Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een troostrijk mozaïek van geestelijke verbintenissen

(voor Hilja Onerva Lehtinen (1882 - 1972))

Jij bent geboren op 28 april 1882 in Helsinki. Jouw ouders waren Johan en Serafina Lehtinen en jij was hun enige kind. Op jouw 7-de werd jouw moeder in een psychiatrisch ziekenhuis opgenomen. Daar werd jij door jouw oma van vaderskant verzorgd. In 1893 ging jouw vader naar Karhula, waar hij zagerijmanager was. Jij bleef in Helsinki om naar school te gaan. Vanaf jouw 9-de tot jouw 14-de ging jij naar de Finse meisjesschool op Bulevardi 8 in Kamppi, Helsinki, tegenover het Oude Kerkpark en ontworpen door de bankier/senator/baron Odert Sebastian Gripenberg, getrouwd met barones Hilma Johanna Lindfors. Hun kinderen waren de knappe danseres Maria Margarita, de scheepswerktuigkundige Hans Henrik Sebastian en Aili Johanna Elisabet. In 1902 behaalde jij een lerarendiploma. Jij was van plan om actrice te worden en van 1902 tot 1911 studeerde jij esthetica, Franse taal en geneeskunde aan de Keizerlijke Alexander Universiteit aan het Senaatsplein, ontworpen door Johann Carl Ludwig Engel. Jij behaalde echter geen diploma. In 1899 werd de dichter/toneelschrijver Juhana Heikki Erkko jouw mentor en hij bedacht jouw schrijversnaam L. Onerva. Via hem publiceerde jij in het kerstalbum 'Jong Finland'.

In het begin van de jaren 1900 ontmoette jij de dichter/journalist Armas Einar Leopold Lönnbohm (Eino Leino) voor het eerst en hij heeft jou voor de grap aangeraden om te gaan trouwen. Hij is geboren op 6 juli 1878 in Paltamo. Later werden jullie smoorverliefd op elkaar en woonden jullie 5 maanden samen in het buitenland, al was er geldgebrek. Het reizen met hem verliep slecht, maar jij was zijn minnares, partner en moedertype. Eino beïnvloedde jouw schrijfwerk en jullie relatie veranderde in een vriendschap, die bleef. Met de hulp van de schilder/illustrator Albert Gebhard is in oktober 1904 jouw dichtbundeldebuut 'Gemengde akkoorden' verschenen. Gebhard heeft in 1903 de componist Oskar Merikanto geportretteerd, getrouwd met Lüsa Häyrynen. Hun zoon was de componist Aarre Merikanto, getrouwd met Evi Mähonen. Hun zoon was de beeldhouwer Ukri Uolevi Merikanto, die in 2002 het monument 'Lentevogel' in Vilppula voor zijn opa Oskar maakte. Eino Leino trouwde in 1905 met de vertaalster Freya Tyra Franzina Schoultz, met wie hij op 27 oktober 1906 de dochter Eya Helka kreeg.

In 1905 verloofde jij met de kunstschilder/boswachter Väinö Wolmar Streng, geboren op 11 juni 1882 in Jyväskylä. Jij hebt hem bij de studentenverenigingsactiviteiten ontmoet. In oktober 1905 zijn jullie met elkaar getrouwd en in Räisälä gaan wonen, in het landhuis/hofhuis Ivaska van de familie Streng. Jij miste jouw vader en jouw ouderlijke huis, waardoor jullie naar Helsinki terug gingen en continu geldgebrek hadden. De schrijfster Meri Kyllikki Kallas is in Räisälä geboren en met haar man, politicus/parlementslid Olavi Lahtela kreeg zij de zonen Markku en Atro. Markku pleegde op 31 juli 1980 in Helsinki zelfdoding. Hij leed aan alcoholisme en hij werd 43 jaar. Markku's zonen met de regisseuse Helke Sander zijn de schrijvers Silvo en Johannes. Väinö's ouders waren professor/lyceumdocent Adolf Voldemar Streng en Saima Sivia Vilhelmina Schildt. Väinö werkte van 1904 tot 1907 in kerkelijke en militaire kantoren. Op 16 november 1906 overleed Juhana Erkko in Helsinki en hij werd 57 jaar. Samen met hem beheerde jij een bioscoop in Lahti, wat geen succes was. Jij werkte ook als vervangend lerares en jij vroeg jouw vader om financiële bijstand. In het voorjaar van 1908 zijn Väinö en jij gescheiden en later zijn jullie voorgoed gescheiden. In 1908 verscheen jouw debuutroman 'Mirdja'. Jouw steun voor erotische vrijheid en minachting voor traditionele familiewaarden zorgde voor protest van enkele vrouwen, maar applaus van intellectuele vrouwen. In 1908 kreeg jij de Staatsprijs voor Literatuur voor 'Mirdja'. In 1909 verscheen de eerste verhalenbundel 'Lijnen breken'.

Van 1909 tot 1910 was Väinö conciërge van de boerderij van de familie Ivaskan in Räisälä. In 1911 hertrouwde Väinö met Salli Eine Niklander. Toen de schrijver/componist Leevi Antti Madetoja muziek voor een toneelstuk van Eino Leino componeerde, ontmoette hij jou. In 1913 ben jij met Leevi getrouwd, maar in feite pas in 1918. Hij is geboren op 17 februari 1887 in Oulu en vernoemd naar de Sami-priester Lars Leevi Laestadius, naar wie de christelijke opwekkingsbeweging Lestadionisme is vernoemd. Het huwelijk werd verpest door jullie ruzies en alcoholisme. Eino trouwde in 1914 met de harpiste Aino Inez Kajanus, geboren op 5 mei 1888 in Viipuri. Dit huwelijk is in 1915 gestrand. Van 1916 tot 1919 had Eino een liefdesrelatie met de edele schrijfster Aino Julia Maria Krohn. In 1921 was Eino kort getrouwd met de bankbediende Hanna Laitinen. Jij steunde Eino tot zijn overlijden en jij zorgde voor zijn financiën. Eino overleed op 10 januari 1926 in Tuusula en hij werd 47 jaar. In 1932 verscheen jouw biografie van Eino.

Leevi werd net als Eino en jou een zware alcoholist. Eino Leino vormde een driehoeksrelatie met jullie. Leevi en jij woonden in Etu-Töölö, Apollonkatu 13 in Helsinki, in het Lallukka Kunstenaarshuis uit 1933. Leevi kreeg les van Arnas Järnefelt, Erik Furuhjelm en Jean Sibelius. In Vyborg werkte hij samen met de dirigent Toivo Timothy Kuula in het Finse Orkest. Toivo is op 18 mei 1918 in Vyborg overleden, vermoord door de Jaeger-kapitein Pekka Heikka of de Jaeger-schutter Oskar Pirinen. Hij werd 34 jaar. In 1925 componeerde Leevi 'Aan de voeten van de Meester', pianomuziek op de tekst van Krishnamurti. Over jouw heftige en pijnlijke relatie met Eino Leino schreef jij in enkele korte verhalen, de roman 'Inari' en de dichtbundel 'Ittakellot'. Vanwege jouw hart, zenuwen en reuma was jij periodiek in het ziekenhuis opgenomen. Op 15 mei 1937 overleed Albert Gebhard in Helsinki en hij werd 68 jaar. Eind jaren 1930 ging jij naar het Kivelä-ziekenhuis en daarna naar het Veikkola Sanatorium vanwege ernstige alcoholproblemen. De arts was Ernst Arnold Therman. In 1942 werd jij in het Nikkilä Psychiatrisch Ziekenhuis aan de Iokipuistonkaari opgenomen. Andere beroemde patiënten daar waren: de dichter Uuno Kailas, de schrijver/componist Elmer Diktonius, de dichter Maila Pylkkönen en de fotografe Signe Viola Brander. In die tijd verslechterde de gezondheid van Leevi ook en kon hij jou niet meer onderhouden. In het ziekenhuis bleef jij gedichten schrijven en tekenen. Jij maakte duizenden gedichten en tekeningen.

In 1945 verscheen de dichtbundel 'Pursi'. Leevi overleed op 6 oktober 1947 in Helsinki door hartfalen en hij werd 60 jaar. In 1949 verscheen 'De afgrond en de sterren'. Jij overleed op 1 maart 1972 in Helsinki. Jij werd 89 jaar en jij bent in de Hietaniemi-begraafplaats begraven, bij Leevi. Het grafmonument is een naakte vrouw en man, die op een lier spelen.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
16 maart 2023


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 31Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)