Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De fatale verdoving van emotionele pijn

(voor Eileen Mary Ure (1933 - 1975))

Jij bent geboren op 18 februari 1933 in Glasgow. Jouw ouders waren de meester-regenpijpenmaker/civiel ingenieur Colin McGregor Ure (1891 - 1970) en de geschiedenislerares Edith Hannah Eileen Mary Swinburne (1897 - 1945). Jij ging naar de Mount School op Dalton Terrace in York, een Quaker school, opgericht in 1785 door Esther Maud, de vrouw van William Tuke, die de York Retreat oprichtte, waar de morele behandeling voor psychische stoornissen werd toegepast. De directe aanleiding was het overlijden van de jonge weduwe Hannah Mills, die in het York Asylum (het Bootham Park Hospital) zat en geen bezoek mocht krijgen. Zij leed aan een klinische depressie en zij overleed op 29 april 1790, anderhalve maand na haar opname. De Mount School was voor meisjes van 2-18 jaar en het heette eerst de Trinity Lane Quaker Girls' School. Esther Maud runde de school tot haar overlijden in 1794. Het is één van de beste, onafhankelijke meisjesscholen van het Verenigd Koninkrijk.

Op 8 juni 1945 overleed jouw moeder door kanker. Jullie woonden toen op 17 Kelvinside Terrace South in Glasgow en jij was 12 jaar.

De kunstenares Rachel Howard (1969, Easington) ging ook naar de Mount School, wat haar diepgaand gevormd heeft. Nadat een kennis van Rachel zelfdoding pleegde, ging zij verder met haar 'Suicide Paintings' serie. Die kennis werd knielend gevonden, bijna in een pose van gebed. Ze maakte ook de sublieme serie 'Repetition is Truth - Via Dolorosa', o.a. geïnspireerd door een foto van Ali Shallal al-Qaisi, die in de Abu Ghraib-gevangenis werd gemarteld. Rachel: 'We hebben niets geleerd, mensenrechtenschendingen zijn nog steeds aan de gang!'. Denk maar aan de Oeigoeren in China. Ze was de bevriende assistente van Damien Hirst, die haar werk verzamelt. In 1951 speelde jij de Maagd Maria in de York Cycle of Mystery Plays op Mount School. Jij studeerde aan de Royal Central School of Speech and Drama, met als klasgenote Wendy Craig (1934, Sacriston). Het was toen gevestigd in de Royal Albert Hall aan Kensington Gore in Londen. In 1954 won jij de Carleton Hobbs Bursary, zodat jij lid van de Radio Drama Company kon worden, wat jij weigerde. Jij ging de Londense podia op. In 1954 debuteerde jij als Amanda in 'Time Remembered'.

In 1955 debuteerde jij als filmactrice in de avonturenfilm 'Storm Over the Nile', met Lawrence Harvey, die op 25 november 1973 door maankanker overleed en 45 jaar werd. Zijn dochter Domino Harvey was een premiejager, die op 27 juni 2005 in L.A. door een overdosis fentanil overleed. Zij gebruikte marihuana, cocaïne en heroïne. Zij ging naar een afkickkliniek op Hawaï. Zij gebruikte ook crystal methamfetamine en voor die rotzooi werd ze gearresteerd en beticht van handel, wat zij bleef ontkennen. Zij kwam op borgtocht vrij (1 miljoen dollar!) en zij moest een enkelband dragen. Zij werd 35 jaar en in de film 'Domino' uit 2005 wordt zij door Keira Knightley gespeeld. Haar moeder is het model Paulene Stone. Ronald Lewis speelde ook in 'Storm Over the Nile' en hij pleegde op 11 januari 1982 zelfdoding met een overdosis barbituraten. Hij was een zware alcoholist en failliet verklaard. Hij werd 53 jaar. In 1955 speelde jij Ophelia in het toneelstuk 'Hamlet'en in 1956 speelde jij Alison Porter in 'Look Back in Anger' van John James Osborne, met wie jij aan de Woodfall Road in Chelsea ging samenwonen. In 1957 zijn jullie met elkaar getrouwd, maar jullie waren beiden ontrouw.

In 1961 werd jouw zoon Colin geboren en in 1963 zijn John James en jij gescheiden. Vanaf 1959 had jij een liefdesaffaire met jouw tegenspeler Robert Archibald Shaw, geboren op 9 augustus 1927 in Westhoughton. Hij was de zoon van de ex-verpleegster Doreen Avery en de arts Thomas Archibald Shaw, die in 1939 zelfdoding pleegde. Robert was de biologische vader van Colin. Op 13 april 1963 zijn Robert en jij getrouwd en heeft Robert Colin direct geadopteerd. Jullie kregen samen nog 3 kinderen; in 1963 Elizabeth, in 1965 Hannah en op 18 december 1969 Ian, die een acteur is. In 1957 speelde jij in de thriller 'Windom's Way', met Peter Finch, en in 1959 in de verfilming van 'Look Back in Anger', met Patricia Claire Blume (1931, Londen) en Richard Burton, die toen met de actrice Sybil Williams was getrouwd, met wie hij 2 dochters kreeg, in 1957 Katherine en in 1959 Jessica. In 1960 speelde jij als Clara Dawes in de film 'Sons and Lovers' en in 1963 in de thriller 'The Mind Benders', naast Sir Dirk Bogarde, die de vaste partner van de acteur Ernest Lytton Forwood was.

In 1964 speelde jij in 'The Luck of Ginger Coffey', naast Robert Shaw, en in 1967 in de western 'Custer of the West', naast Robert Shaw en Henry Herman McKinnies, die op 27 mei 1969 door een intracraniale bloeding en een gebroken schedel en na een hersenoperatie overleed. Hij werd 42 jaar en drie maanden daarvoor was hij met zijn derde vrouw, de actrice Emily McLaughlin, getrouwd. In 1968 speelde jij Mary Ellison in de oorlogsfilm 'Where Eagles Dare', met Clint Eastwood, Richard Burton en Patrick Cheeseman, die op 20 oktober 1970 door een hartaanval overleed en 44 jaar werd. Hij was getrouwd met de schrijfster Olwen Wymark, met wie hij 4 kinderen kreeg, o.a. Jane Wymark, bekend als Joyce Barnaby in 'Midsomer Murders'. In 1971 speelde jij als Katherine jouw laatste filmrol in 'de thriller 'A Reflection of Fear', naast Sandra Louise Smith en Sally Clare Kellerman (1937, Long Beach). In de vroege jaren 70 leed jij aan alcoholisme en geestelijke verslechtering. Robert verdroeg geen succesvolle vrouw aan zijn zijde en hij had een affaire met zijn secretaresse. Jij leed aan een zware depressie. In 1974 werd jij vanwege jouw slechte prestaties door jouw alcoholisme uit de toneelproductie 'Love for Love' ontslagen.

Op 2 april 1975 speelde jij in Londen jouw laatste toneelrol in de première van 'The Exorcism', met Honor Blackman, Ronald Hines en Brian Blessed (1936, Mexborough). Na deze rampzalige première heb jij na enkele uren zelfdoding gepleegd door een overdosis alcohol en barbituraten te nemen. Robert heeft jouw ontzielde lichaam in jullie huis aan de Curzon Street in Mayfair, niet ver van Buckingham Palace, gevonden. Een vriend van jou vertelde, dat jij het overlijden van jouw moeder nooit hebt verwerkt. Jij werd 42 jaar en jij bent in de London Road Cemetery in Coventry begraven. De zangeres Lizzie Stuart (Elizabeth Backhouse) is daar ook begraven. Deze begraafplaats is geopend in 1847 en werd ontworpen door de tuinman/architect/ingenieur Sir Joseph Paxton, die zelf in de St. Peter's Churchyard in Edensor is begraven, tussen de Cavendish familie, hertogen van Devonshire, en Kathleen Agnes Cavendish, Markiezin van Hartington, de zus van president John F. Kennedy, geboren op 20 februari 1920 en overleden op 13 mei 1948 door een vliegtuigongeluk bij Saint-Bauzile. Haar nieuwe geliefde, graaf Peter Wentworth-Fitzwilliam, de piloot Peter Townshend en de navigator Arthur Freeman overleden ook.

Robert overleed op 28 augustus 1978 nabij Tourmakeady. Hij reed samen met zijn derde vrouw Virginia Jansen en hun zoon Thomas richting Tourmakeady, toen hij een hartaanval kreeg. Hij stapte uit zijn auto en hij overleed in een berm. Hij werd 51 jaar en zijn as is bij zijn huis in Tourmakeady verstrooid.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
15 december 2021


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 45Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)