Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Met Ierse moed werkelijk vernieuwend zijn

(voor Mainie Jellett (1897 - 1944))

Jij bent geboren als Mary Harriet (Mainie) Jellett op 29 april 1897 op 36 Fitzwilliam Square in Dublin. Jij kwam uit een protestantse familie. Jouw vader was William Morgan Jellett, een advocaat en een unionistisch parlementslid in het parlement van het Verenigd Koninkrijk. Hij was ook de privésecretaris van Lord Edward Gibson, 1st Baron Ashbourne. Jouw moeder was de muzikante Janet McKenzie Stokes. Jij had 3 zussen, o.a. Dorothea, die dirigent van het orkest in het Gaiety Theatre aan South King Street in Dublin was. Jouw tante Eva Josephine Jellett was in 1905 de eerste in de geneeskunde afgestudeerde vrouw aan de Universiteit van Dublin. Vanaf jouw 11-de kreeg jij schilderlessen van Elizabeth Corbet Yeats, Sarah Cecilia Harrison en Miss Manning, die een atelier aan Merrion Row had en een grote invloed op de Ierse kunstenaars had.

Elizabeth Yeats was de zus van William Butler, Jack en Lily Yeats. Zij was de samen met Lily, William en Evelyn Gleeson de oprichter van de Dun Emer Press in het huis van Evelyn in Dundrum. In 1903 verscheen de eerste uitgave, de dichtbundel 'In the Seven Woods' van William. Jack deed veel illustratiewerk. In 1905 verscheen 'Stories of Red Hanrahan' van William en in 1907 zijn essaybundel 'Discoveries'. In 1907 verscheen ook '21 Poems' van Katharine Tynan, getrouwd met de schrijver/geleerde Henry Albert Hinkson, met wie zij 3 kinderen kreeg, o.a. Pamela Hinkson, de schrijfster van o.a. 'The Ladies' Road' (1932) en 'Seventy Years Young, Memories of Elizabeth, Countess of Fingall' (1937). Gravin Elizabeth Mary Margaret Burke-Plunkett was een literaire gastvrouw met een salon in Earlsfort House te Dublin. Haar rivale als literaire gastvrouw was de kunstenares Sarah Purser met haar salon in Mespil House aan Mespil Road te Dublin. In 1908 begonnen Elizabeth en Lily Yeats de Cuala Press in Churchtown. Van de 70 uitgaven waren er 48 van William.

De belangrijke, Ierse portretschilderes Sarah Cecilia Harrison was volgens haar verloofd met de kunsthandelaar/-verzamelaar/galeriehouder Sir Hugh Percy Lane, die op 7 mei 1915 samen met de RMS Lusitania verdronk, die door een Duitse U-boot is getorpedeerd. Hugh werd 39 jaar. Hij stichtte op 20 januari 1908 de Municipal Gallery of Modern Art op 17 Harcourt Street. In 1914 portretteerde Sarah haar minnaar Hugh Lane. Vanaf jouw 14-de kreeg jij schilderles in Wimereux en Bretagne. Van jouw 14-de tot jouw 17-de studeerde jij aan de Dublin Metropolitan School of Art, waar jij o.a. les van Sir William Newenham Montague Orpen kreeg. Orpen was bevriend met Hugh Lane, die ook zijn mentor was. Orpen overleed op 29 september 1931 in Londen en hij werd 52 jaar. Jij bent duidelijk door hem beïnvloed. Jij nam nog steeds pianolessen om eventueel een concertpianiste te worden. Van 1917 tot 1919 studeerde jij aan het Westminster Technical Institute bij Walter Richard Sickert en koos jij definitief voor een schilderscarrière.

In 1921 ging jij met jouw vriendin Eva (Evie) Sydney Hone naar Parijs, waar André Lhote en Albert Gleizes jouw leraren waren. Jij ontdekte het kubisme en de abstracte kunst. Na 1921 ging jij met Eva naar Dublin terug, maar jullie gingen wel geregeld naar Parijs terug. In 1923 exposeerde jij met 2 schilderijen op de Society of Dublin Painters Group Show, o.a. met het abstracte 'Decoration'. Hiermee kreeg jij veel vijandige reacties. Jouw moderne schilderkunst werd vaak vijandig aangevallen, maar jij bleef jouw ideeën verdedigen, ook in lezingen. In 1924 exposeerde jij samen met Eva. In 1925 zat Eva een tijd in een Anglicaans klooster en in 1937 werd zij rooms-katholiek. Als glas-in-lood-kunstenares maakte zij o.a. de East Window van de kapel van Eton College, een afbeelding van de kruisiging van Christus Jezus. Jij was eveneens diepgelovig en jouw werken lijken deels op iconen en zij hebben soms religieuze titels, zoals 'Pietà', 'The Virgin and Child' en 'Study for Spring Madonna'. In de Dublin Radical Club opende William Yeats enkele exposities van jou. Ik vind vooral 'Standing Female Nude', 'Sitting Nude' en 'Nudes Dancing Round a Fountain by Moonlight' erg mooi en betaalbaar. Met die laatste knipoog je vriendelijk naar WICCA.

Op 16 januari 1940 overleed Elizabeth Yeats. Zij had hartproblemen en een te hoge bloeddruk en zij werd 71 jaar. Op 23 juli 1941 overleed Sarah Harrison. Zij werd 78 jaar en zij is in de Mount Jerome Cemetery begraven. In 1943 heb jij samen met Eva Hone, Louis le Brocquy, de schilder/priester John Paul Hanlon, Norah McGuinness en de beeldhouwster Hilary Mary Heron de Irish Exhibition of Living Art opgericht. Hilary was met de Keltische geleerde David Greene getrouwd. De schilderes/illustratrice Norah was van 1924 tot 1930 met de dichter Geoffrey Phibbs getrouwd. Geoffrey ging er met de Joodse dichteres/schrijfster Laura Reichenthal en de schilderes Annie Mary Nicholson-Pryde vandoor en hij hertrouwde met Mary Dillwyn. De schilder Louis le Brocquy kreeg samen met zijn eerste vrouw Jean Stoney de dochter Seyre. Samen met zijn tweede vrouw, de schilderes Anne Madden (1932, Londen) kreeg hij de zonen Pierre en Alexis. Anne heeft een atelier, dat ooit van Sarah Purser was. Jij overleed op 16 februari 1944 in een verpleeghuis in Dublin door alvleesklierkanker. Jij werd 46 jaar en jij bent in de St. Fintan's Cemetery aan de Carrickbrack Road in Sutton begraven.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
30 april 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 48Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)