Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Shireen - Umai

De leadzangeres van de Witchrockband Shireen is Annicke Shireen van der Giessen. De andere bandleden zijn: Sophie Zaayer (cello, viool, achtergrondzang), Guido Bergman (synthesizers, samples en drones), Heis Bles (basgitaar, akoestische gitaar), Berend de Vries (elektrische gitaar) en Juriaan van der Graaf (drumstel).

Annicke Shireen schrijft de songs voor Shireen en haar soloproject. Als kind zong zij in een kerkkoor in Hoek van Holland, waar zij is opgegroeid. Zij heeft familie in Drenthe. Haar oma van vaderskant was arm en fietste met boter en aardappelen van Assen naar Den Haag. Vlak voor Den Haag namen de nazi's haar boter en aardappelen in beslag en keerde zij zonder verrichte zaken terug naar Assen. Zij was ook het kamermeisje van de burgemeester van Den Haag. Annicke's betoveroma van moederskant was een trotse vlasboerin. Op de middelbare school begon Annicke samen met Marlon en Dylan de band Crap Suzette. Annicke is een mezzosopraan en zij studeerde van 2007 tot 2011 Fashion Design aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU). In 2011 is zij daar afgestudeerd. Zij hield altijd al van de uiterlijkheden in folklore, avant-garde en (donkere) sprookjes. Van februari 2012 tot september 2015 was zij een medewerkster bij de NS Reisinformatie. Zij werkte o.a. voor Ninja Theory, Knip Mode magazine en Get Off The Road Films, zoals de science-fiction/actiefilm 'Killmode' (2020) van Thijs Meuwese, met Dave Mantel in de hoofdrol. Dave overleed op 1 december 2018 in Amsterdam en hij werd 37 jaar. Hij had een relatie met het modemodel Annewil Hokken (30), die ook een relatie met Tygo Gernandt had. Samen met ene Storm kreeg zij in 2021 dochter Nala.

Annicke woonde ook op de Spoorsingel 167/A in Vlaardingen. Soms werkt ze als producente, kostuumontwerpster, styliste of visagiste op een filmset. Zij werkte ook als styliste/visagiste voor de band Heilung, met de zangeres Maria Franz. Zij zong samen met Wardruna op het podium en in 2015 won zij samen met Marloes de naaiwedstrijd 'Door het Oog van de Naald'. Zij maakt handgemaakte kleding naar wens en op maat en het liefst met duurzame, hoogwaardige materialen. Zij woonde ook in Delft en momenteel woont zij in Den Haag, waar zij in een café werkt, maar voor 2022 staan er 41 concerten gepland. Zij maakte een bruidsjurk voor haar goede vriendin, Maria Franz, die op Bornholm gaat trouwen. Zij maakte ook een bruidsjurk voor de verloofde van Guido Bergman. Zij gaf 2 modecursussen aan de TU Delft. Zo sprokkelt zij haar geld bij elkaar. Zij gaat in 2022 weer op tournee met Heilung. Al haar tatoeages zijn door Bianca van der Hulst gemaakt. Op haar rug staat de Edda-levensboom met een hert, die van die levensboom eet. Zij zegt: 'Als je de levensboom ziet als een innerlijke, goddelijke kracht is het eten van de boomblaadjes en het omzetten naar stromend water een proces van creativiteit. Creativiteit is één van mijn sterkste punten.'. Samen met haar zusje hebben zij ieder de helft van een tatoeage op hun armen, een maan-zon met water erin.

In 2008 ontstond de band Shireen. Witchrock combineert folk, pop en stevige rock met elektronische samples en beats. De rauwe, energieke geluiden dragen de boeiende stem van Annicke. Ze worden geïnspireerd door Björk, Tool, Leprous en de good-old still amazing beautyful Kate Bush. In 2014 verscheen hun debuut-EP 'Unmarked', met naast de titelsong 'Reach of the Man' en 'Birdflight'. In 2017 verscheen hun debuutalbum 'Matriarch', met 'Umai', 'So Human of You', 'Running from Wolves', 'From Fire', 'God', 'Bright as Daylight', 'Have It So', 'Game of Wits', 'Storm', 'Tiny Boxes', 'Values in Blood' en 'Threshold'. Dit album draait om de persoonlijke verkenning, de kracht van onze emoties, vrouwelijkheid, goddelijkheid, onze schoonheid en onze grofheid. Wat maakt ons tot mensen en wat tot meer dan dat. De producer is Lady Fieke van den Hurk van de Dearworld Studio. Daphyd Sens hielp mee met de slideridoo en Evelyn Sies-van der Horst met haar zang en muziekzaag. Met kunstwerk van Julia Filament en fotografie van Ork de Rooij. In 2019 verscheen de digitale EP 'Tempest', met de lyrische video van Thomas Biesmeijer en Lynette Darleen.

Shireen speelde o.a. op/in het Castlefest in Lisse, Elfia in Haarzuilens, Wave-Gotik-Treffen in Leipzig, Baroeg en het Bevrijdingsfestival in Rotterdam, Middeleeuws Stadspark in Winschoten, Musicon in Den Haag, De Kroepoekfabriek in Vlaardingen, Attitudefest in Enschede, Popcentrale in Delft, Fantasiafest in Meppel, Magic Fair in Limbricht, Archeon Midwinter Fair in Alphen a/d Rijn, Tuchthuis in Eindhoven en De Vorstin in Hilversum. In 2021 verscheen Annicke's eerste solo-EP 'The Serpent', met 'Release You', Time Will Tell' en 'Do Better'. Zij produceert en schrijft alles met haar vriend Koen Herfst, die drumt bij Armin van Buren en Vandenberg. In 2022 verscheen haar tweede solo-EP is 'Demonette', met 'Undo', 'Prey' en 'Insatiable'. Het gaat over de persoonlijke traumaverwerking van Annicke, over iets uit een diep verleden, over een emotioneel/energetisch losmakingsproces. Je vermoedt al gauw seksueel misbruik, maar het kan van alles zijn. Vooralsnog houdt ze het vaag en maakt ze creatief goud van de modder. In oktober 2022 wordt haar derde solo-EP 'Chariot' verwacht. Verder is zij met de band Shireen bezig met het tweede album. Tijdens de corona-lockdown was zij depressief en had zij een burn-out en een scheiding te verwerken. Op haar 30-ste woonde zij weer een tijd bij haar ouders. 'De huizenmarkt was kut en ik had geen vast inkomen!', zegt ze. Dat is inmiddels weer verholpen. The road is yours. Take it.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
17 april 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 54Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)