Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Minzame minister Meinema (BuZa)

Titel: BuZa
Genre: Dramaserie
(Non-)Fictie: Fictie


Acteur Kees Prins neemt in dit 4-delig drama de rol, corrigeer, hoofdrol voor zijn rekening als de drankzuchtige minister Meinema. Het is een fictieproductie over het Ministerie van Buitenlandse Zaken, ofwel BuZa. In de Hofstad, 's-Gravenhage dan wel Den Haag, kennen wij onder andere de ministeries van BiZa en BuZa. De dramaserie BuZa gaat over de turbulente start van de Minister van Buitenlandse Zaken Maarten Meinema. Een door de wol geverfde, dus ervaren diplomaat, op waarde door Kees Prins gespeeld.

Kees Prins is naast een minzame tegelijkertijd een recht-voor-z'n-raap acteur, van 7 april 1956 te Heemstede geboren. Zijn kunsten vertoonde Kees in JISKEFET, een humoristische, absurdistisch-satirische serie. Het Friese woord 'jiskefet', vertaald naar het Nederlands als vuilnisemmer, werd de makers door de moeder van de Friese cineast Paul Verhoeven aangereikt. Naast een indrukwekkende filmografie is Kees Prins eveneens bekend door zowel tv-programma's als -series. Bovendien geniet hij, misschien gematigde bekendheid als stemacteur.

'De Hel van '63', een Nederlandse speelfilm uit 2009 van Steven de Jong, die verhaalt over de barre omstandigheden waaronder in 1963 de Elfstedentocht werd verreden, is een voorbeeld van Kees' indrukwekkende filmografie. Voorbeelden van én tv-programma's én tv-series zijn bijvoorbeeld het door mij hiervoor genoemde Jiskefet, waaraan Kees Prins zijn humoristische bijdrage leverde tussen 1990 en 2005. Zeven jaar lang, van 2000 tot-en-met 2006, was Kees Prins volkszanger Melvin in Villa BvD en dit jaar, wij schrijven 2021, speelt Kees Prins een magnifieke rol als Minister van Buitenlandse Zaken in BuZa; een uitstekende dramaserie over de Minister van Buitenlandse Zaken van Nederland, Maarten Meinema en de medewerkers op zijn ministerie. Als stemacteur was Kees Prins actief in diverse producties. Kees Prins fungeerde eveneens als voice-over in zowel film, op tv als radio. Daarnaast heeft Kees Prins zowel geregisseerd als geproduceerd in zowel theatervoorstellingen als televisieseries. Een veelzijdig man is Kees Prins zonder enige twijfel.

De dramaserie BuZa verhaalt over de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Maarten Meinema, die wordt benoemd als zijn voorganger plotseling overlijdt. Politieke lijken vallen uit de kast en de ene na de andere crisis dient zich aan. Vervolgens heeft Meinema grote moeite het vertrouwen van zijn staf te winnen. Geplaagd door, bijkomend probleem, persoonlijke demonen neemt de druk almaar toe...!

Volgens regisseur van BuZa Frank Ketelaar is Kees Prins echt zijn gedroomde minister en als kijker kan ik dit slechts bevestigen; magnifiek zoals Kees Prins zijn rol als minister Maarten Meinema van BuZa zowel vorm als glans geeft. Samen met de andere castleden van deze sublieme dramaserie produceren zij een kijkwaardig, maar bovenal spannend drama...!

... Vanavond het vervolg van de spannende dramaserie BuZa op NPO1, 21.29u. ...

Schrijver: Annejan Kuperus
26 november 2021


Geplaatst in de categorie: politiek

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 123Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)