Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Door het psychische lijden verjaagd

(voor Helen Twelvetrees (1908 - 1958))

Jij bent geboren als Helen Marie Jurgens op 25 december 1908 in Brooklyn, New York. Jouw vader Williams Jurgens was advertentie-manager voor de Brooklyn editie van de 'New York Evening Journal'. Jij ging eerst naar de Public School 119 en daarna naar het Brooklyn Height Seminary. Jullie verhuisden naar Flatbush, waar jouw jongere broer geboren werd. Jij studeerde aan de de New York's Art Students League op 215 West 57th Street in Manhattan, opgericht in 1875. Op die kunstacademie studeerde jij muziek, schilderen en drama. De actrice Claudette Colbert ging ook naar die academie. In de winter van 1919 was er brand in jullie appartement met vier slaapkamers en is jouw broer overleden. Na een jaar op de Art Students League ging jij naar de American Academy of Dramatic Arts in het Lyceum Theatre aan Fourth Avenue in Manhattan, nu aan Park Avenue South, opgericht in 1884 door Franklin Haven Sargent, hoogleraar spraak en welsprekendheid. In diezelfde periode gingen Agnes Moorehead, Rosalind Russell, Claire Trevor en Sam Levene ook naar de American Academy of Dramatic Arts.

Tijdens jouw studie ontmoette jij de acteur Clark Twelvetrees, met wie jij op 28 februari 1927 trouwde. Tijdens het huwelijk probeerde Clark zelfdoding te plegen. Tijdens een etentje in een hotel in Manhattan sprong hij door een raam op de zevende verdieping, waarbij hij twee luifels en een taxi raakte. Hij lag enkele maanden in een ziekenhuis. In 1929 debuteerde jij in de film 'The Ghost Talks'. Jij speelde de hoofdrol naast Carmel Myers, Bess Flowers en Dorothy McGowan (1939, Brooklyn). In 1929 speelde jij ook in de dramafilm 'Blue Skies' en in de musicalkomedie 'Words and Music', naast Lois Moran, die een korte affaire met F. Scott Fitzgerald had, en John Wayne. In maart 1930 vroeg jij een scheiding aan. Je zei, dat Clark een alcoholist was, die dronken was, toen jullie trouwden, die jou vier keer heeft geslagen en aan psychische wreedheden deed. In 1930 speelde jij in 4 films, de hoofdrol in 'The Grand Parade', 'Swing High', 'Her Man' en 'The Cat Creeps'. In 'Her Man' speelde je naast Harry Sweet, die op zijn 31-ste door een vliegtuigongeluk overleed, net als de actrice Claudette Ford en de scenarioschrijver Howard Davitt. Jij speelde ook naast Thelma Todd, die op haar 29-ste door koolmonoxidevergiftiging overleed. In 'The Cat Creeps' speelde je naast Lilyan Tashman, die op haar 37-ste door buikkanker overleed. Op 26 maart 1930 ben jij officieel van Clark gescheiden.

Op 21 april 1931 hertrouwde jij met de stuntman/acteur/makelaar Frank Woody. In 1931 speelde jij in 4 films, in 'The Painted Desert' naast Clark Gable, en de hoofdrol in 'Millie', 'A Woman of Experience' en 'Bad Company'. In 1932 speelde jij in 5 films, de hoofdrol in 'Panama Flo', 'Young Bride', 'Is My Face Red?' en 'Unashamed'. In oktober 1932 werd jullie zoon Jack Bryan Woody geboren, die een belangrijke wilde dierenbioloog werd. In 1933 speelde jij in 5 films, o.a. in 'de romantische komedie 'A Bedtime Story', met Adrienne Ruth Ames McClure, die op haar 39-ste door kanker overleed. Haar dochter was Dorothy Jane Truax (1922 - 1989), ook bekend als Barbara Jane Ames. De zus van Adrienne was de actrice Gladys McClure, die op haar 19-de door een auto-ongeluk overleed. Een andere zus, Doris Evelyn McClure, werd 14 maanden. In 'Shameful!' en 'My Woman' speelde jij de hoofdrol. In 1934 speelde jij in 4 films, de hoofdrol in 'All Men Are Enemies', gebaseerd op de roman van Edward Godfree Aldington, die met de biseksuele dichteres Hilda Doolitttle getrouwd was. Ook de hoofdrol in 'She Was a Lady', naast Monroe Owsley, die op haar 36-ste door een hartaanval na een auto-ongeluk overleed. In 'Now I'll Tell' speelde je naast Shirley Temple.

In 1935 speelde jij in 4 films, o.a. in 'Frisco Waterfront', met Marion Pepper, die op haar 54-ste door een coronaire trombose overleed. Zij was getrouwd met de acteur Craig Reynolds, met wie zij twee zonen kreeg, John en Dennis. Craig overleed op zijn 42-ste door een scooterongeluk. Marion is niet hertrouwd. Op 15 april 1936 zijn Frank en jij gescheiden. In 1936 speelde jij als Joan de hoofdrol in de racepaardenfilm 'Thoroughbred', die in Australië is opgenomen. Terug in Brooklyn werd jij ziek en na jouw herstel speelde jij eerst in het toneelstuk 'The Man Who Came to Dinner'. In 1937 speelde jij in 'Hollywood Round-Up'. In augustus 1938 werd jouw ex Clark door James Pascovics geslagen, omdat hij een vrouw sloeg. Clark viel met zijn hoofd op een stoeprand en hij kreeg een schedelbreuk, waar hij twee dagen later door overleed. In 1939 speelde jij in 'Persons in Hiding' en jouw laatste (hoofd)rol in 'Unmarried', naast Buck Jones, die op zijn 50-ste overleed als 1 van de 492 overleden slachtoffers van de Cocoanut Grove nachtclubbrand op 28 november 1942 in Boston. In 1947 hertrouwde jij met de boer/luchtmachtkapitein Conrad Ralph Payne. Met hem reisde je rond de wereld, terwijl je schilderde.

In 1941 speelde je op Broadway in 'Boudoir' van Jacques Deval. In augustus 1951 speelde je in Sea Cliff, New York, als Blanche DuBois in het toneelstuk 'A Streetcar Named Desire' van de homoseksuele Tennessee Williams, die op zijn 71-ste zelfdoding pleegde met een overdosis Seconal, in zijn suite in het Hotel Elysée op 60 East 54th Street in NYC. Hij gebruikte alcohol, amfetaminen en barbituraten om zijn chronische depressie te bestrijden. Jouw medespeelster in 'A Streetcar Named Desire' Naomi Caryl zei over jou: 'Ze had de droevigste ogen die ik ooit had gezien en het was duidelijk dat ze een extreem fragiele psyche had!'. Op 13 februari 1958 pleegde jij zelfdoding met een overdosis kalmerende middelen. Jij werd op de woonkamervloer in jouw huis in Middletown gevonden, een buitenwijk van Harrisburg. Jij bent naar het Olmstead Air Force Base Hospital gebracht, waar jij overleed.

Jij werd 49 jaar en jouw as is in de Middletown Cemetery begraven. Daar waren alleen Conrad en jouw goede vriendin Geraldine Uglow bij, die ook met haar man op de militaire luchtmachtbasis Harrisburg woonde. In januari 2013 hebben jouw nabestaanden voor jou een grafsteen geplaatst.

Schrijver: Joanan Rutgers, 22 september 2021


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 39Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)