Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Het lesbische tragedie van Violet en Vita

(voor Violet Keppel (1894 - 1972))

Jij bent geboren als Violet Keppel op 6 juni 1894 in Londen. Jouw moeder was Alice Frederica Edmonstone, geboren op 29 april 1868 in Woolwich Dockyard. Zij groeide op in Duntreath Castle te Schotland en haar ouders waren Sir William Edmonstone, 4th Baronet, en Mary Elizabeth Parsons. Jouw vader was de legerofficier George Keppel, geboren op 14 oktober 1865 en de overgrootvader van Camilla Rosemary Shand, hertogin van Cornwall. De ouders van jouw vader waren William Keppel, 7e graaf van Albemarle, en Sophia Mary, gravin van Albemarle. Jouw zus was Sonia Rosemary (1900 - 1986), de oma van Camilla Shand. Van 1898 tot 6 mei 1910 was jouw moeder de minnares/vertrouwelinge van prins/koning Edward VII, wat jouw vader gedoogde.

Het geldgebrek van jouw vader was voor jouw moeder een reden om seksuele affaires met rijkere mannen te hebben. Ze begon met Ernest Beckett, 2e Baron Grimthorpe, die hoogstwaarschijnlijk jouw echte vader was. Ze had ook een affaire met Humphrey Sturt, 2nd Baron Alington, getrouwd met Lady Féodorovna Yorke, met wie hij 5 kinderen kreeg, o.a. de beeldschone actrice Lois Ina Sturt, de minnares van prins George, hertog van Kent, de schilder Augustus Edwin John en Reginald Herbert, 15e graaf van Pembroke, getrouwd met Lady Beatrice Eleanor Paget, met wie hij 4 kinderen kreeg. Helaas kan ik mijn naam daar niet aan toevoegen. Fysiek dan. Van 1928 tot 1936 was Lois met de dichter/schrijver Evan Morgan, 2e burggraaf Tredegar, getrouwd. Lois schreef o.a. liefdesbrieven en een album met seksueel expliciete verzen en grappen. The Honourable Lois overleed op 18 september 1937 in Boedapest door een hartaandoening, verergerd door een extreem dieet. Zij werd 37 jaar en haar as is in de rozentuin van Crichel House nabij Moor Crichel begraven. Arthur Ambrose McEvoy heeft haar in 1920 geportretteerd. Arthur was met de schilderes Mary Augusta Spencer Edwards getrouwd.

Jouw vader zei over jouw moeder: 'Ik vind het niet erg wat zij doet, zolang zij maar uiteindelijk bij me terugkomt!'. Overigens had hij zelf ook affaires. Jij had een lange liefdesrelatie met de schrijfster/dichteres Victoria Mary (Vita) Sackville-West, Lady Nicolson, geboren op 9 maart 1892 in het landhuis Knole bij Sevenoaks. Vita was de vrouw van Sir Harold George Nicolson. Jij hebt Vita op jouw 10-de ontmoet, toen jullie samen naar de school van Miss Woolf gingen. Op jouw 14-de zei jij tegen Vita, dat jij van haar hield en jij gaf haar een ring. Op jouw 16-de schreef jij aan Vita: 'Ik houd van jou omdat ik jouw ziel heb gezien!'. Vanaf 1910 woonde jij in Grosvenor Street in Londen en hoorde jij, dat Vita met Harold verloofde en dat zij een affaire met Rosamund Grosvenor had. Om Vita jaloers te maken, ging jij met majoor Denys Robert Trefusis (1890 - 1929) verloven. Denys was door de oorlog en de Slag bij Ieper zwaar getraumatiseerd en hij leed aan tuberculose. In 1913 trouwde de biseksuele Vita met de biseksuele Harold en zij hadden een open huwelijk. In 1914 werd hun zoon Benedict geboren en in 1917 hun zoon Nigel. Vanaf 1918 gingen Vita en jij diverse keren naar Frankrijk. Jullie hielden beiden van de Franse literatuur. Jullie moeders probeerden jullie liefdesrelatie te saboteren, wat mislukte. Jij was depressief en suïcidaal vanwege Vita en onder druk van jouw moeder ben jij op 16 juni 1919 met Denys getrouwd.

Vita verkleedde zich vaak als een man en zij speelde jouw echtgenoot te zijn. Jullie beloofden elkaar trouw en geen seks met jullie echtgenoten te hebben. In 1920 gingen Vita en jij weer naar Frankrijk en vlogen jullie mannen jullie in een tweepersoonsvliegtuigje achterna. In Amiens waren er verhitte ruzies en werden jullie door jullie mannen meegenomen. Vita hoorde van Alfred dat jij seks met Denys had gehad, waarna zij de relatie met jou verbrak, omdat de lesbische eed was verbroken. Toch bleven jullie zielsmatig sterk met elkaar verbonden vriendinnen. Jij werd door jouw moeder onder huisarrest gesteld, eerst in Duntreath Castle en later op het landgoed Clingendael bij Den Haag. In januari 1921 was jij voor het laatst met Vita in Frankrijk. Harold dreigde van Vita te scheiden en Vita ging naar hem terug. Jij werd door jouw moeder naar Italië gestuurd. Via Pat Dansey schreef jij Vita jouw laatste, wanhopige brieven. In totaal schreef jij haar zo'n 500 brieven, die allemaal door Denys zijn verbrand.

Vanaf 1923 was jij één van de vele minnaressen van Winnaretta Singer, prinses Edmond de Polignac. Virginia Woolf was ook een minnares van haar. Jij was onderdanig en Winnaretta was dominant en beheerst. Jullie hadden beiden ook affaires tijdens jullie lange, turbulente relatie. Jouw moeder vond jouw relatie met Winnaretta prima, daar Winnaretta rijk, machtig en gedisciplineerd was. In 1925 kochten jouw ouders het palazzo van Villa dell' Ombrellino in Bellosguardo, Florence, waar ooit Galileo Galilei woonde. In 1927 kreeg jij van Winnaretta een middeleeuwse toren in Saint-Loup-de-Naud cadeau, waar jij in alle rust hebt geschreven. In 1929 verscheen jouw debuutroman 'Sortie de secours'. In 1929 overleed Denys door tuberculose en hij werd 38 of 39 jaar. Hij was geheel van jou vervreemd. In de salon van Winnaretta ontmoette jij o.a. Marcel Proust, Jean Anouilh, Colette, Marthe Bibesco, Erik Satie, Jean Cocteau, Anna de Noailles, Claude Monet, Claude Debussy, Maurice Ravel en Igor Stravinsky. In 1940 zag jij Vita terug en bleven jullie elkaar intieme brieven sturen, maar Vita hield het fysieke gedeelte voorgoed afgesloten, uit angst om opnieuw door passiegekte te worden meegesleurd en in het stof te moeten bijten. Op 11 september 1947 overleed jouw moeder door levercirrose in Bellosguardo. Zij werd 79 jaar. Op 22 november 1947 overleed jouw vader in zijn suite in het Ritz Hotel in Londen. Hij werd 82 jaar. Zij zijn naast elkaar begraven in de Cimitero Evangelico degli Allori in Florence. Daar is de schrijver Reginald Turner ook begraven, een trouwe vriend van Oscar Wilde.

Op 2 juni 1962 overleed Vita in Sissinghurst Castle door buikkanker. Zij werd 70 jaar. Op 1 mei 1968 overleed Harold in Sissinghurst Castle. De Sissinghurst Castle Garden is door Vita en Harold aangelegd. Vita had daar haar eigen schrijftoren. Haar as is in de familiecrypte in de St Michael and All Angels Church in Withyham begraven. Jij had ernstige osteoporose, waardoor jij om de haverklap allerlei botten brak. Jij ontving Peggy Guggenheim en François Mitterrand. Jij was dik bevriend met de homoseksuele kunstcriticus Philippe Julian en de homoseksuele schrijver John Phillips. Twee maanden voor jouw overlijden had jij een laatste banket en zei jij alsmaar 'I am so lonely!'. Zo alleen zonder Vita. Het grootste drama in jouw leven was de door anderen, met name door jouw moeder en Denys, verboden liefde voor Vita. Jij overleed op 29 februari 1972 in het sterfbed van jouw moeder in de Villa dell' Ombrellino door de honger als gevolg van malabsorptie. Jij werd 77 jaar en jouw as is bij jouw ouders en in Saint-Loup-de-Naud begraven, in de reftermuur van het benedictijnse klooster bij jouw middeleeuwse toren. Philippe erfde jouw Parijse appartement en John erfde jouw middeleeuwse toren.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
25 april 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 81Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)