Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Catrin Ana Finch, de eerste harpiste van prins Charles

(voor Catrin Ana Finch)

Jij bent geboren op 24 april 1980 in Llanon, Ceredigion. Jouw moeder is een Pools-Duitse en jouw vader is een Engelsman. Jij bent de jongste van drie kinderen. Op jouw 5-de werd jij verliefd op de harp, toen jij met jouw ouders naar een recital van de Spaanse harpiste Marisa Robles in de Lampeter Music Club ging. Na afloop zei jij tegen Marisa: 'Ik word een harpiste zoals jij!'. Op jouw 6-de begon jij harp te leren spelen en op jouw 9-de behaalde jij jouw harpexamen. Op jouw 10-de werd jij lid van het National Youth Orchestra of Great Britain. Jij was de jongste, die optrad in The Proms. Van jouw 8-ste tot jouw 16-de kreeg jij harples van de Welshe harpiste Elinor Bennett, die een leerlinge van Nansi Richards was, die vroeger naar de Roma-harpspelers luisterde. Op jouw 16-de verhuisde jij naar Harrow, Londen, om naar de Purcell School aan de Aldenham Road in Bushey te gaan, een gespecialiceerde muziekschool voor muzikaal begaafde kinderen in Hertfordshire. Daar kreeg jij harples van Skaila Kanga. In die tijd zijn jouw ouders gescheiden. De Purcell School is in 1962 opgericht door de violiste/muzieklerares Nancy Rosemary Peace Rapaport (1918 - 2011) en Irene Forster. Prins Charles is beschermheer van deze school. Andere leerlingen waren o.a. de zangeres/muzikante Katharine Blake, de leadzangeres van de gothic rockband Miranda Sex Garden, Daisy Chute van de klassieke crossover groep All Angels, en de Welshe harpiste Anne Denholm, die van 2015 tot 2019 de officiële harpiste van de Prins van Wales was.

Iedere officiële harpiste van prins Charles mag op een harp van bladgoud spelen, gemaakt door Victor Salvi. De huidige officiële harpiste is de Welshe harpiste Alice Huws. Jij was van 2000 tot 2004 de eerste officiële harpiste van prins Charles. Deze traditie stamt uit de tijd van koningin Victoria, die John Thomas (1826 - 1913) als persoonlijke harpist had. Anne Denholm speelde op het huwelijk van prins Harry en Meghan Markle. Voorts studeerde jij vanaf 1998 aan de Royal Academy of Music in Londen, waar Skaila Kanga, professor Emerita van Harp, opnieuw jouw harplerares was. Skaila werkte o.a. samen met The Beatles, Chris de Burgh, Joni Mitchell, Elton John, Anni-Frid Lyngstad, Robbie Williams, Sarah Brightman, Björk, Sting, Brabra Streisand en Plácido Domingo. In de jaren 90 won jij o.a. de Nansi Richards Prize en de Blue Riband op de National Eisteddfod of Wales. In 1999 won jij de Lily Laskine International Harp Competition in Frankrijk en in 2000 won jij de Young Concert Artists International Auditions in NYC. Je trad op in de Wigmore Hall op 36 Wigmore Street in Londen. In 2003 presenteerde jij de bekroonde tv-documentaire 'Charlie's Angel', over jouw carrière.

In 2003 trouwde jij na 18 maanden verloving in Harlech, Gwynedd, met de muziek- en televisieproducent Hywel Wigley, de zoon van jouw vroegere harplerares Elinor Bennett, Lady Wigley, en Lord Dafydd Wynne Wigley, baron Wigley, lid van het House of Lords voor Plaid Cymru. Hywel's zus is Eluned en zijn broers zijn Alun en Geraint, die door een genetische ziekte overleden. Lady Elinor heeft het Harp College of Wales opgericht. Een andere leraar van haar was Osian Gwynn Ellis (1928 - 2021). Hywel en jij kregen samen twee dochters; in december 2006 is Ana Gwen geboren en in 2009 is Pegi geboren. Jij bent gastprofessor aan het Royal Welsh College of Music and Drama en de Royal Academy of Music. Jij speelde het slaapliedje 'Drift Away' voor de tv-serie 'ZingZillas' voor jonge kinderen op de BBC-kleuterzender CBeebies. Hywel en jij hadden sinds 2007 een opnamestudio/performance theater nabij jullie huis in het dorp Gwaelod-y-garth, nabij Cardiff. Dat was en is misschien nog in Pentyrch, met 'de arm van God' van Michelangelo in vier ramen geschilderd. Je begon ook jouw eigen Acapela-label. In Gwaelod-y-garth staat een kapel uit 1871, genaamd 'Salem' en een kapel uit 1832, 'Bethlehem'. Als Royal Harpist speelde jij wereldwijd voor de royalty's in hun weelderige paleizen.

In 2001 verscheen jouw album 'Carnaval de Venise', in 2002 'From Coast To Coast', in 2003 'Crossing the Stone', in 2004 'The Harpist', in 2006 'Unexpected Songs' van de cellist Julian Lloyd Webber, waarop jij meespeelde, en in 2006 'Live - Byw', in 2007 'Little Angels', met jouw schoonmoeder Elinor, in 2009 jouw opname van Bach's Goldbergvariaties, en in 2011 'Annwn' (De Andere Wereld), waarop je voor het eerst ook zingt. 'Annwn' bevat traditionele liederen, beïnvloed door de Welshe mythologie, die door jou opnieuw gearrangeerd zijn. In 2012 verscheen 'Blessings', met John Rutter. In 2013 verschenen 'Lullabies' en 'Clychau Dibon', met de Senegalese koraspeler/drummer Seckou Keita. Een kora is een Afrikaanse harp. Het is perfect harmoniserend met jouw harp. Betoverend mooi. In 2016 speelde jij bij de opname van Cantata Memoria van de componist/multi-instrumentalist Sir Karl Jenkins, een koor met een orkeststuk, opgedragen aan de 116 kinderen, die in 1966 zijn omgekomen bij de ramp in Aberfan, waarbij een mijnstortpunt instortte, wat als drijfmest naar beneden gleed. Er zijn ook 28 volwassenen door overleden. De muziek bevat de hymne 'All Things Bright and Beautiful' van Cecil Frances Alexander en zang van Sir Bryn Terfel Jones, die in 2019 met de Welshe harpiste Hannah Stone trouwde, die van 2011 tot 2015 de officiële harpiste van prins Charles was. Hannah en Bryn kregen samen een dochter. Bryn was eerder getrouwd met Lesley Jones, met wie hij drie zonen kreeg.

In 2017 gingen Hywel en jij officieel scheiden. In februari 2018 vertelde je, dat je met graad 3 borstkanker was gediagnosticeerd. Je werd in het Velindre Cancer Centre in Cardiff behandeld. In 2018 verscheen het tweede album met Seckou Keita, 'ROAR'. In augustus 2018 heb jij een dubbele borstamputatie gehad. In oktober 2018 was je genezen en volgde er een borstreconstructie. Op 14 december trouwde jij in Tenby met jouw geliefde Natalie, die een zoon heeft, die in dezelfde klas op de lagere school in Gwaelod-y-garth zat en wellicht nog zit, want Pegi is nu 11 en Ana Gwen is 14, bijna 15. Natalie en jij en jullie kinderen zijn in een nieuw huis gaan wonen. Jij had ook nog een eigen zomerharpacademie in Gwaelod-y-garth. Tijdens het Nomus Festival 2021 spraken Seckou Keita en jij over de migrantenproblematiek in Europa. Jullie zijn voor het opheffen van alle grenzen en visa. Wat al die grensproblemen betreft, kunnen heel veel mensen nog heel veel van de vogels leren, die vrij en zonder problemen over de grenzen heen en weer vliegen. Maar ze zouden net zoveel van jouw kalmerende en vreugdevolle harpmuziek kunnen leren. Laat ze maar overal langs de grenzen geluidsboxen stallen, waaruit jouw wonderbaarlijke, verzoenende, liefde verspreidende harpmuziek klinkt.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
13 november 2021


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 6 stemmen 45Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)