Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Net als jouw vriendin dezelfde uitweg gekozen

(voor Dorothy Hale (1905 - 1938))

Jij bent geboren als Dorothy Donovan op 11 januari 1905 in Pittsburgh. Jouw vader was een makelaar. Jij ging naar een kloosterschool en een toneelschool. In 1919, op jouw 14-de, verliet jij het ouderlijke huis en begon jij met een acteercarrière. Jouw familie schakelde detectives in om jou te vinden. Nadat jouw geld op was, ging jij terug naar jouw ouderlijke huis. Met de hulp van enkele vrienden kreeg jij werk als koorlid van de Broadway-productie 'Lady, Be Good'. Daarna deed jij in Parijs een beeldhouwopleiding en trouwde jij met de miljonair Gaillard Thomas, een beurshandelaar en de zoon van de rijke gynaecoloog Theodore Gaillard Thomas. Jullie zijn al snel gescheiden. In 1927 hertrouwde jij met Gardner Hale (1894 - 1931), een schilder van portretten en fresco's. Jij vertoefde in rijke en creatieve kringen.

Jij was bevriend met de kunstschilder/karikutarist/illustrator Miguel Covarrubias en zijn vrouw, de kunstenares/danseres/choreografe Rosa Rolanda, Frida Kahlo en de Joodse fotograaf Nickolas Muray, die een knipperlichtliefdesrealtie met Frida Kahlo had en die in 1938 zijn meest bekende en meest geliefde foto van Frida maakte. Jij was een danseres en een Ziegfeld-girl en jij acteerde in toneelstukken. Jij was zeer bevriend met de socialite/aspirant-actrice Rosamund Pinchot. Jullie speelden samen in 'Abide With Me', het psychologische drama van jullie vriendin Ann Clare Boothe Luce, getrouwd met de uitgever Henry Luce. Het was Ann Clare, die in 1939 aan Frida Kahlo de opdracht gaf om jou te schilderen. Dat werd 'The Suicide of Dorothy Hale', wat jij bijna uit pure ontzetting hebt vernietigd. Rosamund is geboren op 26 oktober 1904 in NYC. Zij woonde met haar rijke familie in het kasteel Grey Towers in Milford, met op het landgoed 48 andere gebouwen. Na de scheiding van haar ouders in 1918 woonde Rosamund met haar jongere broer Gifford bij hun moeder in een herenhuis in NYC. De theater- en filmregisseur Max Reinhardt castte haar voor de toneelstukken 'The Miricle', 'Henry IV', 'A Midsummer Night's Dream', 'Jederman', 'Danton's Tod', 'Sint-Helena' en 'The Eternal Road'. In 1928 trouwde zij met William Gaston, met wie zij twee kids kreeg, William Alexander en James.

Op 28 december 1931 reed Gardner met zijn auto van een Santa Maria klif, waardoor hij overleed. Hierna kreeg jij grote geldproblemen en accepteerde jij het geld van jouw rijke geliefden en gulle vrienden, zoals van Clare Luce. Jij kon als actrice maar weinig aan de slag, een ongenoemde rol in 'Cynara' uit 1932 en een kleine rol als Gravin Olga in 'The Rise of Catherine the Great' uit 1934. Jouw minnaars waren de kunstschilder Constantin Alajalov, de kunstenaar/landschapsarchitect Isamu Noguchi, de staatsman Bernard Baruch en de uitgever/schrijver Russell Davenport, getrouwd met de schrijfster Marcia Glick, met wie hij in 1934 de dochter Cornelia kreeg. Begin 1933 ging jij met Isamu een Caribische cruise maken en jij ging met hem naar Londen en Parijs. In 1933 zijn Rosamund en Alexander gescheiden. In 1934 maakte jij met Isamu en Clare een roadtrip door Connecticut, waarbij jullie de schrijver Thornton Wilder bezochten en de opera 'Four Saints in Three Acts' van Virgil Thomson, met een libretto van Gertrude Stein, meemaakten. Rosamund speelde in 1935 als Queen Anne in de film 'The Three Musketeers', naast Margot Grahame en Heather Grace Angel.

In 1937 had jij een romance met Harry Hopkins, minister van Handel en eerste adviseur van president Franklin Roosevelt. In 1937 overleed Harry's tweede vrouw Barbara Duncan door kanker, met wie hij de dochter Diana kreeg. Met zijn eerste vrouw Ethel Gross kreeg hij drie zonen en een zuigelingsdochter, die door kinkhoest overleed. Harry verbrak de romance abrupt, waardoor jij in een zware depressie belandde. President Roosevelt was namelijk niet content met jou en die laffe Harry trouwde later met iemand uit Roosevelt's kring. Op 24 januari 1938 pleegde Rosamund zelfdoding door koolmonoxidevergiftiging in haar auto in een garage van een gehuurd landgoed in Old Brookville. Zij werd 33 jaar en zij is in de Cemetery of Milford begraven. Jij was helemaal kapot en net zo ongelukkig in de liefde en nog meer in de acteercarrière. Wat moet Rosamund zwaar depressief zijn geweest, daar zij twee jonge kinderen achterliet. Hoe dubbelzwaar moet dat voor haar geweest zijn. Misschien dacht zij door haar depressie te doden hun levens ook te verlichten. Wat een misvatting zou zijn, want zij was niet haar depressie, zij was veel meer en een ontzettend lieve vrouw om eindeloos van te houden. Juist omdat zij zo levensgevaarlijk geïsoleerd was geraakt, had zij hulp moeten zoeken. Bijvoorbeeld bij jou, want jij zou haar zeker begrepen hebben. Om daarna professionele hulp in te schakelen. Ook voor jou.

Op 20 oktober 1938 gaf jij een afscheidsfeest voor enkele vrienden, want jij was een lange reis aan het plannen. De aanwezigen waren o.a.: de vrouw van Brock Pemberton, Prins del Drago van Italië, de schilderes Dorothy Swinburne, de Vogue-redactrice Margaret Case en de architect/schrijver Richard Buckminster Fuller. Na het feest ging jij met de bankier/filantroop John Morgan en zijn vrouw Jane Norton naar het toneelstuk 'Oscar Wilde' van Leslie en Sewell Stokes uit 1936. Daarna ging jij om 1.15 uur naar jouw studio-appartement met 1 kamer met kitchenette op de 16-de verdieping van het Hampshire House. Veel vrienden waren in 21 Club aan het feesten. Op jouw typemachine tikte jij afscheidsbrieven aan Bernard Baruch en aan jouw advocaat. Op 21 oktober 1938 om 5.15 uur pleegde jij zelfdoding door uit het raam te springen. Jij droeg een zwarte, fluwelen jurk met een corsage van kleine, gele rozen, die jij van Isamu Noguchi had gekregen. Isamu herinnerde zich, dat jij op het 'feest' zei: 'Now, this is the end of the wodka. That is gone.'. Jij werd 33 jaar, net zo oud als Rosamund, en jouw as is in de Fresh Pond Crematory and Columbarium in Middle Village begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers
1 oktober 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 27Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)