Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Down and out in good-old London

(voor Annette Karen Carell (1926 - 1967))

Jij bent geboren als Anneliese Erlanger op 7 januari 1926 in Neurenberg. Jouw ouders waren Stefan Erlanger en Lilly Kromwell. Jij kwam uit een Joodse familie. Eind jaren 30 verhuisden jullie naar Engeland en in 1942 naar Amerika. Op 12 februari 1944 was jij in Boston en ging jij naar de Leland Powers School op 31 Evans Way in de wijk Fenway, naast de Girls' Latin School aan Huntington Avenue. De actrices Fay Davis en Jean Marie Donnell gingen ook naar de LPS. Jullie woonden op 480 Valley Road, Upper Montclair. Jouw artiestennaam was Annette Carell en jouw eerste acteerrol was in het toneelstuk 'The Rugged Path' uit 1945 van Robert Emmet Sherwood, wat jij bij het Washington Natonal Theatre speelde, met Spencer Tracy in de hoofdrol. In 1952 speelde jij Bettina von Laufen in de oorlogsfilm 'Der grosse Zapfenstreich', gebaseerd op een roman uit 1903 van de antimilitaristische Franz Adam Beyerlein en gemaakt in de Bavaria Studios in München en in de historische kazernes in Ingolstadt. Met Johanna Matz (1932, Wenen) in de hoofdrol. In 1903 werd het als toneelstuk in het Berlin Lessing Theater opgevoerd, met Jenny Rauch in de hoofdrol.

In 1953 speelde jij Katherine von Bora in de Duitstalige film 'Martin Luther' van Irving Pichel, met Niall MacGinnis als Luther en met Peter Faber (1943, Schwarzenbach an der Saale) als de jonge humanist/theoloog George Spalatin. En dan te beseffen dat Peter regelmatig door zijn ouders werd geslagen. Op 3 september 1953 trouwde jij in New Jersey met de Engelse toneelschrijver Gerald Douglas Savory, de directeur van de Robert Montgomery tv-show. Jullie gingen op East 67th Street in NYC wonen. Gerald is geboren op 17 november 1909 in Londen. Als televisieproducent was hij gespecialiseerd in komedies. Zijn ouders waren Kenneth Douglas Savory en de actrice Mabel Grace Lane, geboren op 13 januari 1876 in Kingston-upon-Thames en overleden op 14 januari 1956 in Hove. Mabel was ook een zangeres/componiste en met haar zussen Dorothy en Betty vormde zij The Lane Sisters. Zij woonden op 1080 Morehouse Street in Bridgeport en hun vader Bill was de eigenaar van Bill's Diner aan Broad Street in Bridgeport. Hun moeder was de pianiste Carrie Lane. In 1956 verhuisden Gerald en jij naar Engeland. Gerald studeerde aan het Bradfield College, net als de schrijver Louis de Bernières, beroemd vanwege 'Captain Corelli's Mandolin'. Louis was getrouwd met de actrice Cathy Gill, met wie hij Robin en Sophie kreeg.

De chronisch alcoholistische komiek/acteur Anthony John Hancock ging ook naar het Bradfield College. Hij pleegde op 25 juni 1968 zelfdoding in zijn flat in Bellevue Hill, Sydney. Hij nam een overdosis met een lege fles wodka en amylo-barbitontabletten. Hij werd 44 jaar en zijn as is in de St Dunstan's Church in Cranford begraven. Zijn ex-vrouw Cicely Romanis, model bij Lanvin, werd ook alcoholverslaafd en in 1969 overleed zij door een dronken val. Zijn ex-vrouw Freda Ross Hancock (1930) overleefde in juli 1966 een overdosis. Een andere leerling van Bradfield College was de schrijver Richard George Adams, beroemd door 'Watership Down' en 'Shardik'. Gerald was lid van The Hull Repertory Theatre Company, net als Lady Constance Malleson, die in 1933 haar sleutelroman 'The Coming Back' schreef, over haar liefdesrelatie met de filosoof Bertrand Russells, tijdens haar open huwelijk met de acteur Miles Malleson. In 1937 schreef Gerald de komedie 'George and Margaret', wat in 1940 verfilmd werd, met Marie-Kate Lohr, de dochter van de actrice Kate Alice Bishop. Gerald was de dialoogschrijver voor 'Young and Innocent' uit 1937 van Alfred Hitchcock, met Nova Pilbeam en - hallo zeg wat een topbeauty was dat! - Mary Clare Absolom.

In 1938 trouwde Gerald met zijn eerste vrouw, de schrijfster/dichteres Elizabeth Bullis Dunbar, die later met de dichter Alan Brilliant (1936, St. Louis) trouwde, met wie zij de uitgeverij Unicorn Press oprichtte. In 1950 trouwde Gerald met de actrice Althea Murphy, geboren op 15 november 1916 in Winnetka, en die op 24 oktober 1952 in het Mount Sinai Hospital in NYC door leukemie overleed. Althea was eerder met Nixon de Tarnowsky getrouwd en met hem kreeg zij twee dochters, Althea en Kristin. In 1960 speelde jij in de dramafilm 'Beyond the Curtain', met Eva Bartok, die in 1957 de dochter Deana kreeg en volgens haarzelf was Frank Sinatra de biologische vader. In 1960 speelde jij ook in de horrorfilm 'The Tell-Tale Heart', naar een verhaal van Edgar Allan Poe. In 1961 speelde jij in 'Wings of Death', met Yvonne Andrea en Eileen Draycott, in 'Return of a Stranger' en in 'Two Wives One Wedding'. In 1965 speelde jij in 'Darling', met Julie Frances Christie (1940, Londen) in de hoofdrol. In 1967 speelde jij in de horrorfilm 'The Vulture' en in de dramafilm 'Our Mother's House', met Pamela Franklin (1950, Yokohama) en Phoebe Sarah Nicholls (1957, Londen), die Cordelia Flyte in 'Brideshead Revisited' (1981) speelde. Phoebe is getrouwd met de regisseur Charles Sturridge, met wie zij 3 kinderen kreeg; de acteur Thomas Sidney Jerome, Arthur en de actrice Matilda Alyson Faith.

Jij speelde tevens in diverse televisieseries, zoals in 1960 als Sylvie in de aflevering 'Liberty Bar' van 'Maigret', met Rupert Davies als commissaire Jules Maigret. In 1965 speelde jij o.a. Gerda in de miniserie 'Buddenbrooks' en katarina in de aflevering 'The Persistent Parasites' van 'The Saint', met de onvergetelijke Sir Roger Moore. Op 20 oktober 1967 pleegde jij zelfdoding met een overdosis barbituraten in jouw huis in Londen. Jij werd 41 jaar. Op 11 december 1967 werd de aflevering 'Your Money or Your Life' van 'The Informer' uitgezonden, met jou als Moira Hepworth. In 1970 hertrouwde Gerald met de actrice Sheila Brennan en op 9 februari 1996 is hij overleden.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
14 januari 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 76Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)