Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Duistere zaakjes

Mary Yellan trekt bij haar oom en tante in daar zij net haar beide ouders heeft verloren. Dit verhaal speelt zich rond 1800 af. Mary haar oom en tante runnen het café Jamaica Inn in een dorp aan de rotsachtige kust van Cornwall. Aan deze enigszins mysterieuze kust lijden opvallend veel schepen schipbreuk om vervolgens door een bende te worden geplunderd. Al snel wordt Mary duidelijk dat de Jamaica Inn middelpunt is van deze criminele activiteit. Een zekere Jen redt Mary uit de handen van deze criminele bende. Uit de moordlustige handen wel te verstaan.

Wie echter is de grote man achter de bende...?

Er vinden in de Jamaica Inn activiteiten plaats die het daglicht geenszins kunnen verdragen...!

Zo wordt met onjuiste lichtsignalen verkeerde informatie aan passerende schepen verstrekt waardoor schepen op de kust van Cornwall vastlopen. Een vooropgezet plan waarbij de gestrande schepen vervolgens worden geplunderd en de bemanning wordt vermoord...!

Grootste vraag, eerder in deze beschouwing/dit verhaal door mij gesteld, is: wie is de grote man achter deze bende?

Cornwall, Muur van Koren, een prachtige naam toch?, is officieel het hertogdom Cornwall. De grootste bron van inkomsten is de 570 vierkante kilometer grond in Cornwall en vooral Devon. Bovendien brengen kantoorgebouwen en winkels in Londen veel geld op.
De huidige hertog van Cornwall is Charles de IIIde die sinds 2022 regeert. De Jamaica Inn staat tussen de verlaten heidevelden van Bodmin Moore in Cornwall. De granieten herberg, bekend geworden door schrijfster/auteur Daphne du Maurier, is bij voorkeur, aldus kenners ofwel lezende reizigers, te bezoeken als het donker is en de wind om de Jamaica Inn giert. Dit zijn de ideale omstandigheden voor herinneringen van de lezer van du Mauriers roman die onder soortgelijke omstandigheden het beste tot leven komen, want de halverwege de 18de eeuw geopende herberg was rond 1750 het verzamelpunt van Cornwalls smokkelaars...!

Werkelijk een aangrijpend verhaal. Tegenwoordig kun je in de Jamaica Inn van verschillende biersoorten, goede wijnen en een uitgebreid menu genieten. De herberg huisvest hedentendage tevens een museum met uiteraard aandacht voor smokkel en vanzelfsprekend het avontuur dat Daphne du Maurier, de auteur die heeft geleefd van 1907 - 1989, hierover heeft geschreven en op papier heeft geboekstaafd: de hoofdpersoon van Jamaica Inn is Mary Yellan. Haar oom Joss Merlyn baat de herberg Jamaica Inn in niemandsland uit. Nadat Mary's ouders dus zijn overleden, wordt zij in het gezin van de herbergier opgenomen.

Mary heeft al snel door dat in de Jamaica Inn duistere zaakjes worden afgehandeld en bekokstoofd...!

Schrijver: Annejan Kuperus, 29 april 2023


Geplaatst in de categorie: literatuur

4.0 met 1 stemmen 115Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)