Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Zo'n fantastisch lesbisch stel!

(voor Eva Gore-Booth (1870 - 1926))

Jij bent geboren als Eva Selina Laura Gore-Booth op 22 mei 1870 in het Lissadell House te County Sligo. Jouw ouders waren Sir Henry William (1843 - 1900) en Lady Georgina Gore-Booth uit Lissadell, ooit verbonden met de Drumcliff Monastery uit 574. William Butler Yeats is bij de St Columba's Church in Drumcliff begraven. Lissadell House was zijn vakantiehuis. Jouw ouders kregen 5 kinderen; Constance Georgine (1868 - 1927), Josslyn (1869 - 1944), Mabel (1874 - 1955), Mordaunt (1878 - 1958) en jij. Jouw opa Sir Robert Gore-Booth, 4th Baronet, (1805 - 1876) ging in 1833 in Lissadell House wonen. Jouw moeder werd geboren als Georgina May Hill van Tickhill Castle. Yeats was een jeugdvriend van jullie en hij kwam vaak op bezoek. Jouw zus Constance Georgine werd een Sinn Féin-politica, revolutionair, Iers nationaliste en suffragette. Met haar man, graaf Casimir Dunin Markievics, kreeg zij de dochter Maeve (1901 - 1962). Yeats beïnvloedde jullie artistiek en politiek. Jouw vader was een poolreiziger en avonturier.

Jij raakte betrokken bij de arbeidersbeweging en het vrouwenkiesrecht. Constance en jij hadden diverse gouvernantes, zoals Miss Noel, die later over jouw jeugd heeft geschreven. Jij leerde Frans, Duits, Latijn en Grieks. Jouw oma Lady Frances Hill heeft jouw liefde voor de poëzie ontwikkeld. Jij leed onder de armoede buiten jullie rijkdom. In de Ierse hongersnoodwinter van 1879 kwamen de uitgehongerde huurders bij jullie om voedsel en kleding bedelen. Jij leed aan Weltschmerz en jij voelde jezelf verantwoordelijk voor de onrechtvaardige ongelijkheden. Jouw moeder begon een handwerkschool voor vrouwen in Lissadell, waardoor de vrouwen 18 shilling per week verdienden. Dit inspireerde jou tot de inzet voor vrouwenkiesrecht en vakbondswerk. In 1894 ging jij met jouw vader op reis door Noord-Amerika en West-Indië. In 1895 reisde jij met jouw moeder, Constance en jouw vriendin Rachel Mansfield door Europa. In Venetië kreeg jij een ademhalingsaandoening. In 1896 was jij in de villa van de schrijver George Macdonald en zijn vrouw Louisa Powell in Bordighera om te herstellen van jouw tuberculose. In dat pension ontmoette jij de Engelse Esther Roper, die jouw levenslange metgezellin/minnares werd.

Esther was de secretaresse van de Manchester National Society for Women's Suffrage. Zij was ook in het pension van de Macdonald's om van tuberculose te herstellen. In 1896 vertelde men jou, dat jij bijna door tuberculose was overleden. Esther is geboren op 4 augustus 1868 nabij Chorley. Haar ouders waren Edward en Annie Roper. Edward was een fabrieksknecht en later een missionaris. Esther studeerde Latijn, Engelse literatuur en politieke economie aan het Owens College in Manchester, waar later de lesbische schrijfster Jeanette Winterson ook studeerde. Jullie gingen samen in een goedkoop rijtjeshuis aan Platt Lane in Rusholme, Manchester, wonen. Daar ligt ook Platt Fields Park. Makkelijk te veranderen in Plath Fields Park om Sylvia Plath te eren. In Manchester hielp jij de werkende vrouwen. Jij was lid van de National Union of Women's Suffrage Societies en jouw werk kreeg van 1899 tot 1913 vooral erkenning in de katoensteden van Lancashire. In 1898 verscheen jouw dichtbundeldebuut 'Poems' en in 1904 verschenen 'Unseen Kings' en 'The One and The Many'. Yeats was sterk door jouw poëzie geraakt. In 1905 verscheen 'The three resurrections and the Triumph of Maeve', met duidelijk lesbische ingrediënten.

Jullie hielpen bloemenverkoopsters, circusartiesten, barmeisjes en kolenmijnwerksters hun hachelijke posities te verbeteren, o.a. met het blad 'Women's Labour News'. In 1906 verlieten jullie de Women's Social and Political Union van Emmeline Pankhurst en haar dochters Christabel Harriette en Estelle Sylvia. In 1913 verhuisden jullie voor jouw gezondheid naar Londen. In 1916 hebben jullie samen met de transgender schrijfster/advocaat Irene Clyde/Thomas Bati het feministische tijdschrift voor genderstudies 'Urania' opgericht. Ook met Dorothy Helen Cornish en Jessey Wade. Jij was redactrice van 'Urania' en jij schreef gedichten over vrouwen, die van vrouwen houden. De naam 'Urania' verwijst naar homoseksualiteit. Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren jullie bekende pacifisten en werkten jullie voor de Women's International League for Peace and Freedom. Het hoofdkantoor van dit WILPF zit in Genève. Het WILPF is in 1915 opgericht door Laura Jane Addams, barones Marian Emily Ellis-Cripps, Emily Greene Balch en Margaret E. Dungan. Vrouwen naar mijn hart. De huidige secretaris-generaal is de mensenrechtenadvocate Madeleine Selina Rees, OBE. Twee bekende, Nederlandse leden waren Cornelia Ramondt-Hirschmann en de Joodse, geweldloze verzetsstrijdster/pacifiste Selma Meyer. Selma overleed op 11 februari 1941 door buikvliesontsteking in het Jüdisches Krankenhaus der Gemeinde zu Berlin. Zij werd 50 jaar en zij is in de Joodse Begraafplaats Weissensee begraven.

Enkele weken na de Paasopstand in april 1916 ging jij met Esther naar Dublin en wist jij de doodstraf van jouw zus Constance uit te stellen en in levenslang om te zetten. Constance werd door gratie in 1917 vrijgelaten. Jij voerde campagne voor de afschaffing van de doodstraf en voor gevangenishervormingen. Jij was ook tegen de doodstraf voor de dichter/nationalist Sir Roger David Casement, die op 3 augustus 1916 in de Pentonville Prison in Londen via ophanging is vermoord. Hij werd 51 jaar en hij is in de Glasnevin Cemetery in Noord-Dublin begraven. Daar is Constance ook begraven. Zij overleed op 15 juli 1927 na twee blindedarmoperaties en zij werd 59 jaar. Jij overleed op 30 juni 1926 door kanker in jouw huis in Hampstead. Jij werd 56 jaar en jij bent in de St John-at-Hampstead Cemetery begraven. Esther overleed op 28 april 1938 door hartfalen bij jullie Hampstead-huis. Zij werd 69 jaar en zij is bij jouw overblijfselen begraven. Op jullie grafsteen staat een citaat van Sappho: 'Life that is Love is God'. De schrijfster Eleonora Farjeon is ook op St John's Cemetery Hampstead begraven. Zij schreef in 1931 de beroemde, christelijke hymne 'Morning Has Broken', geïnspireerd door het dorp Alfriston. De hymne is door Cat Stevens zeer succesvol op muziek gezet.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
12 juli 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 58Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)