Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Nederland dankt kasteel De Haar aan jou

(voor Hélène de Rotschild van Zuylen van Nyevelt van de Haar (1863 - 1947))

Jij bent geboren als Hélène Betty Louise Caroline de Rothschild op 21 augustus 1863 op 25, rue du Fauberg-Saint-Honoré in Parijs. Jouw vader was Salomon James de Rothschild, geboren op 30 maart 1835 in Parijs en uit de Duits-Joodse bankiersfamilie, met als stamvader Mayer Amschel Rothschild, getrouwd met Gutle Schnapper, met wie hij 20 kinderen kreeg, waarvan maar de helft meerderjarig werd; 5 zonen en 5 dochters, die met bankiers trouwden. De zonen waren bankiers in Mayer's filialen; Amschel in Frankfurt am Main, Salomon in Wenen, Nathan in Londen, Calmann in Napels en Jakob in Parijs. Jij was de kleindochter van Jakob (1792 - 15 november 1868 in Parijs). Het wapenschild van de familie is een gesloten vuist met vijf pijlen, de vijf zonen van Mayer. Het familiemotto is: Concordia, Integritas, Industria. In 1816 heeft keizer Frans I van Oostenrijk vier zoons van Mayer tot baron/Freiherr gemaakt. In 1885 werd Nathan Mayer Rothschild II baron.

Jouw moeder was Adèle Hannah Charlotte von Rothschild, geboren op 11 januari 1843 in Frankfurt am Main en de dochter van Mayer Carl Freiherr von Rothschild (1820 - 16 oktober 1886 in Frankfurt am Main), de neef van jouw vader en getrouwd met zijn nicht Louise von Rotschild, met wie hij 7 dochters kreeg. Koning Willem III der Nederlanden benoemde Mayer Carl tot Commandeur met Ster in de Orde van de Eikenkroon. Jij bent in het Hôtel Salomon de Rothschild op 11, rue Berryer in het 8e arrondissement van Parijs opgegroeid. Jouw vader overleed op 14 mei 1864 in Parijs door een hartaanval. Hij werd 29 jaar en hij is in het familiegraf op Père-Lachaise begraven. Volgens zijn arts Cabarrus is hij door de opwinding van het gokken op de beurs overleden. Volgens de gebroeders Goncourt verspilde hij als jongeman een miljoen op de beurs. Hij werd daarna naar Frankfurt en Amerika gestuurd. Hij reisde ook naar Canada en Cuba. Hij hield van mooie, goed geklede vrouwen, schuine praatjes en naaktfoto's. Zijn nicht, Constance Flower, noemde hem 'briljant begaafd, gemoedelijk, ietwat een waaghals'.

Hôtel Salomon de Rothschild was de residentie van jouw moeder. Jouw moeder had zes zussen; Emma Louise, Clémentine Henriette, Laura Thérèse, Hannah Louisa, Margaretha Alexandrine en Bertha Clara. Jouw moeder liet in 1874 Hôtel Salomon bouwen. Zij showde daar de verzamelde kunstwerken van jouw vader. Zij bezocht Charles Haas en Geneviève Halévy. Zij was ook bevriend met de schilders Charles Escot, Léopold Moulignon, Charles Louis Gratia, die haar rond 1870 portretteerde, en Alfons Mucha, die zij financierde en promootte. Escot portretteerde haar in 1867. Zij was ook bevriend met de schrijver/dichter Miguel Zamacoïs, de archeoloog/kunsthistoricus Salomon Reinach en de actrice Marguerite Lhomoret. Zij was beschermvrouw en schenkster van musea. Zij deed mee aan de ontwikkeling van het Museum voor Decoratieve Kunsten in Parijs. In 1887 schonk jouw moeder het schilderij 'Goethe in der Campagna' uit 1787 van Johann Heinrich Wilhelm Tischbein aan het Stedelijk Museum (Städel Museum) van Frankfurt.

Op 16 augustus 1887 trouwde jij in Parijs met de Belgische baron Étienne van Zuylen van Nyevelt van de Haar, geboren op 16 oktober 1860 in Saint-Étienne bij Nice. Zijn vader Gustave was diplomaat en zijn opa Jean-Jacques was burgemeester van Brugge. Jij hebt hem rond 1886 op een bal-masqué ontmoet. Hij was als Hercules verkleed. Beide families waren tegen jullie huwelijk. Jullie huwelijksreis duurde een jaar en ging naar Afrika en Azië. Jullie woonden eerst in Portugal en daarna in Brussel en Parijs. In 1890 erfde Étienne de ruïnes van kasteel De Haar. Étienne kreeg een maandelijkse toelage van jou, waarmee hij de herbouwing van kasteel De Haar financierde. Jullie kregen twee zonen; Egmont en Hélin. Hélin is in 1888 geboren en Egmont op 12 oktober 1890 in Parijs. Pierre Cuypers uit Roermond was de architect van kasteel De Haar en hij herschiep het 14-de eeuwse kasteel naar eigen inzicht. Het oudste gedeelte werd behouden. Er kwam koud en warm stromend water in alle slaapkamers en centrale verwarming. Er kwam ook een personenlift. Het hele dorp Haarzuilens werd verplaatst en Étienne liet duizenden volgroeide bomen planten. De centrale hal was vroeger de binnenplaats en Cuypers heeft het overdekt. Er zijn galerijen gebouwd met toegang tot alle kamers. Overal zijn gotische decoraties, fabeldieren, minstrelen en ridders te zien. Je weet niet waar je kijken moet, want het is een overdaad aan pronkzucht en hoogst fascinerend.

Jullie reisden ook naar Nederlands-Indië, Egypte, Brits-Indië, Ceylon, Japan en Amerika. De gekochte kunstwerken lieten jullie naar kasteel De Haar brengen. Cuypers werkte van 1892 tot 1912 aan het nieuwe kasteel. In de grote hal is het glas-in-loodraam met een afbeelding van de Charter van Utrecht in 1375. Van de 37 adellijke ondertekenaars waren er 15 van de familie Van Zuylen. Daar was Étienne apetrots op. Cuypers vond jouw slaapkamer nep met o.a. gestucte plafonds. Jij vond de donkere, sombere stijl van de polymath Cuypers niet bij jou passen. Mooi is met name de verzonken badkuip in jouw badkamer/boudoir. Tijdens de gekostumeerde feesten was jij vaak verkleed als man, in rokkostuum en met een plaksnor. Tijdens jouw huwelijk met Étienne had jij diverse relaties met vrouwen. Jij was dan ook een mooie lesbienne. In 1902 ontmoette jij de dichteres Pauline Mary Tarn, geboren op 11 juni 1877 in Londen en bekend als Renée Vivien. Jij had enkele jaren een hartstochtelijke relatie met Pauline en jullie reisden vaak met elkaar. Pauline vond dat zij met jou getrouwd was. In 1907 verliet jij Pauline voor een andere vrouw. Pauline was geschokt en zij voelde zich vernederd. Zij ging met haar moeder naar Japan en Hawaï. Zij woonde op 23, avenue du Bois de Boulogne. In 1908 deed zij in Londen een poging tot zelfdoding met laudanum. Zij overleed op 18 november 1909 in Parijs door een longontsteking, alcoholisme, drugs (Chloraalhydraat) en anorexia nervosa. Zij werd 32 jaar en zij is in de Passy Begraafplaats begraven.

Hélin overleed in 1912 door een auto-ongeluk op de Antwerpsesteenweg in Rumst. Hij reed samen met drie vrienden in zijn Dion-Bouton en zij waren op weg naar het kerstfeest op De Haar. Na zijn overlijden kwam jij nauwelijks nog op De Haar. Aan de Antwerpsesteenweg is een herdenkingsteken geplaatst, net als in de Franse tuin bij kasteel De Haar. Pauline en jij schreven samen poëzie en proza. Jullie pseudoniem was Paule Riversdale. Jij schreef ook korte verhalen en drie toneelstukken, geheel zelf; 'La Mascarade Interrompue' (1906), 'Béryl' (1908) en 'La Dernière étreinte' (1912). In 1903 debuteerden Pauline en jij met de dichtbundel 'Échos et Reflets'. In dat jaar verscheen ook de dichtbundel 'Vers L'Amour'. In 1904 verschenen 'L'Etre Double', een roman over androgynie, de roman 'Netsuké' en de dichtbundel 'Effeuillements'. In 1905 verschenen de mixbundel 'Copeaux' en de toneelstukken 'L'impossible Sincérité' en 'Comédie dans un Jardin'. In 1907 verscheen het toneelstuk 'Le Chemin du Souvenir' en in 1910 'L'Inoublée', korte verhalen ter nagedachtenis aan Pauline. In 1914 verscheen tenslotte jouw roman 'L'Enjoleuse'. Vanaf circa 1918 had jij een liefdesrelatie met de Portugese schrijfster/feministe Olga de Moraes Sarmento da Silveira (1881 - 1948).

Op 10 maart 1922 overleed jouw moeder in Parijs. Zij had jou grotendeels onterfd, omdat jij met een rooms-katholiek was getrouwd. Hôtel Salomon schonk zij aan de Franse regering voor schone kunsten, in plaats van aan jou. Jij kreeg slechts een tiende deel van haar fortuin, o.a. het herenhuis op 10, avenue de Friedland in Parijs, waar Honoré de Balzac ooit naast woonde. Dit huis, wat verwoest is, stond op wat ooit de ingang van het lustlandgoed Folie Beaujon van de financier Nicolas Beaujon was. Jouw moeder liet het merendeel na aan de Franse staat, nationale musea en filantropische instellingen. Étienne overleed op 8 mei 1934 in Nice. Egmont erfde het kasteel De Haar. In 1940-1945 woonde jij met jouw geliefde, de Portugese schrijfster/feministe Olga de Moraes Sarmento da Silveira, in New York en na de oorlog in Lissabon.

Jij overleed op 17 oktober 1947 in Lissabon door hartfalen en jij werd 84 jaar. Jij werd eerst in het Joodse deel van Père Lachaise begraven, maar op 11 oktober 1958 zijn jouw overblijfselen in de crypte van de kapel van De Haar bijgezet. Egmont overleed op 21 december 1960 en zijn zoon Thierry erfde kasteel De Haar. Thierry was o.a. getrouwd met de beeldschone barones Gabriëlle Iglesias y Velayos Andrée van Zuylen (1933 - 2010). Vooral jouw kleinzoon Thierry en jouw kleindochter Marie-Hélène nodigden vele beroemdheden uit voor hun feesten op kasteel De Haar. Zo kwamen daar o.a. Maria Callas, Sophia Loren, Coco Chanel, Salvador Dali, Brigitte Bardot, Roger Moore en Claudia Cardinale. De kapster Emmy zorgde voor hun haardossen. Emmy woont nu op Bali. Marie-Hélène was met haar verre neef Guy (1909 - 2007) getrouwd en zij kochten Hôtel Lambert op het Île Saint-Louis. Op 27 december 1957 werd hun zoon Édouard geboren. Gabriëlle en Thierry kregen samen 4 dochters; Alexandra, Marina, Cordelia en Vanessa. Het motto van de Van Zuylen's is: Non Titubans (Aarzel niet).

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
15 juni 2023


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 72Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)