Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Gelukkig viel er in de films heel wat te lachen

(voor Irene Dalton (1901 - 1934))

Jij bent geboren op 1 september 1901 in Chicago. Na de middelbare school ging jij als stenografe aan de slag. Nadat jij een advertentie in een lokale krant beantwoordde, kreeg jij jouw eerste acteerjob. Jij speelde de hoofdrollen in de komedies, die door de filmstudio-eigenaar Charles Christie werden geproduceerd. Charles is geboren op 13 april 1880 in Londen, Ontario, waar zelfs een rivier de Thames doorheen stroomt. Echt origineel met namen waren die landveroveraars niet, gewoon een blauwdruk van Europa, wat alles zegt over hun inhalige, beperkte en asociale mentaliteit. Charles en zijn broer Alfred, die filmregisseur/scenarioschrijver was, gingen naar Hollywood, waar zij in 1916 de Christie Film Company begonnen voor het maken van komedies. Enkele van hun andere comedy-acteurs waren: Harold Lloyd, Roscoe Arbuckle, Anita Garvin, Teddy Sampson, Dorothy Devore, Ann Christy, Duane Thompson, Mary (Nora) Dressler, Marie Prevost, Betty Compson, Billie Rhodes, Stella Adams en Spencer Williams.

Jij debuteerde in 1920 in de korte komedie 'Without a Wife', met Earle Rodney en Billy Bletcher. In 1921 speelde jij in 14 films, o.a. in: 'His Four Fathers', met Neal Burns, Sidney Bracey en Laura La Plante. In 'Dead Easy', met Bobby Vernon, die op zijn 42-ste door een hartaanval overleed. In 'Take Your Time' speelde je als de pasgetrouwde vrouw de hoofdrol, met Mary Wynn (1902 - 2001). In 'Three Jokers', met Henry Murdock, die op 15 augustus 1928 in Los Angeles overleed en 36 jaar werd. In 'Spooners' de hoofdrol, met Marion Mackay. In 'How She Lied' van Scott Sidney, die op 20 juli 1928 door een hartaanval overleed en 54 jaar werd. Met jou als Maria in de hoofdrol. In 'Robinson Crusoe Ltd' van Jack White, getrouwd met de actrice Pauline Starke en met Charlotte Corsich. Met Lloyd Vernon Hamilton, geboren op 19 augustus 1891 in Oakland. Hij is op 19 januari 1935 in Hollywood overleden, zonder werk en ziek. Hij werd 43 jaar en hij is in de Vandalia Cemetery Porterville begraven.

Van juni 1927 tot 7 april 1928 was jij met Lloyd Hamilton getrouwd. Hij was eerder getrouwd met de actrice Ethel Anderson. Charlie Chaplin was jaloers op het acteertalent van Lloyd, de enige acteur op wie Chaplin jaloers was. Lloyd was een alcoholist en wanneer hij dronken was, deed hij gewelddadig tegen jou. Nadat hij betrokken was bij de moord op een bokser, al werd hij niet verdacht, zat hij een jaar zonder filmwerk. Hij produceerde medio jaren 20 veel uitstekende, korte komedies, zoals 'Move Along', 'Nobody's Business' en 'Somebody's Fault'. Lloyd en jij speelden in veel komedies de hoofdrollen. In 'Move Along' legt Lloyd zijn broek netjes onder een stoomwals. In 'The Vagrant' speelde Lloyd ook de hoofdrol en doet hij zichzelf voor als een pindaverkoper, een schoenpoetser en een speelgoedballonman, opdat een agent hem maar niet als zwerver oppakt. Tenslotte wordt hij samen met de agent high, wanneer er tijdens een inval in Chinatown opium wordt verbrand. In 'The Advisor' speelde jij ook met Lloyd. In 1923 speelde jij in 3 films met Lloyd; 'Rolling Stones', 'The Rainmaker' en 'Poor Boy'. Met 'His Darker Self' uit 1924 kelderde zijn carrière en begon hij meer alcohol te drinken en onverschillig te worden. Hij overleed tijdens een maagoperatie.

In 1923 speelde jij in 'Children of Jazz', 'The Auther' en 'Bluebeard's 8th Wife', met de onvolprezen Gloria Swanson in de hoofdrol. In 'Children of Jazz' speelde jij met Lillian Drew, die op 4 februari 1924 in Chicago overleed door een overdosis Veronal, per ongeluk ingenomen. Zij werd 41 jaar. En met Olive Borden, die eindigde als een arme alcoholiste in een opvanghuis en die op 1 oktober 1947 in Los Angeles door een maagkwaal overleed. 41 jaar. Jij had een korte liefdesaffaire met de acteur Louis Joseph Côté, oftewel Lew Cody, die op 31 mei 1934 in Beverly Hills door een hartaanval in zijn slaap overleed. Hij werd 50 jaar en hij is in de St. Peter's Cemetery in Lewiston begraven. Hij was twee keer getrouwd met de actrice Dorothy Dalton. Hij was ook getrouwd met de actrice Amabel Normand, van 1926 tot haar overlijden op 23 februari 1930 in Monrovia door longtuberculose. Amabel werd 36 jaar en zij is in de Calvary Cemetery in Los Angeles begraven.

Jij had een lange liefdesaffaire met John Raymond Owens, een getrouwde, gepensioneerde zakenman/miljonair uit Toledo en de zoon van Michael Joseph Owens, de uitvinder van een automatische flessenmachine. John's vrouw wilde van hem scheiden en in oktober 1924 werden John en jij gearresteerd en aangeklaagd voor het overtreden van de Mann Act. Jullie werden beschuldigd van het overschrijden van de staatsgrenzen voor illegale ontucht. Jullie waren onschuldig en de aanklacht werd ingetrokken. In 1927 trouwde jij met John en in 1928 scheidde jij met hem. Daarna ging jij bij jouw ouders in Chicago wonen. Op 15 augustus 1934 ben jij plotseling in Chicago overleden. Jij werd 32 jaar en jij bent in de Calvary Catholic Cemetery in Evanston begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers
10 oktober 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 27Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)