Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Hoe alle woorden betekenisloos werden

(voor Lynette Roberts (1909 - 1995))

Jij bent geboren op 4 juli 1909 in Buenos Aires als de dochter van Cecil Roberts en Ruby Garbett, Australiërs van Welshe afkomst. Jouw vader was een spoorwegingenieur en general manager van de Buenos Aires Western Railways. Jouw familie was welvarend en had jachten en renpaarden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verhuisden jullie naar Londen en diende jouw vader als soldaat. Hij raakte gewond en jij ging samen met jouw zussen Winifred en Rosemary naar Buenos Aires terug, waar jullie naar de Kloosterschool van het Heilig Hart gingen. Op jouw 14-de overleed jouw moeder door de tyfus en werd jij met jouw zussen naar Bournemouth gestuurd. Jij studeerde aan de Central School for Arts and Crafts aan de Southampton Road en Theobald's Road in Londen, opgericht in 1896 door de London County Council, geleid door de politicus Charles Harrison, getrouwd met Lady Harriet Barlow.

De eerste directeur van de Central School for Arts and Crafts was de architect William Lethaby. Andere studenten van deze school waren o.a.: Lucien Freud, de theaterontwerpster Maria Elena Björnson, de achterkleindochter van Bjornstjerne Bjornson, de kunstenares Joanna Carrington, van wie Dora Carrington een tante was, de kunstenares Barbara Dorfs, bevriend met Iris Murdock, de kunstenares Marjorie Incledon, een nicht van J.R.R. Tolkien, en de beeldhouwster Mary Spencer Watson, de dochter van de portretschilder George Spencer Watson en de danseres/mimespeelster Hilda Mary Gardiner. George portretteerde o.a. de charmant-verrukkelijke socialite Barbara Beaton met haar 'kleine puntige borsten', aldus haar biseksuele broer, de fotograaf Cecil Beaton, die haar 'als een Giotto-schilderij' noemde. Mary Spencer Watson woonde haar hele leven in Dunshay Manor, nabij Langton Matravers op het schiereiland Purbeck in Dorset. Mary had een halve eeuw een liefdesrelatie met Margot Baynes, die met haar vijf kinderen in Dunshay Manor woonde. Mary overleed op 7 maart 2006 en in 2008 probeerde de armoedige Hetty Baynes (1956, Dunshay Manor) via een rechtszaak 2,3 miljoen pond van Mary af te pakken, waar de rechter een stokje voor stak.

In de jaren 30 begon jij samen met jouw vriendin Celia Buckmaster (1914 - 2005) een bloemisterij. Celia was een romanschrijfster/dichteres en na de bloemenzaak reisden jullie met een vrachtboot naar Madeira, waar jullie een tijd in een klein huis woonden. Jij begon serieus gedichten te schrijven en Celia schilderde. Jij schilderde ook. Jullie gingen met het cruiseschip 'Hilary' naar Engeland terug. Bij Carmel Head liep het schip in de mist aan de grond. In 1939 was jij op een Poetry London Event, waar jij de Welshe dichter William Ronald Rhys Jones ontmoette, die onder het pseuudoniem Keidrych Rhys schreef. Ronald was geboren op 26 december 1915 in Bethlehem, Wales. Hij publiceerde van 1937 tot 1960 het literaire tijdschrift 'Wales'. Robert Graves correspondeerde met jullie en hij had hoge verwachtingen van 'Wales', waarin hij publiceerde. Er verschenen ook publicaties van Dylan Thomas, Alun Lewis, Saunders Lewis en Glyn Jones.

Op 4 oktober 1939 ben jij in Llansteffan met Ronald Rhys Jones getrouwd. Dylan Thomas was de beste man van Ronald. De familie van Dylan's moeder woonde daar in boerderijen en de halfzus van zijn moeder, Anne Gwyn, woonde in Rose Cottage. In de jaren 40 woonden jullie in het dorp Llanybri, waar Dylan Thomas vaak de dorpskroeg 'The Farmers Arms' bezocht. Wat moest die man ook anders in zo'n dorp! Jij schreef er gedichten en jij had contact met Thomas Stearns Eliot. In 1944 verscheen jouw dichtbundel 'Poems' bij Faber & Faber, waar Eliot redacteur was. Jouw 'Poem from Llanybri' is aan Alun Lewis opgedragen, die op 5 maart 1944 in Birma zelfdoding pleegde door te struikelen en zichzelf door zijn hoofd te schieten, wel of niet per ongeluk. Hij werd 28 jaar en jij hield veel van hem, in stilte. In 1945 werd jullie dochter Angharad geboren en in 1946 jullie zoon Pridein. 'The White Goddess' van Robert Graves is aan jou opgedragen. In 1949 zijn Ronald en jij gescheiden. In 1951 verscheen jouw 'The Endeavour: Captain Cook's first voyage to Australia'.

In 1956 kreeg jij een mentale inzinking. Jij kreeg de diagnose schizofrenie. Jij was 46 of 47 jaar en jij stopte met schrijven. Gek genoeg werd jij een Jehova's Getuige. Voorts werd jij de rest van jouw leven geregeld in psychiatrische ziekenhuizen verzorgd. In jouw latere leven verwierp jij jouw dichtkunst en weigerde jij herdrukken. Waarschijnlijk waren jouw gedichten te confronterend voor jou en zag jij er duidelijk de tekenen van schizofrenie in. De verwarrende beelden sloegen als een vernietigende mokerslag terug. Het was dubbel zo pijnlijk om het zwart op wit te zien. De martelkamers werden woorden en de woorden werden martelwerktuigen. Bovendien waren er allang andere gruwelinterieurs voor in de plaats gekomen. Het pijnlijke nu is met woorden niet bij te benen. Weg met die oudbakken bedriegers! Ronald overleed op 22 mei 1987 in Carmarthen. Vanaf 1989 verbleef jij in een bejaardentehuis in Ferryside, het dorp, waar Dylan Thomas vaak kwam, met name in het café 'The White Lion'. Zijn groot-tante Amy Williams woonde in Ferryside. Dylan's 'Under Milk Wood' is geïnspireerd door Laugharne, New Quay én Ferryside. Overigens vraag ik mij af of er wel ooit een bejaardentehuis in Ferryside is geweest. Welllicht zat je in het Glanmorfa Retirehouse op 52-54 Station Road in Kidwelly, op 3,5 kilometer van het centrum van Ferryside.

Jij overleed op 26 september 1995 in Ferryside. Jij werd 86 jaar en jij bent in het kerkhof bij Capel Newydd in Llanybri begraven. Bij de straat Parc Y Delyn. Daar zijn ook veel familieleden van Dylan begraven, Williamses van zijn moederskant. Dylan zelf is in het kerkhof bij de St Martin Church in Laugharne begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers
20 oktober 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 23Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)