Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Hoe de pre-KGB een heilige vermoordde...

(voor Pavel Florensky (1882 - 1937))

Jij bent geboren als Pavel Aleksandrovich Florensky op 21 januari 1882 in Yevlakh, Azerbeidzjan. Jouw vader was de spoorwegingenieur Aleksandr Florensky, die uit een familie van Russisch-orthodoxe priesters kwam. Jouw moeder Olga (Salomia) Saparova was van de Armeense adel uit Tbilisi, Georgië. Jouw oma Sofia Paatova woonde in Bolnisi, waar in 1818 95 Duitse kolonistenfamilies uit Zwaben gingen wonen. Rond 1826 hebben de Koerden deze kolonie platgebrand en de meeste Duitsers vermoord. Jouw Armeense familie kwam uit Karabach, waar het klooster van Sint Thaddeus staat, 20 km vanaf Chaldoran en 7 km vanaf Siah Cheshmeh in Iran. Van 1893 tot 1899 studeerde jij aan het klassieke lyceum van Tbilisi. In Tbilisi staat de Anchiskhati-basiliek van St Maria, gebouwd door koning Dachi van Iberië, die van 522 tot 534 regeerde. In 1899 bezocht jij Leo Tolstoj en had jij een religieuze crisis, die ervoor zorgde, dat jij theorieën ontwikkelde, die de spirituele en de wetenschappelijke visies op basis van wiskunde met elkaar verzoenden.

Jij studeerde aan de Keizerlijke Universiteit aan de Mokhovaya Straat in Moskou, opgericht in 1755 door de onderwijsminister Ivan Shuvalov en zijn minnares, keizerin Elizaveta Petrovna Romanova, die vele minnaars versleet, zoals sergeant Alexander Shubin, knappe koetsiers en voetmannen en vooral de knappe, in Oekraïne geboren bas-koorzanger Alexei Razumovsky. Één van de weinige vrouwen die daar studeerden, was de zoöpsychologe Nadezjda Ladygina-Kohts, getrouwd met de Aleksandr Kohts, een zoöloog en de oprichter van het State Darwin Museum in Moskou. Hun zoon Rudolf Alfred Kohts is naar Rudolf Steiner vernoemd, die zij bewonderden en die hen sterk beïnvloedde. Jij kreeg les van de wiskundige Nikolaj Bugajev en jij was bevriend met zijn zoon, de schrijver/symbolistisch dichter Boris, die een volgeling van Rudolf Steiner was. Van Steiner en de verschijningen van de stralende Etherische Christus en het nu tot opstanding brengen van de Christusgeest. De moeder van Boris (Andrej Bely) was de beeldschone en zeer intelligente pianiste Aleksandra Egorova. In 1913 publiceerde Boris zijn meesterroman 'Petersburg'. Jij was vooral geraakt door de verzamelingenleer van Georg Cantor en de oude filosofie.

In 1904 ben jij afgestudeerd en ging jij theologie aan de Slavisch-Griekse Latijnse Academie in Sergiyev Posad studeren, waar het Drie-eenheid Lavra van St Sergius staat, het spirituele centrum van de Russisch-orthodoxe kerk, waar de iconenschilder Andrej Rublev woonde en werkte. Andrej is vooral bekend van zijn Trinity-icoon. Tijdens jouw bezoek aan de Hermitage van Gethsemane ontmoette jij de asceet/kloosterling Ouderling Johannes Isidorus (1814 - 1908), die jouw geestelijke vader werd. Samen met jouw medestudenten Ern, Svenitsky en Brikhnichev stichtte jij de Christen Strijd Unie, die de Russische samenleving weer volgens de principes van de filosoof/theoloog/dichter Vladimir Solovyov wilde opbouwen. In 1906 werd jij als lid van deze Unie gearresteerd. Jij bestudeerde religie, filosofie, kunst en folklore. Jij was lid van de Russisch symbolistische beweging en jij publiceerde in 'New Way' en 'Libra'. In 1914 verscheen jouw filosofische hoofdwerk 'The Pillar and Ground of the Truth: an Essay in Orthodox Theodicy in Twelve Letters'. Je schreef de 12 brieven symbolisch aan Christus. Je verkent diverse betekenissen van de christelijke liefde, een combinatie van philia (vriendschap) en agape (universele liefde).

Je beschrijft de adelphopoiesis (broederschap) en je introduceerde de Sofiologie, de Heilige Wijsheid, op de Oekraïense icoon 'Theotokos als Sophia' uit 1812 afgebeeld. Theotokos = Moeder Maria. Na jouw afstuderen voor theologie trouwde jij met Anna Glatsintova, de zus van een vriend. Veel vrienden van jou stonden perplex, omdat jij voordien tegen het huwelijk was. In 1911 werd jij tot priester gewijd en jij woonde tot 1919 in het Drie-eenheid Lavra van St Sergius. Je bleef filosofie doceren en in 1914 schreef je jouw proefschrift 'About Spiritual Truth'. Je publiceerde werken over filosofie, theologie, kunsttheorie, wiskunde en elektrodynamica. Van 1911 tot 1917 was jij hoofdredacteur van het orthodox-theologische 'Bogoslovskiy Vestnik'. Jij was de spirituele leraar van de schrijver/filosoof Vasili Rozanov. In 1918 hebben de bolsjewieken jouw klooster gesloten en in 1921 de Sergievo-Posad-kerk, waar jij priester was. Jij ging naar Moskou, waar jij aan het eerste Sovjetplan voor nationaal economisch herstel en ontwikkeling werkte, op verzoek van Leon Trotski. Jij hebt samen met anderen de relikwieën van St Sergius gered en verborgen, omdat de bolsjewieken die wilden vernietigen.

In 1928 werd jij naar Nizjni Novgorod verbannen, maar door de hulp van de Sovjet-mensenrechtenactiviste Jekaterina Peshkova mocht jij naar Moskou terug. Op 26 februari 1933 werd jij weer gearresteerd, omdat jij volgens de Sovjets de staat omver wilde werpen en met behulp van de nazi's een fascistische monarchie wilde beginnen. Jouw monografie over de relativiteitstheorie werd als 'agitatie tegen het Sovjetsysteem' beschouwd en jij moest 10 jaar naar een werkkamp. Tot 1934 zat jij in het Baikal Amur Mainline-kamp en daarna in Solovki. Op 25 november 1937 werd jij in Sint-Petersburg door een NKVD-trojka (later KGB) buitenrechtelijk tot de doodstraf veroordeeld. Jij weigerde bovendien te vertellen waar de schedel van St Sergius was verstopt. In de nacht van 8 december 1937 werd jij samen met 500 andere gevangenen in een bos nabij Sint-Petersburg vermoord. Dat was nabij Toksovo en jij bent in een geheim massagraf in Koirangakangas gegooid. De NKVD-ers hebben daar zo'n 30.000 mensen vermoord. Jij werd 55 jaar. In 1946 heeft Pavel Golubtsov de schedel van St Sergius aan de hergeopende Drie-eenheid Lavra teruggegeven. In 1997 zijn mogelijk ook jouw fysieke restanten in het Sandarmokh-bos opgegraven.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
7 april 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 53Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)