Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Jessie Buckley - For All Our Days That Tear The Heart

Jij bent geboren op 28 december 1989 in Killarney, net als de dichteres Eileen Sheehan-Flynn, die in 1963 in het nabijgelegen dorp Scartaglin is geboren. En net als de dichter/toneelschrijver Hugh Kelly, die op 3 februari 1777 in armoede overleed in Londen, waar hij als advocaat faalde en zijn schrijverschap had opgegeven. Hij werd 37 of 38 jaar. Jouw ouders zijn de zangeres/harpiste Marina Cassidy en de bareigenaar/dichter Tim Buckley. Jouw moeder stimuleerde en coachte jou. Jouw jongere broer heet Cillian en hij is of was een alpine gids in Frankrijk. Jouw jongere zussen zijn Eva, Julie en Lily. Jij ging naar de Ursuline Secondary School, een meisjeskloosterschool in Thurles, waar jouw moeder als zangcoach werkte en waar jij in schoolproducties optrad. Jij speelde o.a. Tony in de West Side Story en Freddie Trumper in Chess. Jij studeerde piano, harp en klarinet aan de Royal Irish Academy of Music in Dublin, net als o.a. Moya Brennan van Clannad. Jij bereikte de achtste klas en jij was lid van het Tipperary Millennium Orchestra. Jij volgde zomerworkshops bij de Association of Irish Musical Societies, jij ging naar een harpkamp. Op jouw 17-de ging jij naar Londen om zangeres en actrice te worden. Bij het zoeken naar een toneelschool werd jij bij twee toneelscholen afgewezen.

Jij deed mee met de talentenjacht I'd Do Anything, die een Nancy voor de musical 'Oliver!' zochten. Op 31 mei 2008 zat jij in de finale en werd jij tweede achter Jodie Prenger. In 2008 won jij de AIMS Best Actress Award voor jouw rol als Julie Jordan in de musical 'Carousel'. In 2008-2009 speelde jij Anne Egermans in de musical 'A Little Night Music' in de Menier Chocolate Factory op 53 Southwark Street in Londen, naast o.a. Jeremy John Irons, Hannah Waddingham, Anna Cooke Kendrick, Sierra Boggess, Marc Kudisch en Lady Maureen Lipman. Van 7 april tot 25 juli 2009 was 'A Little Night Music' in het Garrick Theatre uit 1889 aan Charing Cross Road. Op 14 september 2008 deed jij in Hyde Park een optreden ter ere van de 60-ste verjaardag van Andrew Lloyd Webber. Jij zong 'I Don't Know How To Love Him' en samen met anderen 'Light at the End of the Tunnel'. Vier dagen later zong jij samen met Aoife Mulholland (1978, Salthill) in de National Concert Hall in Dublin. Jij werkte samen met o.a. Maria Freedman, Sir Timothy Rice en Daniel Boys. In januari 2013 ben jij aan de Royal Academy of Dramatic Art afgestudeerd. Jij speelde in 2013 in 'The Tempest', 'Gabriel' en 'Henry V', in 2015 in 'Wintertale' en in 2021-2022 in 'Cabaret' in het Playhouse Theatre uit 1882 aan Craven Street. In 2013 ben jij aan de Royal Academy of Dramatic Art (RADA) op 62-63 Gower Street in Londen afgestudeerd.

In 2014 speelde jij in de detectiveserie 'Endeavour'. Tussen 2015 en 2017 had jij een liefdesrelatie met de acteur James Geoffrey Ian Norton , geboren op 18 juli 1985 in Londen. Jij ontmoette hem in het Donmar Warehouse, waar jullie samen in het toneelstuk 'Belleville' speelden. James speelde ook in 'War & Peace', maar hij is meer bekend als dominee Sidney Chambers in 'Grantchester'. Hij is nu met de actrice Imogen Gay Poots. In 2016 speelde jij Maria Bolkonskaja in de historische dramaserie 'War & Peace' van de regisseur Tom Harper. Deze film is bijna zes maanden in Rusland en Litouwen opgenomen. In 2017 speelde jij in de dramaseries 'Taboo' en 'The Last Post' (de hoofdrol als Honor Martin) en in de psychologische thriller 'Beast' (de hoofdrol als Moll) en in 2018 speelde jij in de tv-serie 'The Woman in White' (de hoofdrol als Marian Halcombe), naar een mysterieroman van William Wilkie Collins. In 2018 speelde jij ook als Rose-Lynn Harlan de hoofdrol in de musicaldramafilm 'Wild Rose' van Tom Harper. De meeste nummers van de soundtrack zijn door jou gezongen, zoals 'Country Girl', 'Outlaw State Of Mind', 'Born To Run' en 'Boulder To Birmingham'. Je zong op het Glastonbury Festival. In 2019 speelde jij o.a. in de biografische dramafilm 'Judy', over Judy Garland, gespeeld door Renée Zellweger, en in de miniserie 'Chernobyl', wat geen sneer naar Cher is. In 2020 speelde jij koningin Victoria in 'Doolittle', in de spionagefilm 'The Courier', in 'Misbehaviour', naast Keira Knightley, en in de thriller 'I'm Thinking of Ending Things', naar een roman van Iain Reid (1981, Toronto), wiens zus, de schrijfster Eliza Reid (1976, Toronto) de First Lady van IJsland is. Zij trouwde in 2004 met Guoni Thorlacius Jóhannesson, die in 2016 premier werd. Zij kregen samen vier kinderen. Guoni had al een dochter uit een eerder huwelijk met Elín Haraldsdóttir. In 2021 speelde jij in de psychologische dramafilm 'The Lost Daughter' van Margalit Ruth Gyllenhaal, naar een roman van het pseudoniem Elena Ferrante, een samenwerkingsverband van het schrijversechtpaar Domenico Starnone en Anita Raja. Deze film werd op het Griekse eiland Spetses opgenomen. In 2021 speelde jij ook de hoofdrol in de horrorfilm 'Men'. In 2022 speelde jij in de dramafilm 'Women Talking' van Sarah Ellen Polley, naar een roman van Miriam Toews.

Op 17 juni 2022 verscheen het album 'For All Our Days That Tear The Heart', wat jij samen met de muzikant/songwriter/producer/gitaarvirtuoos Bernard Joseph Butler maakte, ex-gitarist van de rockband Suede, geboren op 1 mei 1970 in Stamford Hill, Londen. Hij heeft Ierse ouders uit Dún Laoghaire, Dublin. Naast het titelnummer bevat het album 'The Eagle & The Dove', '20 Years A-Growing', 'Babylon Days', 'Seven Red Rose Tattoos', 'Footnotes On The Map', 'We Walked The Distance', 'We Haven't Spoke About The Weather', 'Nice Regrets', 'I Cried Your Tears', 'Shallow Water' en 'Catch The Dust'. '20 Years A-Growing' is geïnspireerd door het gelijknamige memoiresboek van Maurice O'Sullivan, geliefd door Bernard en jou. 'The Eagle & The Dove' is vernoemd naar een boek van Vita Sackville-West. Jij hebt alles in één, hooguit twee keer opgenomen. Jij hebt vrijwel alles in Ierland zelf opgenomen. Daarna stuur jij één of twee versies naar Bernard door en dat was het. Bernard had een microfoon voor jou gekocht en hij installeerde een simpel interfacesysteem om makkelijk met jou te communiceren. Jij zat op een berg in County Kerry en Bernard was in zijn keuken in Noord-Londen, toen jullie met elkaar spraken. Hij houdt ook van Killarney en het eilandje Valentia, waar hij als kind vakantie vierde. Bernard gaf jou slechts één opdracht: 'Zoek een plek waar je je comfortabel voelt en waar je het meeste kunt en durft te geven. Maakt niet uit waar dat is, zolang je maar uit de badkamer wegblijft. Dat is onwerkbaar. Zet de microfoon op vijftien centimeter afstand van je mond en ga zingen.'. Jij woont het liefste lekker vrij en aan de voet van een berg. Sinds 2022 woon jij in het Engelse graafschap Norfolk.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
17 januari 2023


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 34Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)