Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Het macabere pact met Veronal

(voor Pierre Batcheff (1907 - 1932))

Jij bent geboren als Piotr Bacev op 23 juni 1907 in Harbin, China. Jij bent opgegroeid in Sint-Petersburg. In 1914 was jij met jouw familie in Zwitserland op vakantie, toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Jullie bleven in Lausanne en daarna in Genève. Rond 1917 ging jouw vader failliet en was er geldnood. In Genève speelde jij kleine rollen in het theatergezelschap van de Armeense, artistieke, elegante Georges Pitoëff, geboren op 4 september 1884 in Tiflis, Rusland. Hij was een leerling van de acteur/regisseur Konstantin Stanislavski. Van 1919 tot 1921 studeerde jij aan het Collège de Genève op Rue Théodore-de-Bèze 2-4, in 1559 gesticht door Johannes Calvijn. De schrijver Jorge Louis Borges behaalde daar in 1918 zijn baccalauréat. Jean-Henri Dunant, die in 1901 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, verliet het Collège de Genève vanwege zijn lage cijfers. In 1921 verhuisde jij met jouw familie naar Parijs, waar jij als acteur aan de slag ging. In 1923 speelde jij in 'Le Roi de Paris' van Maurice de Marsan. In 1924 speelde jij in de komische film 'Claudine et le poussin' van Marcel Manchez, met Julienne David in de hoofdrol. In 1925 speelde jij in 3 films, de hoofdrol in het drama 'Princesse Lulu' en in 'Autour d'un berceau', met Geneviève Félix in de hoofdrol. Geneviève was in 1921 de Muse de municipalité libre.

In 1926 ontmoette jij de filmeditor/producente Denise Piazza, geboren op 15 mei 1906. Haar vader was een uitgever. In 1926 speelde jij in 3 films, o.a. in het historische drama 'Destinée', met Isabelita Ruiz in de hoofdrol. Jij speelde de hoofdrol in 'Le secret d'une mère', met Olga Noël. In 1927 speelde jij in 6 films, o.a. in de romantische komedie 'Le sirène des tropiques', met Josephine Baker. Tijdens de opnamen leerde jij Luis Buñuel kennen. Je speelde in 'Napoléon vu par Abel Gance', met Gina Manès, Suzanne Georgette Charpentier en Suzanne Bianchetti. Jij speelde de hoofdrol in 'Éducation de prince', met Flora Annie Le Breton en Olga Edna Purviance, de buurvrouw van de acteur William Desmond Taylor, die op 1 februari 1922 is vermoord en 49 jaar werd. Hij was getrouwd met Ethel May Hamilton en hun dochter was Ethel Daisy. De laatste 8 jaar van zijn leven had hij een relatie met de acteur/schrijver/kostuumontwerper George James Hopkins. William's vriendin, de actrice Mabel Ethelreid Normand, was een verdachte. Zij zag hem voor het laatst en zij overleed op 22 februari 1930 door tuberculose. Zij werd 37 jaar. De moord is onopgelost en vele actrices beweerden op hun sterfbed dat zij de ware moordenares waren, o.a. Ella Margaret Gibson. Jij speelde ook de hoofdrol in het drama 'En rade' en in 'Le bonheur du jour hotel', met Marcelle Fromholt, die op 26 maart 1933 in Parijs met vergif zelfdoding pleegde en 35 jaar werd.

In 1928 speelde jij de hoofdrol in de korte, surrealistische, experimentele film 'Un chien andalou' van Luis Buñuel en Salvador Dali. Deze film bracht een schandaal en teweeg en leverde jou heel veel roem op. Er wordt met een scheermes in een oog gesneden. Ook met Marie Louise Simone Vacher, die op 24 oktober 1954 zelfdoding pleegde door zelfverbranding met benzine op een plein in Périgueux. Zij was zwaar depressief en zij werd 51 jaar. In 1929 speelde jij 5 films, o.a. in het drama 'L'Île d'amour', met Jane Joséphine Anna Françoise Wittig uit Emden in de hoofdrol, die op 3 januari 1928 op 3 Rue de la Faisanderie in Parijs zelfdoding pleegde door vergassing en 34 jaar werd. Zij woonde in een duister herenhuis op 31 Rue de la Faisanderie. De vriendin van Marcel Proust, hertogin Antonia Corisande Élisabeth de Gramont, overleed op 6 december 1954 op 3 Rue de la Faisanderie. Zij was een schrijfster en de minnares van Natalie Clifford Barney. In 'Monte Cristo' speelde je met Michèle Armande Houillon, die op 3 maart 1952 in Nice door een vliegtuigongeluk overleed en 42 jaar werd. De actrice Lise Alice Topart en de danseres Harriet Joan Katzman zijn daarbij ook overleden. Lise werd 24 en Harriet werd 22 jaar. Jij was knap en elegant, wat jou als aristocratische minnaar in de films populair maakte. Jij was een grote ster van de Franse, stille film.

In 1930 trouwde jij met Denise Piazza en speelde jij de hoofdrol in 'Illusions'. In 1931 speelde jij in 4 films. Denise werkte aan 9 films, o.a. de komedie 'Le blanc et le noir' uit 1931, met de ludieke acteur/zanger Fernandel met zijn karakteristieke paardengebit. Het drama 'Lac aux Dames' uit 1934, met de hoogst briljante, aantrekkelijke en onweerstaanbare Simone Simon, gebaseerd op een roman van de Joodse Hedwig Baum, die aan boksen deed. En 'Zouzou' uit 1934, met Josephine Baker in de hoofdrol. In 1932 speelde jij in het oorlogsdrama 'Baroud'. Tenslotte speelde jij in de in 1935 verschenen film 'Napoleon', met Antonin Artaud. Op het laatst van jouw leven wilde jij samen met Jacques Prévert een radicale film schrijven en regisseren. Jouw stressvolle gedrag werd steeds grilliger. Op 13 april 1932 pleegde jij zelfdoding door in Parijs een overdosis Veronal te nemen. Jij werd 24 jaar en jij bent in de Cimetière du Montparnasse begraven. Denise hertrouwde met de producent Roland Tual en zij overleed op 23 november 2000.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
2 januari 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 62Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)