Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Eeuwige hulde aan het Spiritisme

(voor Allan Kardec (1804 - 1869))

Jij bent geboren als Hippolyte Leon Denizard Rivail op 3 oktober 1804 in Lyon. Jij bent als rooms-katholiek opgegroeid. Jij studeerde filosofie en wetenschappen aan het instituut van professor Johann Heinrich Pestalozzi in Yverdon, Zwitserland. Jij was één van zijn beste leerlingen en jij werd zijn medewerker. Jij behaalde o.a. een Bachelor of Arts graad in de wetenschap en een doctoraat in de geneeskunde. Na jouw studies in Yverdon ging jij naar Parijs. Als pedagoog had jij een grote invloed op het onderwijs in Frankrijk. Jij sprak ook Engels, Duits, Spaans, Italiaans én Nederlands. In Parijs werkte jij als leraar en verspreider van de Pestallozziaanse methodiek. Jij publiceerde vele schoolboeken en jij verbeterde het onderwijs. Jij publiceerde over aritmetica, grammatica, natuurkunde, scheikunde, astronomie en filosofie.

Op 6 februari 1832 trouwde jij met de lerares/kunstenares/dichteres Amélie Gabrielle Boudet, geboren op 23 november 1795 in Parijs. Onder de leiding van Pestalozzi heeft zij aan de Boulevard Saint-Germain in Parijs de eerste Escola Normal Leiga opgericht. Zij was hoogleraar literatuur en schone kunsten. Zij schreef 3 boeken; in 1825 'Fabulae Primaveris', in 1826 'Notions de Dessin' en in 1828 'L'Essentiel dans les Beaux-arts'. Vanaf 1856 hielp zij jou met de samenstelling van het spiritisme. Zij was jouw secretaresse en zij adviseerde jou. Zij stimuleerde jou om de Revue Spirite, de spiritualistische boekhandel en de Parijse Society of Spiritist Studies op te richten en te onderhouden. Na jouw overlijden nam zij het beheer van de Revue Spirite over.

In 1854 begon jij aan een spiritistische leerverzameling. Je had al magnetisme gestudeerd en daar kwamen 'draaiende tafels' bij. In het begin was je nog erg sceptisch, maar dat veranderde, toen je in mei 1855 naar het medium Madame de Plainemaison in de Rue de la Grange Bateliere in Parijs ging. Daar kreeg jij contact met de geest Zephyr, die jou de missie gaf om de woordvoerder van de overledenen te zijn. Daar zag je voor het eerst draaitafels springen en rennen. Het was zeker meer dan het dierlijk magnetisme van Franz Mesmer, telepathie en helderziendheid. Bij Madame de Plainemaison ontmoette jij de familie Baudin, met wie jij vele seances meemaakte. De ouders waren François Alphonse Baudin en Barbe Mathilde Eberlen dite Avrelet. Hun dochters Catherine Caroline en Pélagie waren mediums. Catherine Caroline is geboren op 13 januari 1827 in Gray en Pélagie is geboren op 3 oktober 1829 in Gray. De sessies waren in het ouderlijk huis op 66 Rue Rochechouart en later op 34 Rue Lamartine. Zij schreven met een potlood aan een broodmand, een zogenoemde snavelmand, op een leisteen. De snavelmand werd door hun vingertoppen bewogen. Zo werden de vragen van de aanwezigen beantwoord.

Jij merkte dat deze manifestaties het werk van intelligenties/geesten waren, die op aarde hebben geleefd. Jij verzamelde de communicaties van de geesten en in 1857 verscheen het basiswerk van de Spiritistische Leer 'Het Boek der Geesten'. Het zijn onthullingen van diverse geesten, die met elkaar overeenstemmen. Het gedicteerde werk van de geesten via de mediums publiceerde jij onder het pseudoniem Allan Kardec. Tijdens een spiritualistische bijeenkomst vertelde een geest jou, dat jij in een vorig leven als druïde Allan Kardec heette. De sessies met Catherine Caroline en Pélagie waren van 1855 tot 1857, toen zij beiden trouwden. Zij trouwden beiden op 13 augustus 1857 in Parijs, Catherine Caroline met Émile François Chailan de Moriés, die in Nanterre gingen woenen, en Pélagie met Alfred Nourisson, die in Corbevoie gingen wonen en 1 zoon kregen. Het andere echtpaar kreeg 2 dochters; in 1863 Hélène en in 1868 Alice. Catherine Caroline overleed op 29 november 1883 in Puteaux en Pélagie overleed op 22 augustus 1887 in Neuilly-sur-Seine. Veel van jouw spiritistische kennis heb jij aan de familie Baudin te danken.

Verder ging jij naar de seances bij Monsieur Rouston en Madame Japhet. De antwoorden van de geesten heb jij grondig gecheckt en overwogen. Jij gebruikte meerdere mediums voor jouw vragen aan en de antwoorden van de geesten. Jij deed 15 jaar objectief onderzoek van de manifestaties. In 1861 verscheen 'Het Boek der Mediums', een praktijkboek voor het Spiritisme, een gids voor mediums en het oproepen van geesten. Het gaat over de middelen om in gemeenschap met de onzichtbare wereld te komen, de ontwikkeling van het medium-zijn en de moeilijkheden die men bij het beoefenen van Spiritisme kan tegenkomen. Jij benadrukt, dat mediumschap de naaste helpt, zonder er iets voor terug te vragen. Jij organiseerde en doceerde gratis cursussen voor de kansarmen. Jij was lid van het Institut Historique, de Société des Sciences Naturelles de France, de Société d'Encouragement pour l'industrie Nationale en de Académie d'Arras. In 1863 verscheen 'Het Evangelie volgens het Spiritisme', met verklaringen van de grondstellingen van de Leer van Christus, hun overeenstemming met het Spiritisme en hun toepassingen in de verscheidene omstandigheden van het leven. In 1874 verscheen de Nederlandse vertaling van J.G. Plate bij D.A. Thieme in Arnhem.

In 1865 verscheen 'Hemel en Hel', over de Goddelijke Gerechtigheid volgens het Spiritisme, over wat diverse leerstelsels zeggen over de werkelijke toestand van de ziel tijdens en na het sterven. In 1868 verscheen 'Genesis', over de gelijkheid van wetenschap en religie, en de geestelijke wereld en zijn interrelaties met het fysieke heelal. Volgens jou is het Spiritisme een 'wetenschap' betreffende de natuur, de oorsprong en de bestemming van de geesten, alsmede hun relaties met de lichamelijke wereld. Het Spiritisme brengt wat Christus Jezus zegt aangaande de Vertrooster, de Heilige Geest, de voortdurende kundalini-ervaring, het geestelijk Verlicht zijn in het eeuwige Nu van de Liefdevolle Geestenwereld. Het brengt de kennis der zaken, zodat de mens weet waar die vandaan komt, waarheen die gaat en waarom die op aarde is; de spiritistische leer maakt dat we ons aangetrokken voelen tot de ware principes van Gods Wet en brengt ons troost via geloof en hoop.

Jij overleed op 31 maart 1869 door aneurysma. Jij werd 64 jaar en jij bent in de Cimetière du Père Lachaise begraven. Op jouw graf staat: 'Geboren worden, sterven, opnieuw geboren worden en zonder ophouden vooruitgang boeken, zo is de Wet'. De uitgever Pierre-Gaëtan Leymarie publiceerde nog 'De postume werken van Allan Kardec'. Amélie overleed op 21 januari 1883. Zij werd 87 jaar en zij is naast jou begraven. In 2019 verscheen de Braziliaanse film 'Kardec' van Wagner de Assis en geschreven door L.G. Bayão. Jij wordt gespeeld door Leonardo Medeiros (1964, Rio de Janeiro) en Amélie door Sandra Corveloni (1965, Rio de Janeiro). Jij en jouw spiritistische leer (het Kardecisme) zijn vooral erg populair in Brazilië. Er werden meer dan 30 miljoen boeken van jou verkocht. Ruim 6 miljoen Brazilianen verklaren zich spiritualisten te zijn en gebruiken jouw leer in duizenden spiritualistische centra. Jij was bevriend met Alexandre Delanne en zijn vrouw, een automatisch schrijfmedium. Hun zoon, de spiritist/schrijver/elektrotechnisch ingenieur Gabriël Delanne was een belangrijke volgeling van jou, net als de spiritistisch filosoof Lëon Denis en de astronoom/schrijver Camille Flammarion.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
4 januari 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 49Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)