Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Siân James - Mae 'Ngharid i'n Fenws (Mijn Liefde is een Venus)

(voor mijn Zuster Siân)

Jij bent geboren op 24 december 1961 in Wales. Jij was van jongs af aan omringd met muziek en jij begon al snel piano. viool en harp te leren spelen. Jouw moeder Lisa was ook zeer muzikaal begaafd. Op jouw 4-de werd jij op het podium van een lokale muziekwedstrijd gezet en begon jouw zangcarrière. Op jouw 6-de begon jij met piano spelen. Op jouw 11-de begon jij harp te spelen bij jouw harpleraar Ffranses Môn Jones. Op jouw 16-de toerde jij met een harptrio door Wales en Engeland. Jij begon met het componeren en creëren van jouw eigen arrangementen van traditionele liederen en jij ontdekte dat het improviseren en creëren aan de piano en harp jou enorm veel plezier gaf. Jouw liefde voor traditionele muziek is nu een integraal onderdeel van jouw artistieke wezen geworden en hoewel jij een grote liefde voor alle soorten van muziek hebt, zijn de traditionele liederen een wonderbaarlijke kracht geworden, waaraan jij niet kunt ontsnappen. De liederen en muziek van Wales zijn jouw toevluchtsoord.

Jij deed van jongs af aan mee met de poëzie- en muziekwedstrijden, de eisteddfod. Jij ging naar de Llanfair Caereinion High School (Welshpool), opgericht in 1894, waar jij jouw eigen liederen componeerde en traditionele, Welshe muziek arrangeerde. Jij studeerde muziek aan de Bangor University aan College Road in Noord-Wales, in 1884 opgericht en een weelderig, kasteelachtig gebouw bij het Snowdonia National Park. Tijdens jouw studie aan de Bangor University, op 14 maart 1981, werd de folkgroep Bwchadanas opgericht, waar jij lid van werd. De andere leden waren: de pianist Geraint Cynan (1961), de gitarist Rhys Harries (1962), de fluitist Gareth Loan (1961), de harpist Lilio Rolant (1962) en de gitarist Rhodri Tomas (1962). Het was de beste en meest succesvolle folkrockband van Wales. Nadat jij de band verliet, ging jij solo en in 1990 verscheen jouw debuutalbum 'Cysgodion Karma' (Karma Schaduwen) bij Sain Records. In 1993 volgde 'Distaw' (Stil), in 1996 'Gweini Tymor' (Een periode uitzitten), in 1997 'Di-Gwsg' (Slapeloos), in 1999 'Birdman', in 2001 'Pur' (Puur, in 2005 'Y Ferch o Bedlam' (Het Meisje uit Bedlam), in 2012 'Cymun' (Communie) en in 2018 'Gosteg' (Stilte), o.a. gebaseerd op de hymnen van Ann Griffiths.

Jij bent een Welshe, traditionele folkzangeres en harpiste. Jij woont in het dorp Llanerfyl in Powys, met ruim 400 inwoners. Jij woont op een heuvel in Banw Valley. Dit ligt in Midden-Wales, nabij de rivier de Banwy. In Llanerfyl staat de Sint Erfylkerk, vernoemd naar de heilige maagd Erfyl (Gwerfyl), die daar begraven is en 13 jaar werd. Er is een grafsteen uit de 5-de of 6-de eeuw voor Erfyl en in de kerk bevindt zich een reliekschrijn van haar. Vlakbij de kerk was vroeger een heilige waterbron met genezingskracht, wat ook als doopwater werd gebruikt. Erfyl zou de dochter van de 6-de eeuwse abt-bisschop Sint Padarn zijn geweest en de nicht van abt Sint Cadfan van Tywyn, waar de mooie, mysterieuze St Cadfan's Church met toren staat. Jouw echtgenoot heet Gwyn en jullie hebben samen drie zonen gekregen. Gwyn runt de BOS Records-opnamestudio en het label in Shrewsbury. Jij hebt een thuisstudio, een verbouwde koeienstal, en jij dirigeert het Welshe mannenkoor 'Parti Cut Lloi'. Jij bent één van de toonaangevende, hedendaagse, vrouwelijke vocalisten van Wales en een vooraanstaande vernieuwer van traditionele volksliederen. Jij schrijft jouw meeste werk zelf en met een lichte pop- en jazzstijl. Naast singer-songwriter bespeel jij op magische wijze de Keltische en klassieke harp en ben jij een voortreffelijke pianiste. Joanna Davies zegt: 'Siân heeft het natuurlijke vermogen om afgeronde, levende afbeeldingen te creëren!'.

In de Welshe televisiefilm 'Tylluan Wen' speelde jij Martha/Eirlys. Het is een bewerking van de roman 'Y Dylluan Wen' (De Witte Uil) van de beeldschone, koninklijke dichteres/(scenario)schrijfster Angharad Jones. Angharad is op 12 mei 1962 in Dollgellau, Gwynedd, geboren en zij heeft drie zussen. Zij heeft veel liederen voor jou geschreven, voor het eerst voor het album 'Distaw'. Voor 'Y Dylluan Wen' ontving zij op de National Eisteddfod de Literatuurmedaille. Zij debuteerde in 1990 met de verhalen- en gedichtenbundel 'Undoing a Knot'. De zwaar depressieve Angharad heeft zichzelf op 9 januari 2010 in de zee verdronken. Dat gebeurde nabij de pier van Penarth bij Cardiff. Zij werd 47 jaar. Zij pleegde zelfdoding, omdat zij zichzelf als moeder niet goed genoeg vond. Verschrikkelijk tragisch. Zij was gescheiden van haar man, met wie zij de dochter Sara heeft gekregen. Zij zat vrijwillig op de psychiatrische afdeling van het Llandough Hospital, vanwaar zij op 9 januari 2010 naar haar huis in Pontcanna, Cardiff, ging. Vereenzaamd, gevangen in zichzelf, getergd door negatieve waanideeën over zichzelf, met een absurde, aangeleerde, overgeërfde, psycheverwoestende perfectiedrang, verdrietig, wanhopig en zoals wij nu weten ernstig suïcidaal.

Angharad's psychiater Michael Bates zei: 'Ze had spijt dat ze niet goed genoeg voor Sara was geweest. Ze had het gevoel, dat ze een leven van zelfgenoegzaamheid had geleid, waarbij ze zwaar had gedronken en relaties had gehad, waar ze spijt van had.'. Angharad heeft vier afscheidsbriefjes onder haar dekbed achtergelaten. Aan haar dochter Sara schreef ze: 'Tegen de tijd dat je dit leest, ben ik weg. Ik weet dat het verkeerd is en ik weet dat ik levens vernietig en dat maakt dat ik mezelf verder verafschuw. Jij bent goed en aardig en verdient dit niet. Mijn egoïsme en angst zijn zo groot, dat niets me kan tegenhouden. De marteling in mijn hoofd is te veel!'. Mocht je dat nog niet hebben gedaan, dan vraag ik jou met klem om een eervol lied voor Angharad te maken, want dat verdient zij absoluut, naast het feit, dat jij op zijn minst een album aan haar kunt opdragen. Een lied zo zuiver als het 'Ave Maria', wat jij samen met Rhys Meirion zong. Ook omwille van Sara, die op haar 17-de haar intens liefdevolle moeder op zo'n gruwelijke wijze moest verliezen.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
3 november 2021


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 48Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)