Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Achter de verleidelijke glimlach het trieste valluik

(voor Dorrit Weixler (1892 - 1916))

Jij bent geboren op 27 maart 1892 in Berlijn. Jouw jongere zus was de actrice Grete Weixler, geboren in 1900. Jullie opa was een bekende acteur uit Hongarije en jullie tante was een kunstenares in Wenen. Jullie broers deden ook aan podiumkunsten. Jij debuteerde in de korte films van de filmregisseur/acteur Carl Alwin Heinrich Neuss. In 1911 speelde jij naast Neuss in 'Seine erste Liebe' en 'Alwin auf der Hochzeitsreise'. In 1912 speelde jij in 'Fräulein Chef-kok' naast Rudolf Del Zopp, die met de zangeres Josefine Wiesner en de scenarioschrijfster/actrice/zangeres Luise Lingg, geboren als Aloisia Theresia Johanna Luksch in Brno, getrouwd was. In 1913 speelde jij in 7 films en begon jij een succesvolle samenwerking met de filmregisseur Franz Hofer bij Luna Film, zoals in het drama 'Die das Glück narrt', 'Sittendrama aus Berlin W', de komedie 'Das Töpfchen', met Stefanie Hantzsch, 'Die Königin von Saba', met Erna Morena, en in 'Das rosa Pantöffelchen' als gravin Lo de hoofdrol. In de films van Hofer speelde jij vaak een waanzinnige, brutale bakvis in een matrozenpak, die alleen door de juiste man wordt getemd.

In 1914 speelde jij in 6 films, o.a. in het drama 'Todesrauschen' van Hofer, met Mia Cordes (Maria Müller) en Frida Richards (Friederike Raithel), getrouwd met de acteur Fritz Richard, met wie zij 3 kinderen kreeg. In 'Heimgekehrt' speelde je ook met Frieda. Mia was getrouwd met de regisseur/acteur Bruno Eichgrün. Met Mia speelde je ook in 'Deutsche Helden' en 'Das Liebesbarometer'. In 1915 speelde jij in 9 films, de hoofdrol in 'Fräulein Piccolo', naast jouw zus Grete, die daarin als 15-jarige debuteerde, Alice Hechy en Helene Voss. In 'Maria' speelde jij naast Paul Otto Schlesinger, die ook de regisseur was. Paul's vrouw was Charlotte Klinder. Paul en Charlotte hebben op 25 november 1943 in hun huis in Berlijn samen zelfdoding gepleegd. Paul werd 65 jaar en Charlotte werd 52 jaar. Zij wilden niet naar een concentratiekamp gedeporteerd worden. In 1942 maakte de felle antisemiet, levenslange vrouwenjager en gestudeerde schrijver Joseph Goebbels Paul tot hoofd van de toneelraad van de Reichskulturkammer. Joseph was dik bevriend met Adolf Hitler. Zijn moeder Katharina Maria Odenhausen werd in Nederland geboren, uit Nederlandse en Duitse ouders. In september 1943 werd Paul's Joodse afkomst ontdekt. Kun je nagaan hoe die Joseph zich gevoeld moet hebben, die arrogante stommerik en blaaskaak! Afgezien van de tragiek een bak van jewelste!

In 'Aschenbrödelchen' speelde jij met Marga Köhler, Lotte Brahm, Lilli Lohrer en Frida Richards. In 1916 speelde jij in 6 films, in 'Kammermusik' met Frida Richards en Alice Hechy, in de komedie 'Dorrits Eheglück' met Richard Otto Bruno Kastner, die op 30 juni 1932 in een hotelkamer in Bad Kreuznach zelfdoding pleegde door ophanging en 42 jaar werd. Hij was depressief over zijn gekelderde filmcarrière en na een zwaar motorongeluk in 1924 in Lugano, waardoor hij ontmand raakte. Het lukte hem ook niet om naar de geluidsfilms over te stappen, want hij had een spraakgebrek. Hij was ook een schrijver. Van 1918 tot 1924 was hij met de actrice/schrijfster Ida Wüst getrouwd en van 1925 tot zijn overlijden met de actrice Lisl Tirsch. Hij speelde in 114 films en zijn laatste rollen waren als Gustl in de operettefilm 'Das Land des Lächelns' uit 1930 en als Fox Blues in 'Tingel-Tangel' uit 1930. In 'Dorrit bekommt 'ne Lebensstelling' en 'Dorittchens Vergnügungsreise' speelde je ook naast Bruno Kastner.

In 'Die gestörte Hochzeitsnacht' speelde je naast Senta Söneland, geboren als Else Bertha Sophie Adele Werder op 9 september 1882 in Diedenhofen. Else was getrouwd met Oberleutnant Ernst Artur Karl Krocker, die in de zomer van 1933 overleed. Op 20 juli 1934 pleegde Else zelfdoding in haar appartement in Hotel Adlon aan de boulevard Unter den Linden 77. Hotel Adlon was van de restauranthouder/hotelier Lorenz Adlon en het werd in 1907 geopend. Ondanks vele protesten liet Lorenz hiervoor in 1906 het barokke Paleis Redern op Unter den Linden 1 afbreken. In 1736 had graaf Friedrich Paul von Kameke daar een ruim herenhuis/paleis met twee verdiepingen laten bouwen, op aanwijzingen van zijn vrouw. In 1798 was het van graaf Wilhelm Jacob Moritz von Redern, die het deelde met de Nederlandse graaf Perponcher. Wilhelm Jacob was de Koninklijke Kamerheer en hofmaarschalk van de homoseksuele prins Heinrich Ludwig van Pruisen, die voor de vorm met prinses Wilhelmine van Hessen-Kassel was getrouwd. De zoon van Wilhelm Jacob, graaf Friedrich Wilhelm von Redern en zijn vrouw, de kunstschilderes Dorothea Sophia Bertha Jenisch, woonden ook in Palais Redern. Friedrich Wilhelm was bevriend met Felix Mendelssohn Bartholdy en Giacomo Meyerbeer. Het luxehotel Adlon werd o.a. bezocht door Marlene Dietrich, Charlie Chaplin, Josephine Baker en Thomas Mann. Else Werder werd 51 jaar en zij is in het Friedhof Wilmersdorf in Berlijn begraven, net als Paul Otto Schlesinger en Charlotte Klinder.

Eind mei 1916 was jij in een theater op de Nollendorfplatz in Berlijn, waar een 'Dorrit Weixler Woche' werd gehouden. Jij deed komische sketches en dans. Tijdens een dansroutine zakte jij op het podium in elkaar en werd de show gestopt. De opnames van een nieuwe film werden afgebroken en later kreeg jij morfine, waar jij aan verslaafd raakta. Die zoete, kunstmatige dromenwereld is ook zo verdomde lekker, maar de val daarna naar de wrede realiteit des te harder. Jij ging naar een sanatorium in Berlijn en op 30 november 1916 pleegde jij zelfdoding door jezelf op te hangen. Jij werd 24 jaar en jij bent in het Südwestkirchhof in Stahnsdorf, geopend in 1909, begraven.

Volgens mijn onderzoek heb jij hoogstwaarschijnlijk in het Wittenauer Sanatorium (Heilstätten) in Noord-Berlijn een einde aan jouw incarnatie gemaakt. Dit sanatorium ligt op de Oranienburger Strasse 285. Het is in 1880 als 'gekken- en idioteninstituut' gebouwd. In het begin van de 20-ste eeuw werd er een 'onthoudingssanatorium' (afkickkliniek) voor alcoholisten, morfine- en cocaïneverslaafden opgericht, samen met een welzijnseenheid voor geesteszieken. Later hebben de nazi's daar duizenden patiënten (gehandicapten, geesteszieken) vermoord en naar moordlocaties doorgestuurd. Het heette later de Karl-Bonhoeffer-Nervenklinik. In 1997 is het gefuseerd met het Vivantes Humboldt-Klinikum, wat ook op Nordgraben 2 in Berlijn-Reinickendorf (Borsigwalde) zit. In de oorlogswinter 1916-1917 was er een hongersnood met veel sterfte. Het is nu ook een aankomstcentrum en noodopvang (Haus 25) voor asielzoekers.

In drie andere sanatoria zul jij waarschijnlijk niet gezeten hebben, maar ik noem ze toch: Het Beelitz-Heilstätten sanatorium met 60 gebouwen, waar Adolf Hitler in oktober 1916 voor zijn gewonde been werd behandeld, toen hij nog een gewone snor had. Het Sanatorium Elisabeth, geopend in 1914 en vernoemd naar de doktersvrouw Elizabeth Freimuth. Het is nu volop vervallen en eigendom van Ursula Freimuth, die in Amerika woont. Het ligt bij de Neubabelsberg en het is een urbex fotolocatie hotspot. En het Park-Sanatorium Dahlem GmbH op de Hammersteinstrasse 20, wat nu een gynaecologie/verloskunde kliniek is.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
5 december 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 51Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)