Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Te verslagen om door de eindmuur heen te breken

(voor Hansi Arnstaedt (1878 - 1945))

Jij bent geboren op 8 december 1878 als Johanna Arnstädt in Dresden. In 1898 begon jij als koorzangeres in het Stadttheater van Brieg, wat nu Brzeg in Polen is, met het herbouwde Kasteel Brzeg uit 1235, met de kapel van Sint Jadwiga van Polen. Daarna werd jij een vaste medewerkster van het Königliche Schauspielen Wiesbaden, nu het Hessisches Staatstheater Wiesbaden op de Christian-Zais-Strasse 3. Jij speelde o.a. Nerissa in 'Der Kaufmann von Venedig' van Shakespeare en jij viel al snel op. In 1903 verhuisde jij naar het Königliche Schauspielhaus in Berlijn, nu het Konzerthaus Berlin aan de Gendarmenmarkt. En jij werkte in het Kleine Theater Unter den Linden. Jij speelde vaak vrolijke en naïeve rollen en later meer karakterrollen.

In 1913 speelde jij de Pruisische koningin-moeder Luise in de film 'Der Film von der Königin Luise' van Franz Porten, gebaseerd op het boek 'Die Königin Luise in fünfzig Bilder für Jung und Alt' van de schilder Carl Röchling, de schrijver Richard Knötel en de schilder/illustrator Woldemar Friedrich. De film bestaat uit drie delen; 'Der Märtyrerin auf dem Königsthron', 'Aus Preussens schwerer Zeit' en 'Die Königin der Schmerzen'. De prachtig geschapen Luise van Mecklenburg-Strelitz overleed op 19 juli 1810 in kasteel Hohenzieritz door een longontsteking en een hartpoliep als gevolg van en groot en aanhoudend verdriet. Zij werd 34 jaar en zij is in het Mausoleum Charlottenburg begraven. Christian Daniel Rauch maakte een marmeren sarcofaag met daarop een sculptuur van Luise. Haar rechterhand rust op haar linkerborst en haar zo gekwetste hartstreek. De Joodse actrice Lina Salten speelde prinses Friederieke zu Mecklenburg. Lina is in januari 1943 in het concentratiekamp Auschwitz met gas vermoord. Zij werd 42 jaar. De wereldpremière van de film was op 27 januari 1913.

In 1924 speelde jij de hoofdrol in 'Deutsche Helden in schwerer Zeit'. In 1930 speelde jij in de musical 'Dolly macht Karriere', met Dorothy Haas in de hoofdrol, en in de komedie '1000 Worte Deutsch', met Ellis Stampe Bendix, die op 21 februari 1951 in Copenhagen door een hartstilstand overleed. Zij werd 43 jaar en zij is in de Soendermarken Begraafplaats in Copenhagen begraven. In 1931 speelde jij in 7 films; in de musical 'Der Bettelstudent', met de in Arnhem geboren en in Warmond overleden Truus Van Aalten (1910 - 1999). In 1934 speelde Truus als Betsy de hoofdrol in de komedie 'Het meisje met den blauwen hoed'. Jij speelde in het drama 'Drei Tage Liebe' en in de komedie 'Der wahre Jakob, met Anny Ahlers, die op 14 maart 1933 in Londen met alcohol, morfine en slaappillen zelfdoding pleegde, terwijl zij aan tuberculose leed. Zij sprong uit haar raam op de tweede verdieping en zij brak haar nek. Zij was ook een operazangeres en een (ballet)danseres. Zij werd 25 jaar en zij is in het Ohlsdorfer Friedhof begraven. En jij speelde in 'So'n Windhund' en in de komedies 'Der Tanzhusar', 'Kyritz-Pyritz' en 'Ich bleib bei Dir'. In 1932 speelde jij in 'Der tolle Bomberg' en in de komedie 'Der Feldherrnhügel'.

In 1933 speelde jij in 6 films, o.a. in de oorlogskomedie 'Zwei gute Kameraden', met Else Werder (Senta Söneland), die op 20 juli 1934 in Berlijn zelfdoding pleegde, in haar appartement in het chique hotel Adlon op Boulevard Unter den Linden 77. Haar man was in de zomer van 1933 plotseling overleden. Zij werd 51 jaar en zij is in het Friedhof Wilmersdorf begraven. Jij speelde de hoofdrol in het drama 'Der Kampf um den Bär' en in de komedie 'So leben wir alle Tage'. In 1934 speelde jij in 'Mutter und Kind', in 1935 in 'Der Schlafwagenkontrolleur' en in 1936 in de komedie 'Diener lassen gebeten', met Rose Stradner, die op 27 september 1958 in haar zomerhuis in Mount Kisco met een overdosis slaappillen zelfdoding pleegde. Zij was alcoholverslaafd en zij zat in diverse klinieken. Zij leed aan heftige razernij, verbittering, depressie en stoornissen. Verder dreigde zij continu met suïcide. Samen met de producer Joseph Leo Mankiewicz kreeg zij twee kinderen. Zij werd 45 jaar en zij is in de Kensico Cemetery in Valhalla begraven.

In 1936 speelde jij in de komedie 'Intermezzo' en in 1937 in 3 films, o.a. in 'Die göttliche Jette' en de hoofdrol in 'Die perfekte Sekretärin', met Erika Streithorst, die op 30 juni 1960 in West-Berlijn zelfdoding pleegde en 52 jaar werd. In 1938 speelde jij in 5 films, o.a. in de komedie 'Die Umwege des schönen Karl', met Sybille Schmitz, die op 13 april 1955 in München met een overdosis slaappillen zelfdoding pleegde en 45 jaar werd. Jij speelde de hoofdrol in 'Aber mein lieber Herr Neumann'. In 1939 speelde jij in 5 films, o.a. de hoofdrol in 'Der halbe Weg - 33 Minuten in Grüneberg', en in 1940 speelde jij in 3 films, o.a. in 'Annelie', met Luise Ullrich in de hoofdrol. Tenslotte speelde jij in 1943 in de komedie 'Tolle Nacht', met Marte Harell in de hoofdrol. In 1944 stond jij op de Gottbegnadeten-Liste van Joseph Goebbels, net als o.a. de actrices Hermine Körner, Hedwig Bleibtreu, Elisabeth Flickenschildt, Marianne Hoppe en Paula Wessely. Op 8 mei 1945 pleegde jij zelfdoding in Berlijn. Dat was op de dag, dat de Duitse capitulatie in werking ging. Je was ervan overtuigd dat jouw rol als filmactrice daardoor zeker was uitgespeeld, al was die noodlotsvisie waarschijnlijk te voorbarig, want voor niet daadwerkelijk met de nazi's meegevochten artiesten kwam er voldoende clementie en coulance. Je geloofde vooral zelf niet meer in de voortzetting van jouw filmcarrière. Je was naar de bodem van doodse zwartgalligheid weggezonken. Je werd 66 jaar.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
23 maart 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 40Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)