zijn jullie gescheiden. In de zomers woonde jij in Connecticut en 's winters in een NYC-appartement. Jij haatte de novembermaanden, omdat jij in november was gescheiden. Jij deed minstens één poging tot zelfdoding. In Connecticut had jij zelden bezoekers. Aan het einde van jouw leven was jij erg alleen en eenzaam. Op 5 november 1960 overleed jouw oude vriend en werkgever Mack Sennett in Woodland Hills. Hij werd 80 jaar en jij rouwde diep over zijn overlijden. Je was depressief, omdat jij hem niet kon helpen, toen hij dat het meeste nodig had.

Op 19 november 1960 pleegde jij zelfdoding in jouw slaapkamer in Sharon, Connecticut, waar jij samen met jouw hospita en gezelschapsdame Mrs Samuel Graham woonde. Jij nam een overdosis barbituraten. Jij lag gekleed op bed en met make-up. Jij werd 61 jaar en jij bent in de Grassy Hills Cemetery in Falls Village begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers
20 september 2021


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 40Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)