Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Elizabeth Fraser - Rilkean Dreams (Rilkean Heart / Half Gifts)

Jij bent geboren als Elizabeth (Liz) Davidson Fraser op 29 augustus 1963 in Grangemouth, Schotland, in 1768 gesticht door Sir Lawrence Dundas, 1st Baronet, die in 1774 in zijn herenhuis op 36 St Andrew Square in Edinburgh ging wonen, het huidige hoofdgebouw van de Royal Bank of Scotland. Jij vond Grangemouth 'een donkere en verstikkende industriestad'. Jouw moeder werkte in een fabriek en jij was de jongste van zes kinderen. Als tiener hield jij van de Sex Pistols, The Birthday Party en Siouxsie and the Banshees. Als tiener had jij eetstoornissen, zoals boulimia. Jij bent seksueel misbruikt door een zwager en mogelijk door jouw vader. Op jouw 16-de moest jij het ouderlijke huis verlaten, omdat jij een punkuiterlijk had. Jij had o.a. een tatoeageportret van Siouxsie Sioux op jouw arm, die jij later weg hebt laten halen.

Op jouw 17-de ontmoette jij Robin Andrew Guthrie, geboren op 4 januari 1962 in Glasgow. Hij is muzikant, songwriter, componist, producer en geluidstechnicus. In 1979 vormde Robin Guthrie samen met de muzikant/bassist Will Heggie in Grangemouth de rockband Costeau Twins. In 1981 werd jij de zangeres/tekstschrijfster van Cocteau Twins. Jij ontmoette hen in de disco 'The Hotel International'. Op 10 juli 1982 verscheen het debuutalbum 'Garlands', met steun van de diskjockey John Ravenscroft (Peel). Met naast de titelsong o.a. 'Wax and Wane', 'Blood Bitch', 'But I'm Not', 'Blind Dunb Deaf', 'Shallow Then Halo', 'The Hollow Men' en 'Grail Overfloweth'. De achtergrondzang op de bonustracks 'Dear Heart', 'Hearsay Please' en 'Hazel' is van Cinder (Cindy) Sharp (1961, Linlithgow). Jij kreeg een liefdesrelatie met Robin Guthrie. Op 24 oktober 1983 verscheen het tweede album 'Head over Heals', met o.a. 'When Mama Was Moth', 'Five Ten Fiftyfold', 'In the Gold Dust Rush', 'The Tinderbox (Of a Heart)' en 'Musette and Drums'. In 1983 deden Robin en jij bij het muziekcollectief This Mortal Coil de cover 'Song to the Siren' van Jeff Buckley. Die uitvoering is een legendarisch juweel.

De muzikant Simon Philip Raymonde volgde Will Heggie op als lid van Cocteau Twins. In 1984 verscheen 'Treasure', met 'Ivo', 'Lorelei', 'Beatrix', 'Persephone', 'Pandora (voor Cindy)', 'Amelia', 'Aloysius', Cicely', 'Otterley' en 'Donimo'. 'Persephone' vind ik werkelijk van een zeer hoog niveau en het vertoont sjamanistische klankelementen. Jouw sopraanstem schittert in al jouw songs. In 1986 verscheen 'Victorialand', met o.a. 'Lazy Calm', 'Whales Tails', 'Feet-Like Fins', 'How To Bring A Blush To The Snow' en 'The Thinner The Air'. In 1986 verscheen ook 'The Moon and the Melodies', met o.a. 'Memory Gongs', 'Sea, Swalloy Me', 'Eyes Are Mosaics', 'She Will Destroy You', 'The Ghost Has No Home' en 'Ooze Out and Away, Onehow'. In 1988 verscheen 'Blue Bell Knoll', met naast de titelsong o.a. 'Carolyn's Fingers', 'Suckling The Mender', 'A Kissed Out Red Floatboat' en 'Elle Megalast Burls Forever'. In september 1989 kregen Robin en jij de dochter Lucy Belle Guthrie, die ook een zangeres is geworden. Op You Tube staan haar nummers 'My Bed Is My Castle', met Mahogany, en 'Rainbow', met Jay-Jay Johanson. Robin was zwaar verslaafd aan de alcohol en de drugs. In 1990 verscheen 'Heaven or Las Vegas', met naast de titelsong o.a. 'Iceblink Luck', 'I Wear Your Ring', 'Wolf in the Breast' en 'Frou Frou Foxes in Midsummer Fires'.

Op 18 oktober 1993 verscheen het zevende studio-album 'Four-Calendar Café', met o.a. 'Evangeline', 'Bluebeard', 'Oil of Angels', 'My Truth', 'Essence', 'Summerhead' en 'Pur'. Tijdens de opname van 'Four-Calendar Café' kreeg jij een zenuwinzinking. Daarna ging jij in psychotherapie en ben jij in 1993 van Robin gescheiden. De muzikale relatie met Robin bleef tot 1998 bestaan. In maart 1996 verscheen het 8-ste en laatste album van Cocteau Twins 'Milk & Kisses', met o.a. 'Rilkean Heart', een eerbetoon aan Jeffrey Scott Buckley, die een liefhebber van Rainer Maria Rilke was. Jeffrey overleed op 29 mei 1997 in Memphis. Hij verdronk in de Wolf River Harbor in Memphis en hij werd 30 jaar. Jij had een korte, intense liefdesrelatie met Jeff, tot kort voor zijn overlijden. Hij was op dat moment verloofd met Joan Wasser. Jeff was manisch-depressief. Zijn vader, de zanger Tim Buckley, overleed door een overdosis heroïne en morfine. Tim werd 28 jaar. Jeffrey was toen 8 jaar. Toen Jeffrey onder de Memphis Suspension Railway zwom, zong hij nog het refrein van 'Whole Lotta Love' van Led Zeppelin. Hij was helemaal aangekleed en hij droeg zijn zware laarzen. Een sterke onderstroom moet hem overmeesterd hebben, terwijl hij vanuit zijn zware depressie zeer roekeloos met zijn leven speelde. Je kunt dat levensgevaarlijke flirtgedrag ook suïcidaal noemen.

Andere songs op 'Milk & Kisses' zijn o.a. 'Violaine', 'Tishbite', 'Calfskin Smack', 'Eperdu', 'Treasure Hiding' en 'Seekers Who Are Lovers', wat betoverend mooi is. Jij hebt samen met Jeffrey het schitterende, gedenkwaardige nummer 'All Flowers in Time Bend Towards the Sun' geschreven en uitgevoerd. Jij werkte samen met het triphopcollectief Massive Attack. Zo zong jij op 3 nummers van hun album 'Mezzanine' uit 1998; 'Teardrop', 'Black Milk' en 'Group Four'. Op 'Teardrop' verving jij Madonna. Jij werkte o.a. samen met Peter Gabriel, de componisten Craig Armstrong, Elliot Goldenthal en Yann Tiersen, The Future Sound of London, Felt, Dif Juz, The Wolfgang Press, Sam Lee, John William Grant, The Insects en Ian Stephen McCulloch, de zanger van Echo & the Bunnymen. Jij werkte mee aan diverse filmsoundtracks, zoals 'The Lord of the Rings', 'In Dreams', de 4-delige dramaserie 'The Nightmare Worlds of H.G. Wells', de 6-delige bovennatuurlijke horrorserie 'The Living and the Dead' en 'The Winter Guest', met Lady Emma Thompson en haar moeder Phyllida Ann Law. Als sopraan weet jij heel hoog te zingen en als tekstschrijfster verzon en verzin jij eigengemaakte woorden. Vanaf 1997 is de drummer Damon Reece jouw partner. Damon is geboren op 16 februari 1967 in Londen. Hij drumde o.a. bij Echo & the Bunnymen en Spiritualized. In 1999 vormde hij in Bristol de rockband Lupine Howl. Hij is nu de drummer van Massive Attack, met als zanger Robert Del Naja. Jullie wonen in Bristol en in 1998 werd jullie dochter Lily Reece geboren. Cocteau Twins ging in 1998 uit elkaar.

In november 2009 verscheen jouw solo-single 'Moses', opgenomen met Damon en de toetsenist Jake Drake-Brockman, een goede vriend van jou, die op 1 september 2009 op het eiland Man door een motorongeluk overleed. Hij werd 53 jaar. Hij was lid van Echo & the Bunnymen. Een eerder lid van Echo & the Bunnymen, de drummer Peter Louis Vincent de Freitas, overleed op 14 juni 1989 in Longdon Green door een motorongeluk. Hij werd 27 jaar. Jake was getrouwd met de fotografe Sally A. Mundy, bekend vanwege haar ijsbloemen. 'Moses' is een eerbetoon voor Jake. In juni 2022 verscheen de EP 'Sun's Signature' bij Partisan Records, die je samen met Damon hebt gemaakt. Het bevat de nummers 'Underwater', 'Golden Air', 'Make Lovely', 'Bluedusk' en 'Apples'. Ik kan mijzelf er niet aan onttrekken, dat jouw stem qua gepassioneerde intensiteit danig heeft ingeboet, alsof de naweeën van de psychoanalyse jou mat en gedwee hebben gemaakt. 'Sun's Signature' kwam 13 jaar na 'Moses' en doet een serieuze poging om jouw stem weer te laten klinken als vanouds, maar de thrill, de pit, de gedrevenheid is eruit verdwenen. Een stem, hoe mooi ook, is zonder energieke bevlogenheid futloos en betekenisloos. Het mist de euforie van de actuele inspiratiebron. De bezieling is vervlogen. Ware zangkunst is eenmalige magie en niet voor herhaling vatbaar. Ook omdat de geestelijke wereld, die met de ware zangkunst verbonden is, voortdurend verandert. Jezelf proberen te imiteren, is bij voorbaat donquichotterie. Wees daarom dankbaar voor wat wel spontaan en ongekend groots vloeide.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
15 februari 2023


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 51Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)