Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De eindeloze verdoving van pijnlijke emoties beëindigd

(voor Marie McDonald (1923 - 1965))

Jij bent geboren als Cora Marie Frye op 6 juli 1923 in Burgin, Kentucky. Jouw moeder was Marie McDonald, die in de Ziegfeld Follies optrad, en jouw vader was Everett Frye. In 1929 gingen jouw ouders scheiden en ging jij met jouw moeder in Westchester, New York, wonen. Daar ging jij naar de St. Anne's Elementary School en de Roosevelt High School. Met jouw moeder en stiefvader verhuisde jij naar Yonkers. Op jouw 15-de deed jij mee aan schoonheidswedstrijden en was jij o.a. 'The Queen of Coney Island'. Op jouw 15-de stopte jij met school en ging jij modellenwerk doen. Op jouw 16-de werd jij 'Miss New York State' en debuteerde jij als actrice in 'George White's Scandals of 1939'. Op jouw 17-de had jij een showgirl-rol in 'Earl Carroll's Vanities' in het Earl Carroll Theatre op 753 7th Avenue, ontworpen door George Keister en in 1990 gesloopt. Kort daarna ging jij naar Hollywood. Je bleef modellenwerk doen en als showgirl in een nachtclub aan Sunset Boulevard in Los Angeles werken.

In 1940 trouwde jij met de sportverslaggever Richard Allord, wat na drie weken voorbij was. In december 1940 deed jij auditie voor de bigbandleider/componist Thomas Dorsey en werd jij lid van Dorsey & His Orchestra in zijn radioshow. Thomas adviseerde jou om jouw moeder's achternaam te gebruiken. In 1941 debuteerde jij als filmactrice in de romantische komedie 'It Started With Eve', met de 19-jarige actrice/sopraan Edna Mae Durbin in de hoofdrol. In 1942 speelde jij in 3 films; in de komedie 'You're Telling Me', in het drama 'Lucky Jordan' en in de komedie 'Pardon My Sarong', met Maria Montez, die op 7 september 1951 in haar badkuip in Suresnes verdronk, mogelijk door een hartaanval. Zij werd 39 jaar en zij is in de Cimetière du Montparnasse begraven. Haar dochter Maria Christina Aumont was ook een actrice. Maria Christina speelde o.a. in 'Fellini's Casanova' uit 1976, naast Donald Sutherland (1935, Toronto) en Sandra Elaine Allen, de langste vrouw van de wereld, 231 centimeter. Vanwege opiumsmokkel via kleine boeddha-beeldjes uit Thailand zat Maria Christina 9 maanden in een Italiaanse gevangenis. Zij overleed op 28 oktober 2006 door een longembolie in Port-Vendres. Zij werd 60 jaar en zij is ook in de Cimetière du Montparnasse begraven.

In januari 1943 trouwde in Reno jij met jouw agent Victor Orsatti. In 1943 speelde jij in 4 films, o.a. in 'A Scream in the Dark', met Kitty McHugh, die op 3 september 1954 in Nort-Hollywood met een overdosis slaappillen zelfdoding pleegde. Zij werd 51 jaar en zij is in het Valhalla Memorial Park begraven. In 1944 speelde jij in 4 films, o.a. in het romantische drama 'I Love A Soldier', met Paulette Goddard in de hoofdrol. Paulette was o.a. getrouwd met Charles Chaplin en de schrijver/acteur Erich Maria Remarque ('Im Westen nichts Neues'). Zij speelde in 'Modern Times' en 'The Dictator' van Chaplin. Zij was o.a. bevriend met Frida Kahlo, Ronald en Nancy Reagan, Bob en Dolores Hope, Joan Crawford en Claire Trevor. In 1945 speelde jij in 'It's a Pleasure' en 'Getting Gertie's Garter'. In mei 1947 zijn Victor en jij gescheiden. Jij had een liefdesaffaire met de gangster Benjamin Siegel, die op 20 juni 1947 in het huis van zijn vriendin Onie Virginia Hill met een M1 karabijn werd vermoord. Onie pleegde op 24 maart 1966 in Koppl zelfdoding met een overdosis slaappillen en zij werd 49 jaar. In september 1947 trouwde jij met de schoenenfabrikant/miljonair Harry Karl. Jij kreeg diverse miskramen en jullie adopteerden Denice en Harrison.

In november 1954 zijn Harry en jij gescheiden. In juni 1955 hertrouwde jij met Harry en in maart 1956 was er weer een scheiding. Jij was toen zwanger van Tina Marie, die in september 1956 is geboren. Begin 1957 verzon jij een ontvoering door twee mannen met een afgezaagd geweer. Ze pikten jouw sieraden en ze zouden 30.000 dollar losgeld eisen. Zij zouden jou geblinddoekt naar een huis in Mexico hebben gereden, waar jij van hen slaappillen moest slikken. Op 5 januari 1957 werd jij door een vrachtwagenchauffeur langs de kant van de snelweg nabij Indio gevonden. Een arts onderzocht jou. Jij had twee gebarsten tanden, blauwe plekken op jouw gezicht en schaafwonden op jouw nek, wang en benen. Jij veranderde jouw ontvoeringsverhaal keer op keer, zodat de politie argwaan kreeg en twijfelde. In jouw huis vond de politie de roman 'The Fuzzy Pink Nightgown' van Sylvia Tate, waaruit jouw ontvoeringsverhaal gekopieerd is. Het zogenaamde briefje van de ontvoerders was met de kranten in jouw open haard samengesteld. Jij slikte kalmerende middelen en jij hebt de zogenaamde ontvoering voor de politie nagespeeld. Later gaf jij toe, dat jij het verzonnen had. Het was een publiciteitsstunt en een manier om Harry Karl dwars te zitten.

Jij had een affaire met de acteur Michael Wilding en na een verzoening met Harry zijn Harry en jij op 16 april 1958 definitief gescheiden. Jij kreeg een relatie met George Capri, een eigenaar van het casino-hotel Flamingo Las Vegas aan de Las Vegas Strip in Paradise, wat in 1946 door de eerste eigenaar Benjamin Siegel is geopend. Op 12 juni 1958 nam jij per ongeluk een overdosis slaappillen en bracht George jou naar het ziekenhuis. In september 1958 gingen George en jij uit elkaar. Op 23 mei 1959 trouwde jij met de televisieman Louis Bass. Na 10 maanden zijn jullie gescheiden. Jij beschuldigde hem van 'mentale wreedheid'. Op 6 augustus 1961 trouwde jij in Las Vegas met de bankier/advocaat Edward Callahan. Op 17 december 1962 wilde Edward van jou scheiden, wegens 'geestelijke wreedheid'. In 1963 trouwde jij met de filmproducent Donald Taylor, jouw laatste echtgenoot. In 1963 was jij op tournee in Australië en kreeg jij een zenuwinzinking. Jij werd in een psychiatrische kliniek in Sydney behandeld. Vanwege vervalste Percodan-voorschriften werd jij gearresteerd. Percodan is een combinatie van aspirine en oxycodon, een opioïde.

Jij ontmoette Donald bij jouw laatste film 'Promises, Promises' uit 1963, met Jayne Mansfield (Vera Jayne Palmer) in de hoofdrol. Jayne overleed op 29 juni 1967 door een auto-ongeluk. Zij werd 34 jaar en zij is in de Fairview Cemetery in Pen Argyl begraven. In 'Promises, Promises' toont Jayne haar blote borsten, die door de media altijd en onterecht als extreem groot zijn opgeklopt. Zij was veel meer dan haar natuurlijke borsten, bijvoorbeeld een meer dan uitstekend actrice, die duidelijk de harten weet te veroveren. Op de set van 'Promises, Promises' maakte jij ruzie met Jayne. In 1964 onderging jij in Florida een maagzweeroperatie en stond jouw hart een tijd stil. Op 21 oktober 1965 vond Donald jou in jullie ranch-huis in de San Fernando Valley in Hidden Hills. Jij lag levenloos achter jouw kaptafel in de slaapkamer. Jij was overleden door een 'actieve drugsintoxicatie als gevolg van meerdere drugs'. Met name een overdosis Percodan-slaappillen. Naloxon kan een overdosis opioïden opheffen, samen met reanimatie, maar daarvoor was het al te laat. Jij werd 42 jaar en jij bent in het Freedom Mausoleum in het Forest Lawn Memorial Park te Glendale begraven. Volgens een onderzoeksteam heb jij onbedoeld zelfdoding gepleegd. Dat moet dan in een slaaproes gebeurd zijn, maar het fatale effect was exact hetzelfde.

Op 3 januari 1966 pleegde Donald zelfdoding met een overdosis Seconal, op dezelfde plek, waar jij zelfdoding pleegde en op dezelfde manier. Jouw drie kinderen werden door Harry Karl en zijn vrouw, de actrice Debbie Reynolds, opgevoed en verzorgd. Op 4 mei 1967 pleegde jouw vader Everett zelfdoding in de garage van zijn huis in New Smyrna Beach. Hij schoot met een pistool door de rechterkant van zijn hoofd en hij werd 66 jaar. Hij zal het zich nogmaals hebben aangerekend, dat hij jou op jouw zesde in de steek heeft gelaten, ook al was er sprake van overmacht en onmacht. Ik vermoed dat jouw vader en Donald hebben aangevoeld, dat het wel degelijk jouw bedoeling was om uit jouw loodzware, diepbedroefde, krankzinnige, volgens jou volkomen mislukte, vooral als filmactrice, in de liefdesrelaties falende, onoplosbaar eenzame incarnatie te stappen.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
1 december 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 49Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)