Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Als een psychotische spooktrein

(voor Stefan Grabinski (1887 - 1936))

Jij bent geboren op 26 februari 1887 in Kamianka-Buzka, in de provincie Lviv te Oekraïne, maar destijds te Polen. Deze plaats ligt aan de Bug-rivier. Jouw vader was de lokale rechter Dionizos Grabinski. In jouw jeugd leed jij aan diverse ziekten. In bed las jij veel en kweekte jij een voorliefde voor mystiek en duistere fantasieën. Jij leefde nogal teruggetrokken en na het overlijden van jouw vader verhuisden jullie naar Lviv. Jouw moeder was de muzieklerares Eugenia van Czubków. Jij had drie zussen. Als kind raakte jouw arm verwond en adviseerden de artsen een amputatie, maar een lokale genezer redde jouw hand, wat jij een mysterieus verschijnsel vond zijn en waardoor jij een hiernamaalsobsessie ontwikkelde.

Jullie woonden in Sambor aan de Dnjestr, waar jij naar het gymnasium ging. In 1905 voltooide jij in Lviv jouw middelbare school. Van 1905 tot 1911 studeerde jij klassieke Poolse literatuur en filologie aan de Universiteit van Lviv, de Jana Kazimierza Uniwersytet, opgericht in 1661. In 1906 begon jij korte verhalen te schrijven, die door jouw moeder gelezen en bekritiseerd werden. Tijdens jouw studie ontdekte jij, dat jij tuberculose had. In 1909 verscheen jouw eerste werk, enkele novellen, in eigen beheer. Dit was onder het pseudoniem Stefan Zalny en het had geen succes. Daarna was jij leraar Pools op middelbare scholen in Lviv. In 1914-1915 was jij in Oostenrijk. Jij reisde ook naar Italië en Roemenië.

Ergens tussen 1917 en 1921 ben jij met de muzieklerares Kazimiera Korwin-Gasiorów getrouwd, met wie jij twee dochters kreeg. Van 1917 tot 1927 was jij leraar in Przemysl, waar het kasteel Kazimir staat. Op 21 augustus 1918 overleed jouw zus Marja z Grabinskich Czaykowska, die op 10 april 1892 is geboren. Marja/Maria was een dichteres en zij werd 25 jaar. Een jaar eerder was jullie zus Slawci overleden. Ook door tuberculose. Marja verlangde naar haar zus terug en zij dichtte: 'Mijn ziel, hongerig en hongerig naar hopeloosheid, treurde, het scheurt in jouw voetsporen, het is slecht voor mij: neem mij mee! Jij komt hier bij mij terug, jij bent altijd bij mij. Zodra mijn vleugels 's nachts wiegen, stroom jij door de wolken op een geheim pad, om mij te omhelzen met jouw adem van stilte. O, wie kent de zoetheid van de kus van een zuster, die ik bij mij voel zonder te zien?'. Marja is in de dorpsbegraafplaats in Vinnyky bij Lviv begraven. In 1921 verscheen haar dichtbundel 'Mijn levensbloem'.

Jouw werk werd beïnvloed door een erfelijke tuberculose en een vurige religiositeit uit jouw studententijd. In 1918 verscheen de verhalenbundel 'Op de Heuvels van Rozen', die wel succes had. Deze bundel werd door de decadente schrijver/criticus Karol Irzykowski zeer gewaardeerd en jullie werden goede vrienden. Karol steunde jouw schrijverschap. Hij is geboren op 23 februari 1873 in Blazkowa. In 1919 brak je pas goed door met de verhalenbundel 'Demon van Beweging', over de spoorwegomgeving. In 1920 volgde de verhalenbundel 'De gekke zwerver', in 1922 de verhalenbundel 'Boek van Vuur' en in 1930 de verhalenbundel 'Passie'. Jij schreef vaak surrealistisch en expliciet erotisch. Jij wist veel van magie, parapsychologie en demonologie. Jij was een verwoed pantheïst en bezeten van christelijke mystiek, oosterse religieuze teksten, theosofie, occultisme en demonologie. In 1924 verscheen jouw debuutroman 'Salamander'. In 1926 verscheen de roman 'In de Schaduw van Baphomet', in 1928 de roman 'Het klooster en de zee' en in 1936 de roman 'Eiland van Itongo'.

Jouw werk wordt bevolkt door incubi, demonische verleidsters, heksen, dubbelgangers, diverse geesten en mysterieuze boodschappen uit de onderwereld. In jouw verhaal 'Saturnin Sektor' uit 1920 schrijf je: 'Ik ben nog steeds moe van eindeloze, eentonige wegen, die nergens heen leidden. Daarom ben ik geen volmaakte geest, maar een 'krankzinnig mens', iemand die bij normale mensen medelijden, minachting of angst opwekt. Maar ik klaag niet. Zelfs op deze manier ben ik beter af dan mensen met een gezonde geest.'. Jij beïnvloedde de Poolse dichter/schrijver Wiktor Bruno Zysman, die op 17 september 1938 in Moskou werd vermoord, tijdens de Grote Terreur van Stalin en zijn handlangers. Hij werd 37 jaar. Zijn eerste vrouw Klara Arem werd ook vermoord en zijn tweede vrouw Anna Berzin zat 17 jaar in Sovjet-gevangenissen. In 1931 verscheen jouw essay 'De prins der fantasten', over Edgar Allan Poe. Jij hield veel van treinen en jij overwoog een tijd om bij de spoorwegen te gaan werken. Jij was verbitterd, omdat jij tijdens jouw leven als schrijver nooit de erkenning in Polen kreeg. Jouw tuberculose verergerde en jij moest langere tijd behandeld worden.

In 1931 ging jij naar het kuuroord Brzuchowice, waar jij door jouw moeder werd verzorgd. Jij raakte steeds meer in de vergetelheid. Jouw kinderen vermeden jou uit angst voor besmetting. Vanwege jouw slechte gezondheid kon jij niet meer schrijven. Jouw meeste vrienden lieten jou in de steek en jij was extreem arm geworden. Op 12 november 1936 overleed jij door tuberculose in Lwów, Lviv. Jij werd 49 jaar en jij bent in de Janowski/Yanivsky Begraafplaats op de Tarasa Shevchenko-straat 128 en aan de Yeroshenka-straat in Lviv begraven. In 2022 werd de locatie van jouw graf ontdekt en werd er een nieuw en waardig monument op geplaatst.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
25 juni 2022


Geplaatst in de categorie: idool

3.8 met 4 stemmen 58Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)