Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De revolutionaire dichteres uit Mannheim

(voor Mathilde Blind (1841 - 1896))

Jij bent geboren als Mathilda Cohen op 21 maart 1841 in Mannheim. Jouw ouders waren de bankier Jacob Abraham Cohen en Friederike Ettlinger. Jij was hun oudste kind. Jouw broer Ferdinand Cohen-Blind is op 25 maart 1844 in Mannheim geboren. Kort na zijn geboorte begon jouw moeder een liefdesrelatie met de schrijver/revolutionair Karl Blind. In 1847 zaten jouw moeder en Karl samen gevangen. Zij steunde Karl, ook financieel. Jij had ook 2 halfbroers uit het eerste huwelijk van jouw vader; Meyer Jacob en Max Cohen. Jouw vader overleed in 1848. Karl was betrokken bij de opstand van Baden in 1848-1849. Men wilde een republiek vormen, geleid door Gustav von Struve. In 1850 kregen jouw moeder en Karl de zoon Rudolph, die in juli 1916 overleed. Zij kregen ook de dochter Ottilie, die in 1929 overleed. Na die revolutie gingen jullie naar Parijs en Brussel en in 1852 naar Londen.

Ferdinand ging op zijn 18-de naar Duitsland terug, waar hij aan de Universiteit van Tübingen en de Landbouwacademie van Hohenheim studeerde. Jij nam de achternaam van jouw stiefvader aan en jij studeerde aan het Ladies' Institute in St John's Wood, waar de toekomstige roman- en kinderboekenschrijfster Rosa Nouchette Carey jouw vriendin was. Vanwege jouw vrijdenken werd jij van het Ladies' Institute gestuurd en ging jij naar familie in Zürich. Jij maakte in jouw eentje een wandeltocht door de Alpen. Jij mocht als vrouw niet aan de Universiteit van Zürich studeren en jij had veel contact met de revolutionaire collega's van jouw moeder en stiefvader. Jij kreeg privélessen van de filosoof/historicus Ernst Kuno Fischer, die met zijn schrijfwerk 'Geschiedenis van de moderne filosofie: Descartes en zijn school ect.' Friedrich Nietzsche beïnvloedde. Op 7 mei 1866 probeerde Ferdinand de politicus/kanselier/minister van Buitenlandse Zaken Otto von Bismarck met 5 kogels te vermoorden, wat mislukte. Dat gebeurde op Unter den Linden voor de Russische ambassade. Hij deed dit met een 6-shot Pepperbox-revolver, ontworpen door de wapensmid Casimir Lefaucheux (1802 - 1852).

Vincent van Gogh gebruikte een 7 mm Lefaucheux pinfire revolver voor zijn zelfdoding. Paul Verlaine schoot Arthur Rimbaud in een Brusselse hotelkamer met een 7 mm Lefaucheux revolver in zijn linkerpols. Ferdinand heeft op 8 mei 1866 op het hoofdbureau van de politie zijn halsslagader doorgesneden. Hij werd 22 jaar en hij is in het St. Marien- und St. Nikolai-Friedhof op de Prenzlauer Allee 1 in Berlijn begraven. In een brief aan jou schreef hij: 'Terwijl ik door de bloeiende velden van Duitsland dwaalde, die zo spoedig werden verpletterd onder de ijzeren hiel van de oorlog en het aantal jongeren voorbij zag komen, die hun leven zouden verliezen voor de egoïstische bedoelingen van enkelen, kwam de gedachte heel spontaan om de zaak van zoveel kwaad te straffen, zelfs als dat ten koste van mijn leven ging.'. In 1867 verscheen jouw dichtbundeldebuut bij Claude Lake, opgedragen aan jouw oud-mentor, de revolutionair Giuseppe Mazzini. In St John's Wood had jij ook Karl Marx en de socialist Louis Blanc ontmoet. Door jouw moeder's vriendin Caroline Ashurst Stansfeld was jij voor het vrouwenkiesrecht en radicale ideeën, die jij in jouw poëzie verweefde. Lucy Madox Brown maakte in 1872 een treffend krijtportret van jou.

Jij was lid van de Shelley-specialisten en de dichter/schrijver Richard Garnett was jouw bevriende literair adviseur. Jij publiceerde in het Oxford-tijdschrift 'Dark Blue' en jij recenseerde 15 jaar de hedendaagse literatuur in het tijdschrift 'Athenaeum'. Jij vertaalde het werk van de vrijzinnige protestantse theoloog en schrijver David Friedrich Strauss en jij reisde naar Schotland. Jij schreef biografieën over George Eliot en Madame Roland. In 1881 verscheen 'The Prophecy of St. Oran and Other Poems'. Jij verbleef rond 1885 in Manchester om bij Ford Madox Ford en zijn vrouw Emma Matilda Hill te zijn. Hun dochter Catherine was een kunstenares/model en zij hebben 2 zonen gekregen; Arthur, die 10 maanden werd, en Oliver (1855 - 1874), die door bloedvergiftiging overleed. In 1885 verscheen jouw roman 'Tarantella', die bijna alleen door Richard Garnett werd gewaardeerd. In 1886 verscheen 'The Heather on Fire: A Tale of the Highland Clearances'. Jij vertaalde 'Journal' van Marie Bashkirtseff en jij reisde door Italië en Egypte, ook vanwege jouw slechte gezondheid. In 1891 verscheen 'Dramas in Miniature', in 1893 'Songs and Sonnets' en in 1895 de dichtbundel 'Birds of Passage', wat door de schrijver Enoch Arnold Bennett de hemel in geprezen werd.

Jij overleed op 26 november 1896 in Londen. Jij werd 55 jaar en jij bent in Woking gecremeerd. Jouw as is later in een monument op de St Pancras and Islington Cemetery in East Finchley geplaatst. Ford Madox Brown, die op 6 oktober 1893 overleed, is daar begraven. Lucy Madox Brown overleed op 12 april 1894 door tuberculose in het Hotel Victoria in Sanremo. Zij werd 50 jaar en zij is in de Cimitero Monumentale della Foce begraven. Het monument voor jou is opgericht door jouw vriend, de Joodse chemicus/industrieel Ludwig Mond, getrouwd met zijn nicht Frederike Löwenthal, met wie hij de kinderen Robert en Alfred kreeg. Het monument is door de beeldhouwer Édouard Lantéri ontworpen.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
31 mei 2022


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 68Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)