Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Brian Howe - If You Needed Somebody

Jij bent geboren op 22 juli 1953 in Portsmouth, Hampshire, net als Charles John Huffam Dickens, Sir Walter Besant, de man van Annie Wood, Lady Frances Amelia Yates en Christopher Eric Hitchens. Jij was de zanger van de lokale band 'Shy', die één hitsingle had in Engeland. Jij ging al snel op zoek naar een hardere rockband. Jij was in 1981 korte tijd de zanger van de heavy metal band 'White Spirit'. Pas in juli 2022 verscheen hun tweede album 'Right Or Wrong', met jou als zanger, ontdekt op een cassettebandje met studiodemo's uit 1981. In 1984 was jouw eerste optreden in Amerika met de gitarist Ted Nugent. De producer van Ted Ashley Howe hoorde jou bij Atlantic Records in Londen zingen, waarna jij in NYC leadzanger van Ted Nugent werd, voor het album 'Penetrator'. Jij verdiende veel te weinig, waardoor jij vertrok en een solocarrière nastreefde. Mick Jones van 'Foreigner' bracht jou in contact met Mick Ralphs en Simon Kirke van de supergroep 'Bad Company', in 1973 opgericht door de zanger Paul Rodgers (17 december 1949, Middlesbrough), de gitarist Ralphs, de drummer Kirke en de zanger/bassist Boz Burrell. In het Mayflower Hotel in NYC speelde jij voor het eerst met Mick en Simon.

Paul en Simon kwamen uit de rockband 'Free', opgericht in 1968 in Londen. 'All Right Now' en 'Wishing Well' van Free waren grote hits. Free's gitarist Paul Francis Kossoff overleed op 19 maart 1976 door een longembolie. Paul was zwaar aan de drugs verslaafd. Hij werd 25 jaar en hij is gecremeerd. Zijn grafschrift luidt 'All Right Now'. Paul Rodgers ging verder met de supergroep The Firm en jij werd de nieuwe zanger van 'Bad Company'. Steve Price werd de nieuwe bassist en Greg Dechert deed de keyboards. Jij zorgde meer voor een poprockgeluid en in 1986 verscheen het album 'Fame and Fortune', geproduceerd door Keith Olsen van o.a. 'Foreigner'. In 1987 werd Dechert ontslagen en speelden jullie in het voorprogramma van Deep Purple. In 1988 verscheen het album 'Dangerous Age', geproduceerd door Terry Thomas, die ritmegitaren en achtergrondzang toevoegde en de meeste nummers schreef. Op de hoescover staat een jongen, die een sigaret aansteekt. Voor de tournee kwam Larry Oakes (gitaar, keyboards) erbij en na de tournee vertrokkken Oakes en Price. In juni 1990 verscheen het album 'Holy Water', vooral geschreven door Terry Thomas en jou. De titelsong stond op nummer 1 en 'If You Needed Somebody' op 2. In de zomer van 1990 toerden jullie met 'Damn Yankees' door Amerika.

Op 22 september 1992 verscheen het album 'Here Comes Trouble', met naast de titelsong o.a. 'How About That', 'This Could Be The One', 'What About You', 'Little Angel', 'Hold on to My Heart', 'Brokenhearted' en 'My Only One'. Op de hoescover staat een jongen uitdagend tegen een shopper geleund, met de armen over elkaar en een helm op. Dit was jouw laatste album met 'Bad Company'. Tijdens de tournee werd het live-album 'What You Hear Is What You Get: The Best of Bad Company' opgenomen, wat in 1993 verscheen. Met o.a. 'Feel Like Makin' Love', 'Good Lovin' Gone Bad', 'Can't Get Enough', 'Shooting Star', 'No Smoke Without a Fire' en 'Bad Company', gebruikt in de film van Clint Eastwood over de outlaw Josey Wales. In 1994 verliet jij 'Bad Company'. Jij was jouw bandleden zat. Terry Thomas en jij moesten al het werk doen en Mick en Simon deden alleen maar wrokkig, vooral omdat jij succesnummers schreef. In 1994 werd Robert Hart (1 november 1958, Bournemouth) de derde leadsinger van 'Bad Company'. Met Robert werden de albums 'Company Of Strangers' en 'Stories Told & Untold' gemaakt.

Simon Kirke (28 juli 1949, Londen) is getrouwd met de Iraaks-Joodse Lorraine Dellal, de dochter van de superrijke vastgoedinvesteerder Jack Dellal en de Israëlische stewardess Zehava Helmer. Zij kregen samen 3 dochters; de zangeres/actrice/doula Domino Suzy, de kunstenares/actrice/regisseuse Jemima en de actrice/zangeres Lola. Mick (Michael) Geoffrey Ralphs (31 maart 1944, Stoke Lacy, Herefordshire) schreef samen met Paul het meesterlijke, onvolprezen 'Feel Like Makin' Love'. Jij kreeg 3 kinderen; de zoon Michael en de dochters Victoria en Ella. Plus 3 kleinkinderen; Kira, Alexandria en Aurora.

In 1997 verscheen jouw solo-debuutalbum 'Tangled in Blue', met naast de titelsong o.a. 'I Remember You', 'Touch', 'Just Because', 'How Does It Feel', I Will Find a Way' en 'How It Could Have Been'. In 1998 keerde Paul Rodgers bij 'Bad Company' terug. In 2003 werd 'Tangled in Blue' opnieuw uitgebracht als 'Touch', met een extra song. Boz Burrell overleed op 21 september 2006 in zijn huis in Marbella door een hartaanval. Hij werd 60 jaar. Op 26 februari 2010 verscheen 'Circus Bar', met nieuwe versies van 'How About That' en 'Holy Water'. In maart 2010 zong jij voor de US Forces in Irak en Koeweit, ook al heb jij een hekel aan oorlog. In november 2011 verscheen de EP 'Emotions', met het nummer 'Christmas', geschreven tijdens een eenzame periode in de kersttijd. Op 30 juni 2017 begon een tournee in Zweden, die verder ging naar Noorwegen, Duitsland, Frankrijk en Italië. In 2017 kreeg jij een hartaanval. In 2018 volgde een grotere tournee.

Op 29 juni 2020 verscheen het nummer 'Going Home'. 'Helaas was het erg profetisch!', zei jouw manager Paul Easton. Het was één van de laatste nummers, die jij schreef en opnam. Jij overleed op 6 mei 2020 in jouw huis in Lake Placid, Florida, door een hartstilstand, toen jij op weg was naar een ziekenhuis. Jij werd 66 jaar.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
20 oktober 2022


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 45Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)