Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De bohémienne met paranormale leeuwenmoed

(voor Iris Tree (1897 - 1968))

Jij bent geboren op 27 januari 1897 in Londen. Jouw vader was Sir Herbert Draper Beerbohm Tree, geboren op 17 december 1853 in Londen. Hij was theaterregisseur en toneel- en filmacteur. Op 28 april 1897 opende hij Her Majesty's Theatre. Hij heeft in 1904 de Royal Academy of Dramatic Art opgericht. Hij produceerde o.a. het komische toneelstuk 'A Woman Without Meaning' uit 1893 van Oscar Wilde. Hij was de halfbroer van de schrijver/parodist Sir Max Beerbohm, die met de Joodse actrice Florence Kahn en met de Joodse secretaresse/vertaalster Elisabeth Jungmann getrouwd was. Elisabeth was korte tijd de secretaresse van T.S. Eliot. Max woonde in Rapallo, waar Gordon Graig zijn buurman was. Jouw vader was de overgrootvader van de begenadigde muzikant Alan Parsons. Jouw moeder was Helen Maud Holt (1858 - 1937). Jouw vader had zeven buitenechtelijke kinderen, o.a. de filmregisseur Sir Carol Reed met als zijn moeder May Pinney. Jouw oudere zus Viola is geboren op 17 juli 1884 in Londen. Zij was actrice, zangeres en (toneel)schrijfster. Zij trouwde in 1912 met de dramacriticus Alan Parsons, die in 1933 overleed en 44 jaar werd. Viola en Alan kregen samen 2 zonen, o.a. de acteur Ian David, en de dochter Virginia Penelope. Jouw tante Constance Mary Beerbohm was een schrijfster.

Jouw zus Felicity is geboren op 7 december 1894 in Chelsea, Londen. Zij trouwde op 10 november 1915 met Sir Geoffrey Cory-Wright, 3rd Baronet Cory-Wright. Zij kregen samen 5 zonen; Anthony, Michael, David, Jonathan en Mark. Anthony en Jonathan werden in de Tweede Wereldoorlog vermoord. Felicity was de minnares van de Labour-politicus Hugh Gaitskell. Jouw oom Julius Beerbohm was een ontdekkingsreiziger/ingenieur/reisschrijver, die op 21 april 1906 overleed en 51 jaar werd. Julius was getrouwd met Evelyn Younghusband, met wie hij 2 kinderen kreeg; Clarence Evelyn (1885 - 1917), die in de Eerste Wereldoorlog is vermoord, en Marie Marguerite. Julius is door Anders Zorn geschilderd en zijn halfzus Agnes Mary was met Walter Sickert bevriend. Agnes stond model voor 'Fancy Dress' uit 1906 van Walter. Jij was het model van Augustus John, Duncan Grant, Vanessa Bell, Roger Fry en Amedeo Clemente Modigliani, die jou in 1916 schilderde. Jacob Epstein heeft in 1915 een bronzen buste van jou gemaakt, met een goudkleurig bebop kapsel. Jij had jouw haar in een trein afgeknipt en achtergelaten, wat samen met andere gedragingen als schandalig werd gevonden, maar daar had jij maling aan. Man Ray heeft jou vaak gefotografeerd. Jij was bevriend met de schrijfster Nancy Clara Cunard en jij acteerde samen met Lady Diana Olivia Winifred Maud Cooper.

Jij studeerde aan de Slade School of Art en in december 1916 verschenen er gedichten van jou in de bloemlezing 'Wheels' van de dichteres/critica Lady Edith Louisa Sitwell, de schrijver Sir Francis Osbert Sacheverell Sitwell en de schrijver/criticus Sir Sacheverell Reresby Sitwell. Ook met werk van o.a. Helen Rootham, Nancy Cunard, Aldous Huxley en Wilfrid Owen. Het verscheen bij B.H. Blackwell in Broad Street, Oxford. Sir Francis Osbert was homoseksueel en zijn geliefde/metgezel was David Stuart Horner, een schrijver van misdaadromans. Francis had een affaire met de kunstcriticus Adrian Stokes en David had een affaire met Vicomte Bernard d'Hendecourt. David's oudere broer Maurice Stuart Horner (1893 - 1943) werd vermoord en de zaak is niet opgelost. Maurice werd op 2 april 1943 in zijn vrijstaande huis op 6 Maurice Walk in Finchley op zijn hoofd geslagen, waardoor hij een schedelbreuk kreeg en op 5 april 1943 overleed. Zijn vrouw werkte 's nachts en hij had homoseksuele contacten. Men vermoedde dat de dader een Canadese soldaat was. Hij werd 49 jaar en hij is in de St Andrew Churchyard in Mells begraven. Edith, die bij de homoheren Francis en David in Castello di Montegufoni woonde, had een hekel aan David. Edith's gouvernante was Helen Rootham, met wie zij samenwoonde. Edith was o.a. verliefd op de homoseksuelen Siegfried Sassoon en Pavel Tchelitchew.

Op 2 juli 1917 is jouw vader in Londen overleden. Jouw poëzie verscheen ook in de 'Wheels' van 1917, 1918 en 1919. In 1919 verscheen jouw dichtbundeldebuut 'Poems'. Jij trouwde met de New Yorkse schilder/abstract fotograaf/interieurontwerper Edwin Curtis Moffat, geboren op 11 oktober 1887 in Londen. Na de Eerste Wereldoorlog woonden jullie in Londen, waar Edwin in 1925 een fotostudio opende. Hij werkte samen met Man Ray en Sir Cecil Walter Hardy Beaton, die Sir Osbert Sitwell als mecenas had. Sir Cecil woonde vanaf 1947 in het Reddish House in Broad Chalke, waar hij o.a. zijn geliefde Greta Garbo ontving. Hij was biseksueel. Op 18 februari 1918 werd in Havana jullie zoon Ivan Romilly Moffat geboren. Jullie woonden in Amerika en Australië en in 1926 verhuisden jullie naar Londen terug. Ivan ging naar de Darlington Hall School bij Totnes. Hij werd een scenarioschrijver en filmproducent. Hij trouwde met Natasha Sorokin, met wie hij de dochter Lorna kreeg. Hij had een affaire met Lady Caroline Blackwood, met wie hij de dochter Ivana kreeg. Hij hertrouwde met Katharine Smith, met wie hij 2 zonen kreeg, Jonathan en Patrick. Hij was bevriend met Sartre en De Beauvoir.

In 1925 speelde jij in Amerika in het toneelstuk 'The Miracle'van Karl Vollmöller. In 1927 verscheen jouw dichtbundel 'The Traveller and Other Poems' bij Boni & Liveright. Edwin en jij zijn in 1932 gescheiden. Jij ontmoette de acteur/graaf Friedrich von Ledebur, met wie jij in 1934 in NYC hertrouwde. Jullie zoon was Christian Dion (1928 - 2018). Friedrich was officier van de Oostenrijkse cavalerie geweest. Samen met Friedrich en Ivan zwierf jij als echte zigeuners door Californië. Edwin hertrouwde op 16 april 1936 in Londen met Kathleen Allan. In 1938 werd hun dochter Penelope geboren. Op 15 november 1938 overleed jouw zus Viola in Londen. Edwin overleed in 1949 in Edgartown op Martha's Vineyard. In de film 'Moby Dick' uit 1956 van John Huston speelde jij de Bijbelvrouw. In 'La Dolce Vita' uit 1960 van Fellini speelde jij jezelf. In 1966 verscheen jouw derde en laatste dichtbundel 'The Marsh Picnic' bij The Rampant Lions Press in Cambridge van de ontwerper/drukker Will Carter, met een inleiding van John Betjeman. De eerste druk telde 300 exemplaren.

Jij overleed op 13 april 1968 in Londen. Jij werd 71 jaar en jij bent in de St John-at-Hampstead Churchyard begraven. Jouw vriendin, de schrijfster Daphne Winifred Louise Vivian-Fielding (1904 - 1997), publiceerde in 1974 'The Rainbow Picnic', een korte biografie over jou. Daphne was met Henry Thynne, burggraaf Weymouth, en de majoor/schrijver Alexander Wallace Fielding getrouwd geweest. Met Henry kreeg zij 5 kinderen. Ivan overleed op 4 juli 2002 door een beroerte in Los Angeles.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
14 augustus 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 57Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)