Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Was het wel een ongeluk?

(voor Gisela von Collande (1915 - 1960))

Jij bent geboren als Gisela Huberta Valentine Maria von Mitschke-Collande op 5 februari 1915 in Berlijn. Jij kwam uit een Silezische, adellijke familie. Jouw vader was de portret- en figuurschilder/houthakker/lithograaf Constantin Marie Valentin Hubertus von Mitschke-Collande, geboren op 19 september 1884 in Neurenberg. Hij was een leerling van Heinrich Knirr, die Adolf Hitler, zijn moeder Klara Hitler en zijn chauffeur Julius Schreck portretteerde. Hij was ook een leerling van Robert Sterl, Richard Müller, Raphael Wehle, Osmar Schindler en Oskar Zwintscher, die in 1902 Rainer Maria Rilke en zijn vrouw Clara Westhoff portretteerde. In Parijs werkte jouw vader bij Maurice Denis en Fernand Léger. Samen met Otto Dix en Oskar Kokoschka stichtte hij in 1919 de Dresden Secession Group. Zijn ouders waren Eugen von Mitschke-Collande en Maria von Aulock, die in 1933 overleed. Op 23 maart 1913 trouwden jouw ouders. Jouw moeder was Hilde Wiecke, geboren op 25 februari 1892 in Weimar. Haar ouders waren de acteur/theaterregisseur Paul Wiecke, overleden in 1944, en Alwina Hengst, overleden in 1945. In 1916 hertrouwde Paul met de Finse operazangeres Irma Tervani.

Op 25 april 1940 zijn jouw ouders gescheiden en hertrouwde jouw vader met Hildegard Hübner. Jouw broer Volker werd op 21 november 1913 in Berlijn geboren. Hij was een acteur, scenarioschrijver en regisseur. Van 1936 tot 1938 was hij met Ingeborg Hertel getrouwd en van 1939 tot 1942 met de danslerares Gisela Hartwig genannt von Naso. Van 1944 tot 1950 was hij met de balletmeesteres Isabella Vernici getrouwd en zijn laatste vrouw was Irene Nathusius, met wie hij de actrice Nora van Collande (1958, Berlijn) kreeg. Jij studeerde aan de Schauspielschule des deutschen Theaters op In den Zeiten 21 in Berlijn, in 1905 geopend door Max Reinhardt. Max woonde op In den Zeiten 21 en op nummer 19 woonde de Joodse arts/seksuoloog Magnus Hirschfeld, de mede-oprichter van de eerste, homoseksuele beweging. Max had tegelijkertijd een liefdesrelatie met de archivaris Karl Giese en de medisch student Li Shiu Tong. Karl Giese pleegde op 16 maart 1938 zelfdoding in Brno, na de annexatie van Oostenrijk. Karl werd 39 jaar. Magnus was dik bevriend met de homoseksuele schrijver Christopher Isherwood. Jij kreeg o.a. les van Gertrud Eysold, die met de kunstschilder Benno Berneis getrouwd was. Benno werd als gevechtspiloot in Saint-Souplet vermoord. Hij werd 33 jaar. Hun zoon was de acteur/kunstprofessor Peter Berneis. Gertrud was eerst met de schrijver/acteur Max Martersteig getrouwd, met wie zij hun zoon, de componist/dirigent Leo Eysoldt, kreeg.

In 1932 werd jij lid van de Volksbühne Berlin aan de Rosa-Luxemburg-Platz. Daarna was jij lid van het ensemble van het Deutsches Theater aan de Schumannstrasse in Berlijn-Mitte. Jij speelde de hoofdrollen in vele klassiekers. Op 17 januari 1935 trouwde jij met de acteur Josef Dahmen, geboren op 21 augustus 1903 in Hamburg. In 1939 werd in Berlijn jullie dochter Andrea Dahmen geboren, die een actrice is. Zij trouwde met de acteur Karlheinz Lemken en hun dochter is de actrice Julia Dahmen (1978, Hamburg). Jullie kregen nog een dochter en een zoon. In 1936 debuteerde jij in de nazi-propagandafilm 'Verräter' van Karl Ritter en gesteund (en verdedigd) door de Wehrmacht. Met jouw man Josef, jouw broer Volker, Lída Baarová, die de maîtresse van Joseph Goebbels was, Theodor Loos, Reichs-senator voor cultuur, de homoseksuele Hans Henninger, die op 15 mei 1937 zelfdoding pleegde, omdat de Gestapo in zijn nek hijgde, en 32 jaar werd, Carl Auens, hoofd filmstudentenraad Reichsfilmkammer, en Hans Meyer-Hanno, een verzetsstrijder, die op 20 april 1945 in Bautzen werd vermoord/van achteren in zijn rug geschoten door de nazi's. Hij wilde over een muur ontsnappen en hij werd 38 jaar. In 1936 speelde jij ook in 'Maria, die Magd' van Veit Harlan, die ook de nazi-propagandafilms 'Jud Süss' en 'Kolberg' maakte.

Veit's vrouw Hilde Körber speelde de hoofdrol. Hun kinderen waren de actrice Maria Christiane, de schrijver/regisseur Thomas Christoph en de actrice Susanne Crista, die op 3 januari 1989 in Berlijn zelfdoding pleegde en 56 jaar werd. Met de fotograaf Claude Jacoby kreeg Susanne in 1954 de dochter Jessica. Claude overleed op zijn 47-ste in Oslo. Veit's eerste vrouw was de Joodse Dorothea Gerson, die op 14 februari 1943 samen met haar Nederlandse man Max Sluizer en hun twee kinderen in Auschwitz zijn vermoord. Zij woonden in Amsterdam en via kamp Drancy kwamen zij in Westerbork terecht. Veit's derde vrouw was de actrice Kristina Söderbaum, met wie hij Kristian en Caspar kreeg. In 1937 speelde jij in 3 films, o.a. in 'Der zerbrochene Krug', met de actrice/schrijfster Käthe Kamossa, die in 1934 debuteerde met haar dichtbundel 'Aufbruch'. In 1938 speelde jij in 4 films, o.a. in de nazi-propagandafilm 'Pour le Mérite'. In 1939 speelde jij in 'Der Schritt vom Weg' van Gustaf Gründgens, met zijn knappe vrouw Marianne Hoppe in de hoofdrol. Beiden leefden biseksueel. En met Ursula Voss (1926, Soldin). In 1943 speelde jij in 'Das Bad auf der Tenne' van jouw broer Volker. In 1951 speelde jij in de misdaadfilm 'Sündige Grenze', met Cornelia Froboess (1943, Wriezen). In 1955 speelde jij in 'Urlaub auf Ehrenwort', met Eva-Ingeborg Scholz (1928, Berlijn), Ingrid Lutz (1924, Berlijn) en Maria Sebaldt (1930, Berlijn). Jouw vader overleed op 12 april 1956 in Neurenberg.

In 1960 speelde jij als Fränzi Blatter in jouw laatste film 'An heiligen Wasser', met Cordula Trantow (1942, Berlijn). Op 23 oktober 1960 overleed jij door een verkeersongeluk op de snelweg Stuttgart-Karlsruhe, tussen Pforzheim en Karlsruhe, bij Nöttingen, gemeente Remchingen. Op deze A8 zijn veel automobilisten overleden. Dat kwam door die gevaarlijke bocht naar rechts op de Nöttinger Hang (helling). Jij 'verloor de controle' over jouw auto en jij stortte 5 meter naar beneden, waardoor jij meteen bent overleden. Men heeft er maar van gemaakt, dat jij de controle over jouw stuur verloor, maar het kan net zo aannemelijk zijn, dat jij bewust van de autobaan bent gestuurd. Het spelen in al die nazi-films kan heel erg aan jouw geweten geknaagd hebben. De weerslag vertaalde zich waarschijnlijk in een ernstige depressie, die tot deze fatale autorit leidde. Jij moet van het dodelijke gevaar van deze plek geweten hebben en er gebruik van hebben gemaakt, ook om het wellicht op een ongeluk te doen lijken. Jij werd 45 jaar en jij bent in Friedhof Ohlsdorf in Hamburg begraven. Jouw moeder overleed op 27 februari 1984, jouw man Josef op 21 januari 1985 en jouw broer Volker op 29 oktober 1990. Josef en Volker zijn naast jou begraven. Ik denk dat zij het geweten hebben. Op die begraafplaats is ook de acteur Harold Haubenstock begraven. Harold was getrouwd met Romy Schneider en Annelise Römer. Zijn partner was Anita Lochner. Hij was half-Joods en hij zat in het concentratiekamp Neuengamme. Hij was verslaafd aan alcohol en drugs en hij leed aan een zware depressie. Hij heeft zichzelf met een sjaal aan een ladder opgehangen en hij werd 54 jaar.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
8 februari 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 52Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)