Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Verlaten vrouw

(voor Elisabeth Graeme Fergusson (1737 - 1801))

Jij bent geboren op 3 februari 1737 in Horsham, Pennsylvania. Jouw ouders waren Dr. Thomas Graeme en Ann Diggs Keith. Jij was de jongste van 9 of 12 kinderen. Bij jouw geboorte leefden er nog 3 broers/zussen. Jouw zus Ann was 10 jaar ouder en het dichtst bij jou. In jouw jeugd verbleef jij grotendeels in Graeme Park, het familielandgoed op 859 County Line Road in Horsham, buiten Philadelphia, in 1722 gebouwd door luitenant-gouverneur Sir William Keith, 4th Baronet. Jouw ouders trouwden in 1719. Jouw vader was een adviserend arts in het Pennsylvania Hospital op 800 Spruce Street in Philadelphia. In 1719 werd hij door Sir Keith tot marine-officier benoemd. In 1724 werd hij Register General en Master of Changery. Hij was lid van de Provincial Council en het Hooggerechtshof van Pennsylvania. In 1738 kocht hij Greame Park, zijn zomerresidentie. Hij woonde vooral in Carpenter's Mansion in Society Hill, de historische wijk van Philadelphia. Jouw moeder was de stiefdochter van Sir Keith. Zij leerde jou lezen en schrijven. Jij schreef gedichten en jij vertaalde 'Les Aventures de Télémaque, fils d'Ulysse' van François Fénelon, die ook aartsbisschop van Cambrai was.

Op jouw 17-de ontmoette jij William Franklin, de zoon van Bengamin Franklin en een onbekende vrouw. Benjamin's vrouw was Deborah Read. In 1757 zijn William en jij verloofd. William studeerde vanaf 1759 rechten in Londen. Beide families keurden jullie relatie af. Hij studeerde aan de Middle Temple, vooral bij Richard Jackson. Op 22 februari 1760 kreeg hij in Londen de zoon William Temple Franklin. De moeder is onbekend. Er ontstond een misvatting tussen William en jou en William dacht, dat jij de verloving had verbroken. Op 4 september 1762 trouwde William in de St. Georges Church aan Hanover Square in Mayfair, Londen, met Elizabeth Downes. In 1763 gingen zij naar de kolonie New Jersey. Jij dacht nog steeds verloofd te zijn. Jij werd de voogdes en opvoedster van jouw nicht Anna Young, geboren op 5 november 1756 in Philadelphia. Haar ouders waren de koopman/regeringsmedewerker James Young en Jane Graeme. Van hun 4 kinderen overleden er 2 op jonge leeftijd. Anna was hun oudste kind en enige dochter. Anna was 2 jaar, toen haar moeder overleed. Jij hebt Anna en haar broer in Graeme Park opgevoed en opgeleid.

Jij verzorgde een wekelijkse salon in Graeme Park, waardoor Anna en haar broer in contact kwamen met invloedrijke schrijvers. Jij hebt Anna's literaire ambities als dichteres gestimuleerd. Op haar 13-de schreef Anna uit dankbaarheid de 'Ode to Gratitude' voor jou. In 1764 reisde jij op aandringen van jouw moeder naar Londen, omdat haar gezondheid verslechterde. Jij wilde ook loskomen van William, die jou immers had verlaten. In Londen ontmoette jij de schrijver/geestelijke Laurence Sterne, die aan tuberculose leed, en koning George III, getrouwd met koningin Charlotte von Mecklenburg-Strelitz. George leed aan een bipolaire stoornis. Laurence werd in 1767 hevig verliefd op Eliza Sclater, zijn muze en de vrouw van Daniel Draper, een ambtenaar van de Oost-Indische Compagnie. Eliza was zonder Daniel in Londen en zij logeerde bij haar vriendin Anne Goddard, de vrouw van Sir William James, 1st Baronet. Na 3 maanden moest Eliza naar India terug. Met Daniel kreeg zij 2 kinderen, een zoon en een dochter Elizabeth, die zij bij haar opa Charles Whitehill in Worfield achterliet. De zoon overleed in 1768 en hij werd 9 jaar. Laurence schreef de roman 'Sentimental Journey' en 'Journal to Eliza' voor Eliza. Laurence heeft Eliza nooit teruggezien en hij overleed op 18 maart 1768 door tuberculose. Hij werd 54 jaar.

In 1772 ging Anna Young bij haar vader wonen. Met haar pseudoniem Sylvia deelde zij haar gedichten in de literaire kringen. Daniel Draper had inheemse minnaressen en hij verleidde Eliza Sclater's dienstmeisje. In 1773 verliet zij hem en kreeg zij de voogdij over haar dochter. In 1774 ging zij op 3 Queen Anne Street in Londen wonen. Zij werd ernstig ziek en op 3 augustus 1778 is zij in Clifton overleden. Zij werd 34 jaar en zij is in de kathedraal van Bristol begraven, met een monument van John Bacon. In Engeland schreef jij een reisdagboek. Op 26 december 1765 was jij terug in Philadelphia en kort daarna overleed jouw zus Ann Graeme Stedman, volgens jou door een gebroken hart. Jij zorgde voor haar 2 kinderen en jouw bejaarde vader. Jij werd 'de meest geleerde vrouw in Amerika' genoemd. Terug in Graeme Park hoorde jij dat jouw moeder op 15 mei 1765 was overleden. Vanwege haar overlijden en vanwege zijn slechte gezondheid stopte jouw vader met zijn werk als medicus. Jij organiseerde salonbijeenkomsten en jij ontmoette Hugh Henry Fergusson, met wie jij in 1772 in het geheim trouwde, zonder de goedkeuring van jouw vader, die een maand later, op 4 september 1772, overleed. Hij overleed door een hartaanval in de tuin, wat jij zag gebeuren. Hij werd 84 jaar en jij schreef zijn grafschrift:

'De ziel die leefde in dit afbrokkelende stof,
in elke daad was hij bij uitstek rechtvaardig.
Vredig door het leven, zo vredig ook in de dood,
zonder één pijnscheut blies hij zijn adem terug.'

Hugh was een groot deel van het huwelijk in Engeland en Philadelphia, waar hij voor de Engelsen werkte. In 1775 trouwde Anna Young in Graeme Park met Dr. William Smith. Haar vader was er tegen. Zij kregen 3 kinderen. In 1777 overleed Elizabeth, de vrouw van William Franklin, die onder het altaar van de St. Paul's Chapel in Lower Manhattan is begraven. In 1778 ontruimden de Engelsen Philadelphia en ging Hugh naar Londen. Hij smeekte jou om bij hem te komen, maar jij bleef in Pennsylvania.

Op 3 april 1780 overleed Anna Young Smith, mogelijk door de complicaties bij de geboorte van haar derde kind. Zij werd 23 jaar. Na de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog pikte de regering van Pennsylvania Graeme Park van jou af, bewerend dat het eigendom van de vermeende Loyalist Hugh Henry Fergusson was. Jij moest het huis verlaten en jij woonde 2 jaar bij familie en kennissen. Daarna gaf de regering jou Graeme Park terug, waar jij in 1781 naar terugkeerde. In 1791 kon jij het onderhoud niet meer betalen en moest jij Graeme Park verkopen. Jij woonde nog 10 jaar bij jouw vrienden, terwijl jij heel veel schreef en publiceerde. Op 6 februari 1801 overleed de dichteres Annis Boudinot Stockton, die lid van jouw schrijfkring was. Zij is in de Christ Church Burial Ground begraven. Zij correspondeerde met George Washington, die op 30 april 1789 de eerste president van Amerika werd, nog geen twee-en-een-halve eeuw geleden. Op een schilderij van haar wijst de knappe Annis naar haar hart. Jij was ook verbonden met de dichteres/botanica Susanna Wright, de Quaker-dichteres Milcah Martha Moore en haar achternicht, de dichteres Hannah Griffitts. In 1788 trouwde William Franklin met Mary Johnson d'Evelin, een rijke, Ierse weduwe met kinderen.

Jij overleed op 23 februari 1801 in Graeme Park. Jij werd 64 jaar en jij bent aan de zuidkant van het kerkhof van Christ Church op 22-26 North 2th Street in Philadelphia begraven. Jouw ouders waren in die kerk getrouwd. De rector/priester van Christ Church was William White, die ook kapelaan van de Senaat was en presiderend bisschop van de Episcopaalse Kerk van de Verenigde Staten. Met zijn vrouw Mary Harrison kreeg hij 8 kinderen, waarvan er 5 de volwassen leeftijd niet bereikten. William overleed op 309 Walnut Street in Philadelphia. Zijn stoffelijk overschot is in het koor van Christ Church begraven. Jouw vader was goed bevriend met ds. William. William Franklin overleed op 17 november 1813 in Londen. Zijn kleindochter Ellen erfde het grootste deel van zijn kleine landgoed.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
15 november 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 53Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)