Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Leugenaars zijn sowieso loosers

Een 'self-fulfilling prophecy' ofwel een zichzelf vervullende voorspelling luidt bij veel mensen als volgt: is het einde nabij? Leef je anders als je weet dat/wanneer het einde komt? Leef je anders als het einde in zicht is? Het, in elk geval mijn volmondig antwoord is zonder enige twijfel 'JA'!
Sinds 2015 weet ik dat ik dankzij de ziekte Polycythemia Vera (langzaam maar zeker) aftakel en hoop op genezing sinds de diagnose in 2015 stante pede de grond werd ingeboord...!

'Meneer Kuperus, Annejan, u wordt NOOIT meer beter. U zal zich daarentegen steeds zieker gaan voelen zonder ook maar énige hoop op genezing'.

LEEF JE ANDERS ALS HET EINDE IN ZICHT IS?

Van dat 'steeds zieker gaan voelen', merk ik nog niet zo heel erg veel, hoewel ik wel eerder vermoeid kan zijn/ben dan ik na gedane arbeid voorheen was. Gelukkig ben ik een goede slaper en de volgende dag weer fit. Tegelijkertijd vraag ik mij terecht af of dit structureel is of dat na verloop van tijd (ook) wat dit betreft het noodlot gaat toeslaan. Dat je anders gaat leven als het einde nadert, is een feit; 'anders' is overigens niet het juiste woord, beter is 'bewuster'.
Grote wendingen in het leven zijn overigens zelden het gevolg van besluiten, zij gebeuren en overkomen de mensheid. Vinden plaats op momenten dat er op het oog geenszins aanleiding voor is. Net of zoeken en vinden zij zelf hun moment om toe te slaan. Een goed voorbeeld is wat mij betreft de Val van de Muur. Een zichzelf vervullende voorspelling. Een voorspelling die wel tenminste gedeeltelijk uitkwam als gevolg van geloof of verwachting van een persoon of groep personen dat die voorspelling zou uitkomen. Dit suggereert dat de overtuigingen van mensen hun acties beïnvloeden. Hiermee is geenszins iets mis. Wat dit betreft, denk ik dan weer aan de Studentenopstand op het Tiananmenplein of Plein van de Hemelse Vrede in Beijing en dan natuurlijk vooral aan de TANKMAN die met gevaar voor eigen leven de betreffende tank geen doorgang verleende.

Zo ben ik ervan overtuigd dat té veel mensen met hun leugens overeind blijven in een functie die hen geenszins past. Leugenaars zijn überhaupt loosers, aangezien de waarheid hen zou nekken. Dat je anders leeft als je weet dat het einde nadert, daarvan ben ik overtuigd. Volgens voorspelling van een internist zou ik met mijn ziekte nog 7 tot 12 jaar hebben om er hier nog iets van te maken. Aangaande alles, partner, familie, vrienden, werk alsmede hobby's, zal ik ervan maken wat mij, ons en hen is gegund, waarbij ik hierbij vastleg dat ik er alles aan zal doen het absolute maximum eruit te halen. Helaas is dus de mij gegunde tijd redelijk beperkt, aangezien het veel sneller 2030 is dan dat hongerdood, helaas, de wereld uit is. Gelukkig heb ik een uitloop tot 2035.
<
Eerder schreef ik over grote wendingen in het leven die zelden het gevolg zijn van besluiten, maar gebeuren. Mensen die het leven niet meer aankunnen, ook om angst weg te nemen, kunnen kiezen voor palliatieve sedatie, een behandeling bedoeld om het leven te verlichten. Duidelijk niet om het leven te bekorten. Sommige mensen vrezen dat dit een sluiproute voor euthanasie is. Het enige dat je je in zo'n situatie zou moeten afvragen is:

- waartoe zou ik zelf in zo'n situatie besluiten?

Het is altijd makkelijk becommentariëren vanaf de zijlijn. Het is en blijft uiteindelijk een individuele, persoonlijke keuze of een naastenliefdekeuze.

Respecteer zonder oordelen iemands keuze tot euthanasie, abortus of welke vorm van levensbeëindiging dan ook. Makkelijk is het nooit geweest en zal het ook nooit zijn...!

Schrijver: Annejan Kuperus
7 april 2023


Geplaatst in de categorie: ziekte

5.0 met 2 stemmen 157Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)