Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De Robin Hood van Rusland

(voor Stenka Razin (1630 - 1671))

Jij bent geboren in 1630 in Zimovelskaia Stanitsa. Jouw vader Timofei was een gevluchte boer uit de provincie Voronezj, die in de jaren 20 bij de Kozakken in de Don regio belandde. Jouw moeder was een gevangen genomen Turkse, die overleed toen jij jong was. Jouw oudere broer was Ivan en jouw jongere broer was Frol. Jij bent door jouw stiefmoeder opgevoed en de ataman Iakovlev was jouw peetvader. Jij had als de Kozakkenelite kunnen leven, maar jij koos voor een ander leven. In 1658 ging jij voor de Don-Kozakken op diplomatieke missie naar de Tibetaans-boeddhistische Kalmukken. In 1658 ging jij ook op pelgrimage naar het Solovetski-klooster aan de Witte Zee, gesticht in 1436 door de monniken German en Savvati. In 1652 en 1661 ging je ook naar dat klooster op pelgrimage. De inflatie leidde tot hoge broodprijzen, die door de armen niet te betalen waren. Op 25 juli 1662 ontstond de Koperoproer in Moskou, de strijd tegen de bojaren, de feodale aristocratie, die de hoogste posten bekleedden, zeg maar, de huidige oligarchen.

Het volk belegerde het paleis van de tsaar, waarna er zo'n 1000 burgers door de soldaten werden vermoord en duizenden werden gearresteerd en verbannen. Jij nam het voor de onteigenden op en in 1665 werd jouw broer Ivan door prins Jurie Alexowitz Dolgorukhii vermoord. Ivan was vrijwillig kolonel van de groothertog in de Poolse Oorlogen. Toen hij wilde vertrekken, werd hij gearresteerd en opgehangen. Jij wilde zijn overlijden wreken en in 1667 was jij leider van een roversbende in Pansjinskoje bij de rivieren Tisjina en Ilovlja. Jij overviel de schepen, die over de Wolga voeren. Door de oorlogen met Polen en Zweden werd het Russische volk hard geraakt. Zo werden de belastingen verhoogd en werd de dienstplicht verzwaard. Veel ontevreden boeren vluchtten naar Zuid-Rusland, waardoor jij steeds meer aanhangers kreeg, met wie jij op rooftochten ging, langs de rivieren van Zuid-Rusland, Dagestan en Azerbeidzjan. Door het vernietigen van een groot marinekonvooi veroverde jij o.a. schatten van de patriarch en enkele rijke handelaren uit Moskou.

Jij wilde een grote piratenexpeditie beginnen en de regering beval de elite van Tsjerkessk om jou tegen te houden, maar die elite hoopte een deel van jouw buit te innen. Jij vertrok in de lente van 1667. Veel regeringsforten, zoals Tsaritsyn en Astrakhan, moesten jou tegenhouden. Jullie droegen 35 schepen over een stuk land naar de Wolga en jullie veroverden enkele forten, zelfs zonder belegering en met listigheid. In 1668 overwon jij de legerleider (woiwode) Jakov Bezobrazov en passeerde jij de gouverneur van Astrakhan I.S. Prozorovski. Via de Kaspische Zee plunderde jij de Perzische kusten van Derbent tot Bakoe, met de 12-de eeuwse Maagdentoren en het Paleis van de Shirvanshah. In het voorjaar van 1669 woonde jij op het eiland Svinoj, waar jij in juli een vloot van Mamed-Khan van Astara versloeg. In Bakoe was er een grote nederlaag door een drankfestijn van jouw manschappen en de ingreep van het Perzische leger. Van de 6000 mannen bleven er zo'n 500 in leven en moest jij naar Astrakhan terug, waar jij Prozorovski omkocht. Jullie moesten wel de zware wapens en de Perzische gevangenen inleveren. Gekleed in een Perzisch gewaad strooide jij met zilveren munten voor de bevolking. Jullie waren enorm geliefd. Jullie verkochten de buit voor 1/3 van de ware waarde.

Na zes weken vertrok je in september 1669 uit Astrakhan. Jij accepteerde het aanbod van tsaar Alexis I Michajlovitsj om gratie voor jouw daden te krijgen in ruil voor het stoppen van de roofexpedities. Jij zette jouw leger op een groot eiland bij Cherkassk. Jouw peetvader Iakovlev was woedend op jou, toen jij een ambassadeur van de regering en zijn assistent vermoordde. Toch gaf jij Iakovlev een eigen leger, wat zich later tegen jou keerde. In 1670 kwam jij openlijk tegen de Russische regering en de bojaren in opstand. Jij veroverde Tsaritsyn en de gouverneur werd in een dichtgenaaide zak in de Wolga gegooid. Er werd een Kozakkenregering gevormd en het bezit van de rijken werd aan de armen gegeven. Een ontzettingsleger van 1000 man werd verslagen, waarvan de helft over liep. Nog een ander ontzettingsleger werd ook verslagen. Jij veroverde Tsjerkessk, Astrachan en Samara. Jouw medestrijder Vasilii Us werd de nieuwe gouverneur van Astrachan en jouw broer Frol vocht met zijn leger elders boven Don. Duizenden boeren voegden zich bij jouw leger, Basjkieren, Tataren en Kalmukken. Samara en Saratov kon jij zonder vechten innemen, je werd zelfs hartelijk ontvangen. Via de Wolga regio en centrale gebieden breidde de opstand zich uit naar de Oeral en Siberië.

Alena Arzamasskaia leidde 600 opstandelingen. Zij was een non in het Nikolaevskii-klooster geweest. Door de strengheid in dat klooster was ze erg ongelukkig en in 1669 verliet ze dat klooster. Zij wordt de Russische Jeanne d'Arc genoemd en zij werd in 1670 door prins Jurge Dolgoroek levend verbrand. Jij vermoordde twee vorsten en jij wilde Moskou veroveren, maar in Simbirsk kwam jouw opmars tot stilstand. Jij raakte drie keer gewond en jij moest vluchten. Jij werd naar de schepen gedragen en jij herstelde op jouw eiland in de Don. Daarna verloor jij meerdere gevechten. De Patriarch van Moskou deed jou in de ban en veel van jouw aanhangers haakten af. Jouw peetvader Iakovlev viel jou met een groot Kozakkenleger aan en hij nam jouw vrouw en broer gevangen. Na een tweede gevecht in 1671 bij jouw laatste fort Kagalnitskii Gorodok was het voorbij en heeft jouw verrader Iakovlev Frol en jou aan de regering uitgeleverd, wat Iakovlev en zijn kliek macht, status en rijkdom van Moskou kon opleveren. Hij verraadde daarmee het vrije, onafhankelijke Kozakkenvolk.

Jij werd vreselijk gemarteld en op 16 juni 1671 werd jij op het Rode Plein geëxecuteerd. De beul op het schavot sloeg eerst jouw rechterhand eraf. Frol schreeuwde, dat hij de namen van vijanden van de tsaar wilde noemen. 'Hou je bek, hond!', schreeuwde je nog naar hem. Verder gaf jij geen kik, toen de beul jouw andere hand, jouw benen en jouw hoofd eraf hakte. Jouw lichaamsonderdelen werden op vijf staken gezet. Jij werd 40 of 41 jaar en jij bent de grootste volksheld in de Russische geschiedenis. Flor's executie werd uitgesteld en hij werd in 1676 vermoord.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
10 maart 2022


Geplaatst in de categorie: geschiedenis

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 404Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)