Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Folknery - Karchata

Folknery is een Oekraïense, vrije folkband uit Kiev, opgericht in 2009 door het liefdespaar Volodymyr Muliar en Yaryna Kvitka. Zij reisden op de fiets door Oekraïne en andere landen en zij verzamelden onderweg traditionele volksliederen om die met extra muzikale elementen op te nemen. Zij hebben meerdere festivalprijzen voor hun optredens ontvangen. In 2011 waren zij de beste etnische band op de internationale festival-wedstrijd 'Mikolajka Folkowe' in Lublin, Polen. Zij wonnen zowel de eerste prijs als de publieksprijs. De bandnaam komt van de schrijversnaam William Cuthbert Faulkner en de term folklore. Volgens Volodymyr kwam de geest van William Faulkner tijdens hun fietstocht naar Abchazië aan de oostkust van de Zwarte Zee bij hen langs toen ze een bandnaam zochten. In Volodymyr's dromen stelde William Faulkner voor om om zijn achternaam als bandnaam te gebruiken. Het matchte ook met hun muziekstijl folklore.

In 2013 verscheen hun debuutalbum 'Useful Things', met o.a. 'Da zyma nasha biela', 'Ivan', 'Goydalka', 'Rosova-beriozova', 'Karchata', 'Pomelo', 'Schodryi vechor' en 'Pannochka'. Lee Blackstone zei er zoiets over: 'Het biedt verrassingen van het ene naar het andere nummer. De Oekraïense muziek is de basis, maar dan in een postmoderne stijl en de nadruk leggend op de andere, muzikale elementen als bijvangst.'. In 2014 begonnen Volodymyr en Yaryna aan een wereldreis per fiets, waardoor hun Two-Wheeled Cronicles deel 2 werd geïnspireerd. Dit kwam tot stilstand, toen hun zoon Marko te vroeg geboren werd. Dat was in Australië en Yaryna is in het Royal Hospital for Women aan Barker Street, Randwick, in Sydney na 28 weken van Marko bevallen. Hij woog 1,1 kg. en hij lag op de intensive care. Voor de ziekenhuiskosten moesten zij ruim 230.000 dollar betalen. Met de hulp van gulle gevers en eigen verdienmethoden is dat volgens mij gelukt.

In 2018 verscheen hun album 'Son'. Volodymyr was drummer van diverse rockbands en met de band Rozhanytsia verdiepte hij zich ook al in de folkzang. De zangeres Yulia Sovershenna kwam ook bij Folknery, net als de percussionist Roman Sharkevych en de gitarist Dmytro Sorokin. Ze maken ook gebruik van accordeons, de Afrikaanse djembé, de draailier, de didgeridoo, de houten fluit, de taishogoto en in de buitenlucht opgenomen geluidseffecten. 'Son' bevat naast de titelsong 'Oy Rano', 'Kosari', 'Ra', 'Salvia', 'Ivanko', 'Vorobchyky', 'Idut Doschi (Oy Brate)' en 'Vibratsii'. In 2018 begon hun culturele project Two-Wheeled Cronicles deel 1. Het doel is: de Oekraïense cultuur promoten, volksliederen zoeken en het fietstoerisme stimuleren. Elk jaar gingen ze op de fiets op zoek naar minder bekende folklore om dat vast te leggen en deels in hun repertoire op te nemen. Een tijd na de geboorte van Marko gingen ze met hun drieën op de fiets naar Zuidoost-Azië. De drie fietsten meer dan 60.000 kilometer in Azië, Europa, Australië en Zuid-Amerika. Ze maakten talloze video's over hun reizen op You Tube, die ook op de Oekraïense tv-zenders verschenen. Hun vindingrijke muziek is van een tranceverwekkende schoonheid, het is een mix tussen authentiek vroeg-traditioneel Oekraïens en diverse, andere wereldmuziek.

In 2020 verscheen hun album 'Hungry Shadows', met naast de titelsong o.a. 'De Tunnel', 'Hanko-Moncke', 'De Taverne', 'Shravan', 'Het Rijk van de Goph' en 'Dorion'. Het lied 'Karchata' is gebaseerd op een traditioneel, Oekraïens volkslied. 'Karchata' betekent in de Turkse taal 'Jonge kraaien'. Het mysterieuze verhaal gaat over twee vrouwelijke geesten, die tijdens hun leven vriendinnen waren en die op dezelfde man verliefd werden. Tijdens een theekransje in de appelboomgaard vergiftigden de vrouwen elkaar. Elke dag, jarenlang, herbeleven zij dezelfde dag: er is een tafel met een theeservies en twee vriendinnen die tegenover elkaar zitten. Ze durven niet eens een slok thee te nemen, totdat één van hen de eerste slok neemt en voelt dat ze gif heeft gedronken. Ze staan beiden op en ze achtervolgen elkaar in de tuin, de struiken en de appelboomgaard. In de verte zien ze de man van wie ze beiden houden. Hand in hand lopen ze naar hem toe. Hun geesten blijven in de tuin leven, waar ze elke dag diezelfde dag herbeleven.

Crow chicks

Oh, crow chicks are in the mountains, and girls are in the valley,
Cut and chop the trees, it's all green wherever you look, crow chicks.

Ivanko came out of nowhere, Ivanko came out of nowhere,
Cut and chop the trees, it's all green wherever you look, Ivanko.

He drove away all the girls, and only took Mariika with him,
Cut and chop the trees, it's all green wherever you look, took with him.

He took her to the garden and picked some berries for her,
Cut and chop the trees, it's all green wherever you look, some berries.

Eat berries, Mariika, and forget about the girls,
Cut and chop the trees, it's all green wherever you look, and forget about the girls.

vertaling: Talihinasky

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
17 maart 2022


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 47Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)