Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Wiskunde als bescherming tegen waanzin

(voor Ada Lovelace (1815 - 1852))

Jij bent geboren als Augusta Ada Byron op 10 december 1815 in Londen. Jouw ouders waren George Gordon Byron, 6-de baron Byron, en Anne Isabella Milbanke Noel Byron, 11-de barones Wentworth en barones Byron, geboren op 17 mei 1792 in Elemore Hall, nabij Pittington. Jouw moeder was een wiskundige en streng religieus. Haar ouders waren Sir Ralph Milbanke, 6-de Baronet, en de Hon. Judith Noel. Jouw ouders waren op 2 januari 1815 getrouwd en zij woonden op Piccadilly Terrace in Londen. Jouw wanhopige vader was krankzinnig, geniaal en alcoholist. Hij reageerde zijn woede op jouw moeder af en hij had een affaire met de actrice Susan Boyce. In 1816 ging jij met jouw moeder naar het huis van jouw grootouders, Kirkby Hall in Kirkby Mallory. Jouw moeder en jij hebben jouw vader daarna niet meer gezien. Jouw vader had een liefdesrelatie met zijn halfzus Augusta Leigh en hij had homoseksuele relaties. In maart 1816 was de scheiding van jouw ouders geregeld en verliet jouw vader Engeland voorgoed. Jouw moeder bleef wel door hem geobsedeerd.

Op jouw 7-de ben jij door de amateurschilder/dandy/modeliefhebber Alfred d'Orsay geportretteerd. Alfred had een liefdesrelatie met Marguerite Power Gardiner, gravin van Blessington, schrijfster en literaire gastvrouw. Zij heeft jouw vader in Genua leren kennen en in 1834 publiceerde zij de gesprekken, die zij met hem voerde. Op 25 mei 1829 overleed Marguerite's man, Charles Gardiner, 1-ste graaf van Blessington. Marguerite ging naar Engeland terug en Alfred ging met haar mee. In Gore House runden ze een artistiek centrum. Ze zijn tenslotte samen in een piramidegraf in Chambourcy begraven, met een deur en een raampje. Jij hebt jouw halfzus Allegra nooit ontmoet. Haar moeder was Clara Mary Jane Clairmont. Allegra overleed op 20 april 1822 in Bagnacavallo door tyfus of malaria en zij werd 5 jaar. Jij werd vaak bij jouw oma Judith gebracht en jouw moeder liet jou in de gaten houden voor tekenen van morele afwijking. Op jouw 8-ste kreeg jij een hoofdpijn, die jouw zicht verduisterde. Op 19 april 1824 overleed jouw vader in Missolonghi door koorts en hij werd 36 jaar. Vanaf 1828 onderzocht jij hoe jij kon vliegen. In juni 1829 ben jij na een aanval van mazelen verlamd geraakt. Jij was bijna 1 jaar bedlegerig en in 1831 liep jij met krukken. Vanaf jouw 17-de bezocht jij de evenementen in het Koninklijk Hof. Begin 1933 had jij een affaire met een leraar.

Jouw moeder gaf jou les in wetenschap en wiskunde en zij wilde niet dat jij een literaire studie ging volgen, uit angst dat jij net zo gek als jouw vader zou worden. Toch was jij net zo rebels als hem. Op jouw 17-de stimuleerde de uomo universale Mary Fairfax Somerville jou om wiskunde te gaan studeren. Zij is net als jouw vader door Thomas Phillips geschilderd. Op jouw 19-de, op 8 juli 1835 trouwde jij met William King-Noel, 1-ste graaf van Lovelace, geboren op 21 februari 1805. Zijn ouders waren Peter King, 7-de baron King, en Lady Hester Fortescue. William was opgeleid aan de Eton en Trinity University en hij was de secretaris van Lord Nugent. Zijn vader overleed op 4 juni 1833, waarna hij de baronie opvolgde. Hij deed architectonisch werk in zijn huizen. Jullie kregen 3 kinderen; Byron King-Noel, 12-de baron Wentworth (1836 - 1862), Lady Annabella Isabella King-Noel, 15-de barones Wentworth (1837 - 1917), die in 1869 met de dichter/schrijver Wilfrid Scawen Blunt trouwde. Wilfrid is geboren op 17 augustus 1840 in Petworth en hij was een neef van Lord Alfred Douglas. Wilfrid en Annabella reisden veel door het Midden-Oosten en zij hadden een paardenfokkerij met Arabische volbloeden nabij Caïro, genaamd 'Sheykh Obeyd'. Na de scheiding in 1906 woonde Annabella tot haar overlijden in 'Sheykh Obeyd'. Zij werd door Wilfrid mishandeld en hij had seksuele affaires. Op 2 juli 1839 werd jullie zoon Ralph Gordon King Noel Milbanke, 2-de graaf van Lovelace, geboren, die schrijver werd. Hij is op 10 St. James Square in Londen geboren. Met zijn eerste vrouw Fanny Heriot, een domineesdochter, kreeg hij de dochter Ada Mary King-Milbanke, 14-de barones Wentworth (1871 - 1917).

Jij had geen hechte band met jouw moeder en pas op jouw 20-ste kreeg jij een familiefoto van jouw vader te zien. Jij had wel contact met Elizabeth Medora Leigh, de dochter van Augusta Leigh, geboren op 15 april 1814, en jouw vader. Zij overleed op 28 augustus 1849 in Versols-et-Lapeyre door de pokken en zij werd 35 jaar. Samen met de ex-sergeant Jean-Louis Taillefer kreeg zij de zoon Elie (1846 - 1900) en met haar zwager Henry Trevanion kreeg zij op 19 mei 1834 de dochter Marie Violette, die in 1856 in een klooster zuster St. Hilaire werd. Via jouw bevriende leermeesteres Mary Somerville ontmoette jij in 1833 de wetenschapper Charles Babbage. Jij kende ook de wetenschappers Andrew Crosse, Sir David Brewster, Charles Wheatstone en Michael Faraday. En jij kende Charles Dickens, die bijna iedereen kende en van jouw leeftijd was. Op 2 januari 1843 heeft Antoine Claudet jou in zijn studio achter de St Martin-in-the-Fields Church aan Trafalgar Square gefotografeerd. Jouw slanke rechterduim ligt heel mooi op jouw linkerhandbovenkant. Hij heeft Charles Babbage ook gefotografeerd. Jij hielp Babbage met het ontwerpen van zijn analytische machine. Jij woonde met jouw gezin in Ockham Park, in een Schots landgoed aan Loch Torridon in Ross-shire en in Londen. Jullie huwelijksreis ging naar Worthy Manor in Ashley Combe, nabij Porlock Weir, wat later jullie zomerverblijf werd.

Jij had diverse, buitenechtelijke relaties en jij was gokverslaafd, jij wedde op racepaarden. Vanaf 1844 had jij een liefdesrelatie met John Crosse, de zoon van Andrew Crosse. Na jouw overlijden vernietigde John al jouw liefdesbrieven. Jij werd ook onderwezen door de wiskundige Augustus De Morgan, die heilig in jouw genialiteit geloofde. Jij vond de metafysica net zo belangrijk als de wiskunde en jij verbond de wetenschap met de poëzie, de verbeeldingskracht en de intuïtie. In spirituele zin overbrugde jij hiermee de ziel van jouw moeder met de ziel van jouw vader. Onbewust heb jij hun verschillende levensvisies verenigd. Jij werkte lange tijd samen met de bevriende Babbage en zijn/jullie Analytical Engine. Jij ontwierp een algoritme via jouw aantekeningen bij een artikel over de analytische motor van de wiskundige/generaal/graaf/markies Luigi Federico Menabrea, de 7-de premier van Italië. Door jouw baanbrekende intelligentie werd jij de eerste computerprogrammeur van de wereld. Wat jouw vader voor de poézie deed, deed jij voor de wiskunde. Henry Wyndham Phyllips portretteerde jou in 1852 achter de piano, ook al had jij toen veel pijn vanwege jouw baarmoederkanker. Jij poseerde voor hem, omdat Henry's vader Thomas Phyllips jouw vader in 1813 in een Albanese jurk had geschilderd.

Op 30 augustus 1852 verliet William het echtelijke bed, nadat jij hem iets had opgebiecht. Mogelijk iets over jouw bedgeheimen buiten het huwelijk of over jouw gokverliezen. Het contact met William ging toen helemaal verloren, dus het moet wel behoorlijk schokkend zijn geweest. Jij overleed op 27 november 1852 door de bloedingen ten gevolge van jouw baarmoederkanker. Jij werd 36 jaar, net zo oud als jouw vader. Jij bent op jouw verzoek naast jouw vader begraven, in de Church of St Mary Magdalene in Hucknall.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
22 mei 2022


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 2 stemmen 65Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)