Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Van bijbelverkoopster tot deftige dame

(voor Barbara Baynton (1857 - 1929))

Jij bent geboren als Barbara Jane Lawrence op 4 juni 1857 in Scone, New South Wales. Jouw ouders waren de Ierse premie-immigranten in de Royal Consort, de timmerman John Lawrence en Elizabeth Ewert. Jij was hun zevende kind en toen jij 3 jaar was, kreeg jouw moeder nog een zoon, maar niet van jouw vader. Jij zei, dat jij in 1862 geboren was en dat jouw ouders Penelope Ewert en kapitein Robert Kilpatrick van de Bengal Light Cavalry waren. John en Elizabeth kwamen op 9 november 1840 vanuit Londonderry in Sydney aan. In 1866 verhuisden jullie naar Murrurundi. Jij bent thuis opgeleid en jij hield van Charles Dickens en de Russische schrijvers. Jij was een gouvernante bij de familie Frater in Merrylong Park, ten zuiden van de wijk Quirindi. Daar heb jij de selector (keuzemaker) Alexander Hay Frater junior ontmoet. Op 24 juni 1880 ben jij in de Tamworth Presbyterian Church met Alexander Frater getrouwd. In 1881 verhuisden jullie naar de wijk Coonamble, waar jullie 2 zonen en 1 dochter kregen; Robert, Alec Hay en Elizabeth Penelope (Penny). Alec Hay is op 3 november 1881 in Coonamble geboren. Penelope is geboren op 4 juni 1885 in Coonamble.

In 1887 ben jij door Alexander in de steek gelaten en is hij er met jouw nichtje Sarah Glover vandoor gegaan. Jij verhuisde naar Sydney, waar jij langs de deuren ging om bijbels te verkopen. Op 4 maart 1890 ben jij officieel van Alexander gescheiden. Op 5 maart 1890 hertrouwde jij met dr. Thomas Baynton, een 70-jarige, gepensioneerde chirurg met literaire vrienden. Jullie kochten het imposante huis 'Fairmont' in Sydney. Op een foto van rond 1892 is te zien hoe knap jij was, in dubbele zin. Op 12 december 1896 publiceerde jij het korte dramaverhaal 'The Chosen Vessel' in 'The Bulletin'. Het gaat over een jonge outback-vrouw met haar baby in een bushhut. Een swagman breekt 's nachts bij haar in en als zij buiten om hulp zoekt, wordt zij door de swagman verkracht en vermoord. Meerdere korte verhalen volgden. 'The Bulletin' is in 1880 opgericht door de uitgever John Feltham Archibald en de journalist John Haynes, getrouwd met Sarah Belford, met wie hij 5 zonen en 1 dochter kreeg. Zijn tweede vrouw was Mary Duff en zijn derde vrouw was Esther Campbell, met wie hij 1 zoon en 1 dochter kreeg. In 1902 verscheen jouw korte verhalenbundel 'Bush Studies' bij Gerald Duckworth and Company Ltd in Londen, op 3 Henrietta Street. Gerald's vader Herbert Duckworth overleed voor zijn geboorte en zijn moeder Julia Jackson hertrouwde met de biograaf Sir Leslie Stephen, met wie zij 4 kinderen kreeg; Virginia (Woolf), Vanessa (Bell), Julian Thoby, die op zijn 26-ste door de tyfus overleed, en Adrian Leslie. Jouw goede vriend, de schrijver/literatuurcriticus Alfred George Stephens, vond dat 'Bush Studies' een realistisch meesterwerk was, maar de biograaf/bibliograaf Percival Serle vond de opbouw van de details soms overdreven en hij vond dat het gebrek aan humor neigt naar een vertekend beeld van het bushleven.

Thomas en jij kregen samen een zoon, die jong overleed. Op 10 juni 1904 is jouw man Thomas in Sydney overleden. Jij erfde alles en jij investeerde in aandelen, jij handelde in antiek en jij verzamelde zwarte opalen uit het mijnbouwgebied Lightning Ridge. Jij was voorzitster van de Law Book Company of Australasia. Vanaf 1905 verslechterde jouw gezondheid en zat jij diverse keren in kuuroorden en verpleegtehuizen. In 1907 verscheen jouw enige roman 'Human Toll', over het weeskind Ursula Ewart in de Australische bushwereld. Op 2 oktober 1912 trouwde jouw dochter Penelope (Penny) met de politicus/minister/journalist Sir Henry Somer Gullett. In de Eerste Wereldoorlog woonde jij in Engeland. Op 16 december 1914 kregen Penelope en Henry de zoon Henry Baynton Somer (Jo), die later met Ruth Mary Colman trouwde, met wie hij 4 kinderen kreeg. Jij hebt jouw huis op Connaught Square voor de Britse en Australische soldaten geopend. Penelope en Henry kregen ook de dochter Susan Felicity, die de moeder van de actrice/biografe Penelope Beatrix (Penne) Hackfort-Jones werd, die de biografie 'Barbara Baynton - Between Two Worlds' schreef. In 1917 verscheen 'Cobbers', een heruitgave van 'Bush Studies' plus de verhalen 'Trooper Jim Tasman' en 'Toohey's Party'. Jouw zoon Robert Frater was staflid van de Australische middagkrant 'The Sun', die van 1910 tot 1988 bestond, opgericht door Sir Hugh Robert Dixson. Jouw zoon Alec Hay Frater was een kunstenaar, die rond 1918 met Lilian Ann Thomas trouwde en minstens 2 dochters kreeg. Beide zonen zaten in het Britse leger. Sir John Campbell Longstaff heeft jou geportretteerd.

Op 11 februari 1921 trouwde jij met Rowland George Allanson-Winn, 5th Baron Headley, geboren op 19 januari 1855 in Londen. Hij was civiel ingenieur, wegenbouwer in India, bokser en moslimgeleerde. In 1913 werd hij islamiet en werd zijn islamitische naam Shaikh Rahmatullah al-Farooq. In 1914 stichtte hij de British Muslim Society en verscheen zijn boek 'A Western Awakening to Islam'. In 1922 ging Rowland failliet. In januari 1923 publiceerde hij 'The Three Great Prophets of the World', over Mozes, Jezus en Mohammed. Jij bent als Lady Headley niet een moslima geworden. In 1925 kreeg hij de troon van Albanië aangeboden, samen met 500.000 dollar en 50.000 dollar per jaar. Dit weigerde hij en dat was de reden van jullie scheiding. Jij ging naar Melbourne terug en hij hertrouwde met Lady Catherine Headley. Jij liet een huis in de buitenwijk Toorak bouwen, vlakbij jouw dochter Penelope. De inrichting bestond uit Queen Anne en Georgische meubelen. Jij verkocht de inboedel en jij ging naar Engeland om met een schip vol antiek naar Melbourne terug te keren. Jij hield van parels, opalen en mooie kleding. Jij had veel charme, een vlijmscherpe humor, een bijtende tong en een dominante persoonlijkheid. Jij amuseerde en imponeerde de anderen.

Op 28 mei 1929 ben jij in jouw huis in Melbourne door een hersentrombose overleden. Jij werd 71 jaar en jij bent gecremeerd. Jouw as is in het Fawkner Memorial Park begraven. Rowland overleed op 22 juni 1935 in Codford en hij is in de Brookwood Cemetery in Surrey begraven. Lady Penelope (Penny) overleed in december 1960 in Victoria. Alec Hay overleed op 6 juli 1961 in Concord.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
20 augustus 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 59Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)