Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De Finse hogepriesteres van Casa Bianca

(voor Ellen Thesleff (1869 - 1954))

Jij bent geboren op 5 oktober 1869 in Helsinki. Jouw vader Alexander August Thesleff (1838 - 1892) was een werktuigkundige en directeur van de Algemene Raad voor Civiele Techniek. Hij behoorde tot de landgoederenfamilie Thesleff in Vyborg en hij was een amateurschilder, die jou als eerste schilderles gaf. Jouw moeder was Emilia Mathilda (Lilli) Sanmark. Jij was de oudste van vier dochters en 1 zoon. Jouw zus Gerda (1871 - 1939) was een keramiste, geboren op 15 augustus 1871 in Helsinki. Zij was een leerlinge van de keramist/schilder Alfred William Finch en zij werkte o.a. samen met de keramiste Elin Ingeborg Juselius. Samen met Gerda maakte jij lange reizen naar Italië. Zij werkte ook bij het ontwerpbedrijf Arabia, opgericht in 1873. Jij hebt jouw zus Thyra Elisabeth (1880 - 1959) in 1892 geportretteerd, Munch-achtig en met gesloten ogen. Jouw broer Rolf is geboren op 28 mei 1878 in Kuopio. Hij was een diplomaat en doctor in de filosofie. In 1903 trouwde hij met Greta von Frenckell, die van adel was. Greta was een schrijfster, literatuurwetenschapper en eredoctor in de filosofie. En er was jouw zus Harriet (1906 - 1993).

Bij jullie thuis werd er aan muziek gedaan. Jij zong en jij speelde piano. Van 1872 tot 1884 woonde jij grotendeels in Kuopio, op de hoek van Tulliportinkatu en Puusepänkatu. Jullie hadden ook het familiehuisje 'Pikku-Kummu' in Kumpusaari in het meer Kallavesi. Jij hield erg veel van de landschappen in de provincie Häme, in Murole, waar jullie familieboerderij was, die in 1898 is verkocht. Aan de oevers van de stroomversnellingen van de Muroleenkoski werd jouw Casa Bianca gebouwd, waar jij woonde en werkte, vaak samen met jouw familieleden. Er werd gefeest en er werd armoede geleden. Jullie leefden voornamelijk van de vis uit de rivier en van bosvruchten. Er kwamen eens bedelaars aan de deur, maar toen ze zagen hoe mager Gerda en jij waren en hoe armoedig het er binnen was, dropen zij snel af. Later werd Italië jouw tweede vaderland. Van 1885 tot 1887 studeerde jij aan de Adolf von Becker Academie in Helsinki, net als Helene Schjerfbeck en Akseli Gallen-Kallela. Van 1887 tot 1889 studeerde jij aan de Tekenschool van de Finse Kunstvereniging in de wijk Vallila te Helsinki, nu op Kaikukatu 4A. Vervolgens kreeg jij les van Gunnar Berndtson, die op 9 april 1895 in Helsinki door syfilis overleed en 40 jaar werd. Zijn vrouw was Hedvig Olga Beatrice, die van adel was. Hij ging vaak met zijn jonge modellen en leerlingen naar bed.

Van 1891 tot 1894 studeerde jij aan de Académie Colarossi in Parijs en kreeg jij les van Gustave Courtois en Pascal Dagnan-Bouveret. In 1891 kreeg jij veel lof voor jouw schilderij 'Echo' (Kaiku). Op 1 augustus 1892 overleed jouw vader in Murole, in de Ruovesi Municipality in Pirkanmaa. Hij werd 54 jaar. Jij bent door Édouard Manet beïnvloed. In Parijs had jij veel contact met de homoseksuele schilder Knut Magnus Enckell, die op 27 november 1925 in Stockholm overleed. Hij werd 55 jaar en hij is in Hamina begraven. Jij omarmde het symbolisme. In 1894-1895 maakte jij met potlood en sepia-inkt een beroemd geworden zelfportret, wat verinnerlijking uitstraalt. In 1904 was jij in München en maakte jij kennis met de productie van de Falanx-groep en Wassily Kandinsky. Daarna reisde jij verder naar Italië en omarmde jij het expressionisme. Jij schilderde in de heuvels rond Florence en langs de Arno. Er zijn overeenkomsten van Kandinsky's werk met jouw werk. In 1905-1906 gebruikte jij sterke kleuren; geel, groen, blauw en paars. In Italië, waar jij vanaf 1906 grotendeels verbleef, woonde jij 's zomers in Florence en 's winters in Forte dei Marmi. Jouw vriend en mentor vanaf 1907, de theatervernieuwer/acteur Edward Gordon Craig, stimuleerde jou om houtsnijwerk te maken. Gordon was de zoon van Lady Alice Ellen Terry en de architect Edward Godwin. Gordon was getrouwd met Helen Mary Gibson, met wie hij 5 kinderen kreeg. Met de violiste Elena Meo kreeg hij 3 kinderen. Met de danseres Isadora Duncan kreeg hij de dochter Deirdre Beatrice (1906 - 1913). Deirdre verdronk samen met Gordon's zoon Patrick Augustus en de oppas. Met de dichteres Dorothy Neville Lees kreeg Gordon de zoon Davidino, met de actrice Jess Dorynne kreeg hij de dochter Kitty en met de secretaresse/vertaalster Daphne Woodward kreeg hij een dochter.

In Finland had jij een familielandgoed in Murole, Ruovesi. Jij bent nooit getrouwd, al was jij wel een superknappe vrouw, zij het behoorlijk melancholisch en eenzaam om de eenzaamheid, want dat had jij nodig voor de tijd en de concentratie voor jouw kunstwerken. Jij exposeerde o.a. in Moskou, Sint-Petersburg, Kopenhagen, Göteborg, Oslo en Milaan. Op 15 juli 1919 overleed jouw moeder in Helsinki. Jouw broer Rolf gaf jou zakelijk advies en hij deed de verkoop en de organisatie. Jouw zus Gerda, een fysiotherapeute, was ook ongetrouwd en zij woonde met jou samen. Gerda deed jouw huishouden en de dagelijkse boodschappen. In de winters vonden de dorpelingen Gerda en jou zelfs griezelig. De vier dochters van Thyra waren ook belangrijk voor jou. Jij zwierf door de bossen, velden en weiden rond Murole. Casa Bianca is in de jaren 60 vernietigd, al zijn er wat elementen bewaard gebleven. Jij roeide ook graag naar een eiland in een meer om daar te schilderen. Jouw enige vriendin in Murola was Sophie Emmy Ulrika von Kraemer (1874 - 1956), de vrouw van Alexander Aminoff, met wie zij 5 kinderen kreeg. In 1928 maakte jij muurschilderingen in het herenhuis van Hans Aminoff. Jouw vriendin, de kunst- en keramiekschilderes Sigrid Maria Granfelt, bezocht jou in Casa Bianca. Dan gingen jullie samen schilderen. Sigrid was ook een boerin en van 1910 tot 1940 was zij de eigenares van de Husö-boerderij in Bergö. Sigrid overleed op 29 maart 1942 in Helsinki en zij werd 73 jaar. Op 16 augustus 1938 overleed jouw broer Rolf in Kopenhagen. Jouw zus Gerda overleed op 25 oktober 1939 in Kauniainen Municipality, Uusimaa. Zij werd 68 jaar.

In Helsinki woonde jij nabij de haven en het marktplein. De laatste jaren woonde jij in het Lallukka Artists' Home, incluis een eigen atelier. In de herfst van 1952 werd jij bij een halte op Apollonkatu in Helsinki door een tram aangereden. Jij brak jouw dijbeen en jij kon niet meer naar jouw huis terug. Jouw laatste tijd verbleef jij in diverse ziekenhuizen. Jij overleed op 12 januari 1954 in Helsinki, op het eiland Kulosaari. Jij werd 84 jaar en jij bent in het familiegraf in de Hietaniemi Begraafplaats begraven, met de namen op een obelisk gegraveerd.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
12 augustus 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 49Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)