Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De Aziatische Madonna en haar bindingsangst

(voor Anita Mui Yim-fong (1963 - 2003))

Jij bent geboren op 10 oktober 1963 in Mong Kok, Hong Kong. Jouw moeder was Tam Mei-kam en jouw vader overleed toen jij heel jong was. Jouw oudere broers waren Mui Kai-Ming (1952) en Mui Tak-Ming (1953 - 2015) en jouw oudere zus was Ann Mui Oi-fong (1959 - 16 april 2000), die ook een zangeres/actrice was. Zij overleed in het St. Paul's Hospital in Causeway-Bay op Hong Kong Island door baarmoederhalskanker en zij werd 40 jaar. Zij had net als jij een dramatische alt-zangstem. Jullie waren vroeger erg armen op jouw 14-de ging jij van school. De bar van jouw moeder werd door brand verwoest. Rond jouw 14-de ging jij met Ann in de showbusiness werken. Jullie zongen Chinese opera's en popsongs in de theaters, de nachtclubs en op straat. Op jouw 15-de zong jij wel op zes locaties per dag en kreeg jij knobbeltjes op jouw stembanden. De dokter adviseerde jou om een jaar niet te zingen en jij volgde kunstlessen bij jouw neef.

Na een jaar ging jij weer zingen en was jouw stem een octaaf gedaald. In 1982 deed jij mee aan de New talent Singing Awards en won jij met het lied 'The Windy Season', oorspronkelijk gezongen door de Cantopop-zangeres Paula Tsui Siu-fung. In 1982 verscheen jouw debuutalbum 'Sum chai' (Hartschulden) bij Capital Artists. In 1983 verscheen 'Chek sik' (Red) en in 1984 'Fei yeok mou tol' (Leaping in the Spotlight). In 1985 verschenen jouw bestverkochte album 'Bad Girl' en 'Chi seoi lau nin' (De jaren stromen als water). In totaal heb jij 50 albums uitgebracht. In 1985 waren jouw eerste live-concerten in het Hong Kong Colosseum op de Cheong Wan Road 9 in Hung Hom Bay. Een kenmerkend lied van jou is 'Sunset Melody'. Tijdens de openingsceremonie van de Olympische Zomerspelen 1988 in Seoul zong jij samen met Janet Jackson. Jouw lied 'Bad Girl' is een Kantonese cover van het nummer 'Strut' van Sheena Easton. Je zong het in 1995 in Guangzhou in China, waar het werd verboden, omdat men het pornografisch vond. Toch zong je het, tot grote woede van de preutse, hypocriete overheid. In 1991 stopte je met de muziekindustrie, maar in 1994 keerde je terug. Na vele muziekprijzen ontving je in 1998 de RTHK Golden Needle Award.

Als actrice speelde jij in meer dan 40 films, vooral in vechtsportfilms en actie-thrillers en verder in komedies en drama's. Voor jouw bijrol in de romantische komedie 'Behind the Yellow Line' uit 1984 kreeg jij een eerste acteerprijs. Hierin speelde jij met de beeldschone, fantastische Maggie Cheung Man-yuk en met Leslie Cheung Kwok-wing, die de hoofdrol speelde. Leslie pleegde op 1 april 2003 zelfdoding door van de 24-ste verdieping van het vijfsterrenhotel Mandarin Oriental in Hong Kong te springen. Hij werd 46 jaar en hij was geestelijk biseksueel en androgyn. Hij had drie jaar een relatie met de knappe, liefdevolle actrice Teresa Mo Shun-kwan. Zijn laatste relatie was met zijn jeugdvriend Daffy Tong Hok-tak. Leslie was ernstig klinisch depressief en zijn laatste psychiater was de Filipijnse Felice Lieh-Mak. Hij schreef nog: 'In mijn leven heb ik niets slechts gedaan. Waarom moet het zo?'. Hij nam geen anti-depressiva, want daarin was hij 'terughoudend'. Hij is in de wijk Po Fook Hill in Shatin begraven. In 'Last Song in Paris' uit 1986 speelde jij een hoofdrol naast Leslie Cheung. Ook met de Taiwanese actrice/zangeres Joey Wong Cho-Yee en de fijnbesnaarde Cecilia Yip Fung. In 'Rouge' uit 1988 speelde als Fleur de hoofdrol. Met Leslie en met de supersexy, Aziatische schoonheden Irene Wan Bik-ha en Kara Wai Ying-hung.

In 1989 speelde jij in 'Miracles' naast Jackie Chan, net als in 'Drunken Master II' uit 1994 en 'Rumble in the Bronx' uit 1995. In 1993 speelde jij als Wonder Woman in de actiefilm 'The Heroic Trio', naast de Maleisische Michelle Yeoh Choo-kheng en Maggie Cheung. Als prinses Yoshiko Kawashima speelde jij de hoofdrol in 'Kawashima Yoshiko' uit 1990. Yoshiko Kawashima is op 25 maart 1948 in Peking door de Chinese regering vermoord. Zij was een spionne voor Japan en zij wordt de 'Oosterse Mata Hari' genoemd. Op haar 15-de overleed haar vader en kort daarna pleegde haar moeder zelfdoding. Op haar 17-de werd zij door haar adoptievader verkracht, wat lange tijd voortduurde. In 1925 werd ze qua kleding en gedrag een man. Ze was de maîtresse van de Japanse generaal Hayao Tada en in Japan werd zij de 'Jeanne d'Arc van Mantsjoekük' genoemd. Zij werd 40 jaar. In 1991 speelde jij de hoofdrol in de komedie 'The Top Bet', naast de grappige, stijlvolle, charmante Sandra Ng Kwanyue. Jij speelde ook een hoofdrol in de martial arts actiefilm 'Saviour of the Soul' uit 1991, naast de succesvolle acteur/zanger Andy Lau Tak-wah en de prachtige actrice/zangeres Carina Lau Kar-ling. In 'My Father is a Hero' uit 1995 speelde jij naast Jet Li (Li Lianjie). Volgens de roddelpers had jij liefdesaffaires met diverse acteurs. Jij durfde echter nooit te trouwen, want jij was bang, dat je daarna verlaten zou worden. Die gigantische desillusie kon je bij voorbaat niet aan. Liever bleef je dromen, al was dat nog zo eenzaam.

Jij was een groot filantroop en activiste. Op 5 september 2003 vertelde jij, dat jij baarmoederhalskanker had, net als jouw overleden zus Ann Mui Oi-fong. Van 6 tot en met 15 november 2003 deed jij acht afscheidsconcerten in het Hong Kong Colosseum. Jouw laatste podiumlied was 'Cherish When We Meet Again', een variatie op 'Let's Just Kiss And Say Goodbye' van The Manhattans. Je droeg een schitterende trouwjurk, want je trouwde op symbolische wijze met het podium. In 'Song of the Setting Sun' loop je met een lange bruidssleep de trap op en zeg je vaarwel. Op de 15-de november huilde je en verdween je in het podium, alsof je al begraven werd. Jij overleed op 30 december 2003 om 2.50 uur door longfalen in het Hong Kong Sanatorium & Hospital op 2 Village Road in de wijk Happy Valley te Hong Kong. Jij werd net als Ann 40 jaar en jouw as is in het mausoleum van het boeddhistische Po Lin-klooster in Ngong Ping op het Lantau island bijgezet. Dit klooster, gesticht in 1906, ligt bij de berg Nei Lak Shan en bij de Tian Tan Boeddha, de bronzen Grote Boeddha, die in 1993 geklaard is. In die Boeddha bevindt zich een relikwie van Siddhartha Gautama Boeddha's gecremeerde resten, echt, namaak of van een ander. Je moet wel een offer voor de Boeddha kopen om het te mogen zien. In 2014 is er een standbeeld van jou op de Avenue of Stars in Tsim Sha Tsui, Hong Kong, geplaatst.

Künzig Shamar Rinpoche, de geestmanifestatie van de hemelse boeddha Amitabha, zei over jou: 'Ze had een waar hart. Ze was een onconventionele vrouw en bracht veel mensen geluk tijdens haar leven.'.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
30 november 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 44Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)