Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Jezidi's' en peshmerga's' strijd

Hardvochtig strijden zij, dus zonder medelijden, gezamenlijk tegen IS; ook Jezidi's en strijders, vertaling van peshmerga's, hangen aan en waarderen godsdienstvrijheid en willen zich niet (laten) onderwerpen aan de Islam, het Islamitisch geloof.

Met en onder dwang, van bijvoorbeeld geweld, wil niemand dit.

Godsdienstvrijheid is een groot goed. Wanneer gaat de deels kwaadwillende Islam dit inzien? Of wordt er gewerkt aan een tweede 9/11, Nine-Eleven? A. en/of J. verhoede, mogen wij hopen. Zelf ben ik (allang) niet (meer) gelovig. Mocht er een Hogere Macht bestaan dan is deze sowieso aan zet.

Jezidi's vormen een etnische groep in Koerdistan, een historisch-geografische landstreek in het Noordoosten van het Midden-Oosten. Sinds het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918 is Koerdistan verdeeld over Turkije, Perzië, het huidig Iran, Syrië, Armenië en Irak. Deze landstreek wordt voornamelijk door Koerden met zowel een Aramese, Arabische, Turkse als Armeense identiteit bewoond en vormen een absolute minderheid. In ditzelfde Koerdistan vormen Jezidi's een etnische groep. Het aantal Jezidi's wordt op tussen de 300.000 wereldwijd tot 700.000 alleen al in Noord-Irak geschat. Ezdiki is de taal die Jezidi's spreken en lijkt op het hoofddialect van het Koerdisch. 65 tot 70% van de Koerden spreekt deze taal. (Net als) Het (Fries is het) Jezidisme (is) endogaam: je wordt als Jezidi geboren, kunt het dus niet worden. Misschien wel een reden dat Jezidi's al eeuwen slachtoffer zijn van vervolging door vijandige buren of regimes. Vluchten is vaak de enige optie en daardoor leven naar schatting 75.000 Jezidi's in West-Europa, vooral Duitsland en Zweden, 150.000 in de Kaukasus en 500.000 in Iraaks Koerdistan. In Nederland leven zo'n 5.000 Jezidi's.
- In mobiele medische klinieken wordt zorg geboden
- Er wordt voor behoud van cultureel erfgoed gestreden
- Levensonderhoud wordt duurzaam ontwikkeld
- Er wordt hard gewerkt aan een veilige terugkeer van minderheden naar hun voorouderlijk thuisland

Jezidi's geloven in een opperwezen. Zij noemen zichzelf Ezidi dat Volk van God betekent. Misschien dat daardoor een Jezidi-vrouw die in de Iraakse stad Mosul door militanten van Islamitische Staat ruim twee jaar gevangen werd gehouden erin is geslaagd te ontsnappen tijdens de opmars van Irakese regeringstroepen naar Mosul. Deze dappere 42-jarige Jezidi-vrouw werd uit haar woonplaats Sinjar ontvoerd, gevangen genomen om vervolgens te ontsnappen...!


1/10 jl. verscheen het boek 'Het Vergeten Volk' van Brenda Stoter-Boscolo.

Schrijver: Annejan Kuperus
23 oktober 2021


Geplaatst in de categorie: vrijheid

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 854Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)